Aktualizacja: 4 marca 2024
Seler naciowy (łac. Apium graveolens) to warzywo znane każdemu. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego cennych właściwości. W czasach starożytnych wykorzystywany był jako środek leczniczy na bóle reumatyczne, nerwobóle oraz podwyższone ciśnienie krwi. Obecnie seler naciowy stanowi składnik nie jednej diety odchudzającej. Jakie więc wykazuje właściwości i czy faktycznie jest tak zdrowym warzywem?
Spis treści
Seler naciowy – skład
Seler naciowy pochodzi z rejonów Europy i Azji. Występuje dziko, najczęściej u morskich wybrzeży. W jego składzie znaleźć można dużą ilość flawonoidów – związków, które posiadają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i rozkurczowe. Ponadto zawiera on :
- witaminy z grupy B;
- witaminę A;
- witaminę C;
- witaminę E;
- niacynę;
- kwas foliowy;
- składniki mineralne takie jak m.in. wapń, cynk, fosfor, magnez i żelazo.
Nie można zapomnieć o dużej ilości wody i błonnika.
Seler naciowy – właściwości
Seler naciowy mocno polecany jest osobom przebywającym na diecie odchudzającej, ponieważ wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Działa oczyszczająco na organizm skutecznie usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii. Dzięki zawartości błonnika seler naciowy zwiększa perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Oprócz korzystnego działania na nasz układ trawienny skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Zjadana łodyga selera i zawarte w jej składzie substancje przyłączają się do cząsteczek cholesterolu z przewodu pokarmowego i zapobiegają jego wchłanianiu do krwiobiegu.
Ze względu na dużą zawartość potasu, seler naciowy zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz w niewielkim stopniu zmniejsza ryzyko pojawienia się kamicy nerkowej. Zarówno potas jak i sód obecny w tym warzywie regulują gospodarkę wodną organizmu, przez co seler działa również silnie oczyszczająco. Z tego względu polecany jest osobom mającym problem ze stawami oraz obrzękami. Z kolei zawarty w selerze magnez, potas i wapń warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz redukują stres. Poprzez obecność w składzie flawonoidów, działa silnie przeciwzapalnie i leczy wszelkie dolegliwości zapalne np. zapalenie stawów, bóle mięśni. Dzięki zawartości witaminy A chroni nasz wzrok. Warto pamiętać, że niedobór tej witaminy w naszym organizmie może doprowadzić do wad wzroku oraz sprawić, że siatkówka oka zostanie osłabiona. Pojawiają się również informacje, że spożywanie łodygi selera może również zmniejszyć trądzik pospolity.
Oprócz właściwości leczniczych, warzywo to bardzo pozytywnie wpływa na naszą urodę. Odmładza skórę minimalizując zmarszczki oraz odżywia zniszczone włosy. Warto również dodać, że seler bardzo dobrze nawadnia organizm, ponieważ aż w 95% składa się z wody.
Seler naciowy – przeciwwskazania
Istnieją przeciwwskazania do spożywania tego warzywa, ponieważ u niektórych osób mogą pojawić się reakcje alergiczne. Ponadto, osoby z problemami trawiennymi, takimi jak wrzody żołądka czy nadkwasota, mogą doświadczać nasilenia objawów po spożyciu selera naciowego.
Z czym jeść seler naciowy?
Seler naciowy dzięki obecności wielu olejków eterycznych doskonale pobudza apetyt. Z tego względu bardzo dobrze sprawdza się jako przystawka przed daniem głównym. Jego intensywny, lekko pikantny smak idealnie uzupełnia sałatki warzywne, surówki i zupy. Z selera naciowego można przygotować koktajle oraz soki.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- William A., Sok z selera naciowego. Sekret boskiego lekarza, Wydawnictwo Studio Astropsychologii, Białystok 2020.
a dlaczego seler naciowy jest niewskazany na nerki?
W wielu miejscach pisze odwrotnie, że jest korzystny i szczególnie polecany na nerki.
Seler to nie warzywo
Jak się ma picie soku z selera naciowego przy jednoczesnym zażywaniu spiruliny