Aktualizacja: 6 listopada 2023
Dzika róża (łac. Rosa canina) zasłynęła przede wszystkim z dużej zawartości witaminy C w swoim składzie. Oprócz niej posiada również wiele innych, bardzo cennych związków. Nazywana królową kwiatów urzeka swym pięknem i zapachem. Stanowi wartościowy składnik preparatów kosmetycznych i leczniczych. Jakie właściwości posiada i do jakich celów można ją wykorzystać? Przyjrzyjmy się bliżej dzikiej róży.
Spis treści
Dzika róża – właściwości
Dzika róża wykorzystywana była bardzo mocno już wiele lat temu niemalże w całej Europie, a nawet Ameryce. Uprawiana była z wielu przyczyn. Stanowiła pożywienie dla zwierząt hodowlanych, później znalazła zastosowanie w kuchni, gdzie odkryto jej szerokie właściwości lecznicze.
Dzika róża zawiera bardzo dużą dawkę witaminy C. Posiada jej największą ilość wśród roślin występujących w całej Europie, stąd tak wielka wartość odżywcza tej rośliny. Ponadto w dzikiej róży znajdują się liczne polifenole (przeciwutleniacze) likopen, pektyny, które ułatwiają jej przyswajanie. Jest źródłem:
- witaminy A;
- witamin z grupy B;
- witaminy E;
- witaminy K;
- karotenoidów;
- garbników;
- minerałów (takich jak wapń, potas, magnez, fosfor, mangan, selen, żelazo, krzem, siarka, cynk).
To dzięki tym wszystkim składnikom dzika róża stanowi najczęściej wymieniany element zdrowej i zbilansowanej diety. Owoce dzikiej róży wzmacniają serce i wykazują działanie przeciwzapalne. Ponadto usuwają wolne rodniki z organizmu przez które procesy starzenia szybciej postępują.
Dzika róża – zastosowania
Dzika róża posiada wiele wartościowych składników. Z tego też względu znalazła szerokie zastosowanie, wykazując pozytywne działanie na organizm. Roślinę tą można wykorzystać zarówno w profilaktyce zdrowotnej, jak również w kosmetyce i kuchni.
Dzika róża dla zdrowia
- wzmacnia układ odpornościowy – poprzez dużą zawartość witaminy C jest jednym z najlepszych rozwiązań, w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Jest bardzo potrzebnym związkiem w budowaniu odporności, ponieważ umożliwia właściwy przebieg procesu fagocytozy. Jest to proces, w którym pochłaniane są chorobotwórcze drobnoustroje przez białe ciałka krwi;
- obniża poziom cholesterolu we krwi – działanie to zawdzięcza przede wszystkim flawonoidom, które rozszerzają ściany naczyń krwionośnych i niwelują stany zapalne. Duże znaczenie ma tu również witamina C, która stymuluje organizm do regeneracji kolagenu, który z kolei poprawia elastyczność ścian naczyń, a także wpływa na ich odporność;
- wzmacnia umysł i ciało – dzika róża to źródło żelaza, które odpowiedzialne jest za tworzenie się czerwonych ciałek krwi. Dzięki temu, regularne spożywanie owoców dzikiej róży, zapobiega powstawaniu anemii. Utrzymuje także odpowiedni poziom natlenienia wszystkich organów ciała, usprawniając też pracę mózgu. Dzika róża hamuje powstawanie stanów zapalnych w stawach. Wpływa na ukrwienie chrząstek i wydłuża życie czerwonych ciałek krwi. Dzięki temu spożywanie jej zmniejsza obrzęki i ból w stawach;
- poprawia trawienie – napary z dzikiej róży pomocne są podczas biegunki, kamicy żółciowej czy w chorobach układu pokarmowego;
- działa moczopędnie – wszystko to dzięki obecności kwasów organicznych i pektyn, które są naturalnymi środkami moczopędnymi. Poprzez takie działanie dzika róża także oczyszcza organizm z toksyn.
Dzika róża w kosmetyce
Zapewnia naturalną formę pielęgnacji skóry. Posiada doskonałe właściwości ściągające, a to dzięki zwartych w niej garbikom. Sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna i jędrna, przez co nie powstają na niej zmarszczki. Dzika róża wykazuje też właściwości rozjaśniające. Dlatego polecana jest osobom, których cera ma skłonność do przebarwień. Swoje działania rozświetlające i rozjaśniające zawdzięcza witaminie C i zawartości beta karotenu. Pozyskiwany z dzikiej róży olejek może być wykorzystywany do pielęgnacji szczególnie cery wrażliwej i cery suchej. Wykazuje on bowiem właściwości antyseptyczne oraz łagodzące. Ze względu na zawartość w składzie tej rośliny hydroksykwasów wywołuje też efekt złuszczający. Dlatego może być wykorzystywana w kosmetykach do cery tłustej, trądzikowej i problematycznej.
Dodatkowo jest stosowana na produkcji mydeł i perfum. Oprócz cennych owoców dzikiej róży bardzo wartościowe są jej płatki, które zawierają duże ilości flawonoidów, karotenoidów i olejku eterycznego. Olejek pozyskiwany z kwiatów dzikiej róży wykorzystywany jest do produkcji kremów, mydeł czy perfum. Ma działanie relaksujące i odprężające. Z kolei woda różana jest idealnym preparatem stosowanym jako tonik do przemywania skóry twarzy. Wygładza i nadaje jej świeżość.
Dzika róża w kuchni
Owoce dzikiej róży i płatki jej kwiatów są cennym produktem, który można w różny sposób wykorzystać w kuchni:
- z dojrzałych owoców wykonuje się domowej produkcji soki, dżemy, syropy. Stanowią one świetny dodatek do deserów lub jako smaczna przekąska do samodzielnego spożycia;
- jest głównym składnikiem smacznych i aromatycznych herbat owocowych;
- płatki kwiatów poddawane procesom kandyzowania stanowią element dekoracji w przemyśle cukierniczym.
Dzika róża jest także składnikiem zdrowych nalewek, które polecane są osobom z chorobami układu krążenia, ponieważ wpływają na wzmocnienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych. Poprzez poddawanie dzikiej róży procesom fermentacji wydzielają się związki utleniające, które chronią organizm przed powstawaniem nowotworów.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Rutkowski J., Adamska A., Pielat M., Białek M., Porównanie składu i właściwości owoców dzikiej róży utrwalanych metodami liofilizacji i suszenia konwencjonalnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2012.
- Cendrowski A., Kalisz S., Mitek M., Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2012.
Zostaw komentarz