Aktualizacja: 3 stycznia 2023
Koper włoski najbardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. Powoli zdobywa również sławę i zainteresowanie wśród Polaków. Jakie właściwości wykazuje, skąd pochodzi i jakie zastosowanie znalazł koper włoski? Poznajmy kilka cennych informacji o tym warzywie.
Spis treści
Koper włoski – charakterystyka
Koper włoski należy do grupy roślin selerowatych. Jego największe plantacje uprawne znaleźć można w krajach śródziemnomorskich. Warzywo to kwitnie głównie od lipca do września. Liście kopru włoskiego są bardzo rozłożyste, koloru jasno zielonego, z kolei bulwa jest okrągła i biała.
Fenkuł włoski (bo tak inaczej nazywa się koper włoski) to bogactwo wielu składników odżywczych. W skład jego wchodzą m.in. węglowodany, białko, witamina A, C, B1, kumaryny, przeciwutleniacze, kwas foliowy, związki mineralne (magnez, fosfor, potas, wapń) oraz olejki eteryczne.
Jakie właściwości wykazuje koper włoski?
Koper włoski to źródło potasu, który skutecznie obniża ciśnienie krwi, a także chroni naczynia krwionośne przed ich obkurczaniem się. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają pojawieniu poważnych chorób organizmu, w tym również nowotworów. Witamina C obecna w koprze włoskim wzmacnia układ immunologiczny, przyspiesza regenerację organizmu np. po przebytym przeziębieniu, a także wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega ich pękaniu. Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego oraz usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii.
Co można zrobić z fenkułu włoskiego?
- Napar – należy 1 łyżkę owocu fenkułu zalać wrzącą wodą i odczekać, aż lekko ostygnie. Napar należy spożywać 2-3 razy dziennie;
- Maseczka – należy zaparzyć 3 łyżeczki kopru włoskiego w 150 ml gorącej wody. Po ostygnięciu należy odmierzyć odrobinę naparu, a następnie dodać do niego 3 łyżeczki jogurtu naturalnego, odrobinę miodu i płatki owsiane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i nałożyć na skórę na 20 minut;
- Okład – należy wykonać napar z 1 łyżeczki kopru włoskiego i zalać go wrzątkiem. Po jego ostygnięciu namoczyć gazę lub wacik wykonanym wcześniej naparem i nałożyć okład na zmęczone oczy lub bolące gardło.
Koper włoski – zastosowanie
Poniżej przedstawiamy przykładowe zastosowanie kopru włoskiego.
1. Dla zdrowia
- Herbatkę z kopru włoskiego stosuje się często w celu pobudzenia procesu laktacji u kobiet;
- Regularne spożywanie tego warzywa może wspomóc przyspieszenie miesiączki oraz załagodzić objawy klimakterium;
- Stosowany zewnętrznie np. w formie okładów na skórę działa przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo, chroniąc przed świerzbem czy wszami;
- Stale obecny w naszej diecie obniża ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne;
- Owoc kopru włoskiego stosuje się w przypadku braku apetytu czy zaburzeniach układu pokarmowego, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci;
- Spożywanie kopru niweluje skurcze mięśni gładkich brzucha, niwelując tym objaw bólu brzucha oraz wzdęć;
- Warzywo to wzmaga perystaltykę jelit dlatego też zaleca się jego spożycie przy zaparciach oraz nieregularnym wypróżnianiu się;
- Herbatkę z kopru włoskiego używa się głównie jako preparatu łagodzącego kolki u niemowląt.
2. W kuchni
- Liście fenkułu można śmiało dodawać do rosołu czy zupy rybnej, aby wzbogacić smak;
- Koper włoski można także spożywać na surowo i dodawać go do wiosennych sałatek;
- Nasiona fenkułu z kolei stosuje się do grillowanej wieprzowiny oraz innych smażonych mięs;
- Z kopru włoskiego produkuje się olej, który używany jest w celu wzbogacenia smaku cukierków oraz alkoholi.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kwiatkowski P., Sienkiewicz M., Dzięcioł M., Ocena wpływu olejku eterycznego z kopru włoskiego na aktywność przeciwbakteryjną maści Taconal wobec szczepów Staphylococcus aureus w warunkach in vitro, Postępy Fitoterapii, 18/2017.
- Kania M., Baraniak J., Grys A., Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildgerady z Bingen. Cz. II, Postępy Fitoterapii, 2/2014.
Teraz już znacie wartości fenkułu 🙂 osobiście jestem WIELKĄ FANKĄ kopru włoskiego.