Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 4 czerwca 2024

Woda kokosowaWoda kokosowa to bardzo lubiany napój przez osoby dbające o swoje zdrowie i urodę. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Czym dokładnie jest oraz jakie właściwości posiada? Przyjrzyjmy się bliżej wodzie kokosowej.

Woda kokosowa – czym jest?

Woda kokosowa to nic innego jak czysty płyn pochodzący z wnętrza młodego, jeszcze niedojrzałego, zielonego kokosa. Jest to woda o cennym składzie. Pobierana jest z gleby przez drzewo kokosowe. Poprzez jej wędrówkę od korzeni do samych koron ulega procesom wielokrotnej filtracji przez co staje się bardzo czysta. Woda kokosowa posiada lekko orzechowy smak, dobrze nawadnia i orzeźwia organizm.

Wody kokosowej nie należy mylić z mleczkiem kokosowym, które pozyskuje się z miąższu owoców drzewa kokosowego. Główna różnica polega na tym, że woda, w przeciwieństwie do mleczka, jest pozbawiona tłuszczów.

Woda kokosowa – właściwości

Woda kokosowa to doskonałe źródło wielu składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, a także witamin z grupy B oraz witamina C. Bogata jest również w aminokwasy egzogenne: fenyloalanina, lizyna, tryptofan i histydyna. W jej składzie znajdziemy cukry (glukoza i fruktoza), które warunkują osmolarność wody kokosowej. Oznacza to, że ich stężenie bardzo zbliżone jest do tego występującego we krwi człowieka. Wszystkie składniki obecne w wodzie kokosowej mocno odżywiają komórki naszego organizmu oraz pomagają utrzymać ich odpowiedni stan fizjologiczny. Istotną informacją jest fakt, że woda kokosowa nie zawiera w swoim składzie glutenu ani laktozy, dzięki czemu może być spożywana również przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe.

Woda kokosowa powszechnie znana jest ze swoich właściwości orzeźwiających oraz nawadniających organizm. Niemniej jednak wykazuje także szereg innych cennych działań.

Woda kokosowa – działanie

Badania przeprowadzone nad działaniem wody kokosowej wykazują, że wpływa ona pozytywnie na pracę układu krwionośnego, bowiem cytokiny (roślinne hormony wzrostu) wykazują działanie silne przeciwzakrzepowe. Woda kokosowa działa również przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Zwalcza wirusa m.in. opryszczki oraz grypy. Zawartość kwasu laurynowego (składnika występującego w mleku matki) w tym napoju sprawia, że jest idealnym produktem dla niemowląt.

Produkt reguluje gospodarkę wodną oraz metabolizm organizmu. Z tego względu jest niezastąpiony w trakcie diety i aktywnego trybu życia. Warto wodą kokosową zastąpić różnego rodzaju soki owocowe czy napoje izotoniczne, ponieważ w porównaniu z tymi napojami znacznie bardziej nawadnia organizm i dostarcza większej ilości niezbędnych dla organizmu makroelementy i mikroelementów. Jest przy tym produktem naturalnym, nie zawierającym żadnych sztucznych substancji słodzących oraz konserwantów.

Kinetyna w wodzie kokosowej

Oprócz właściwości zdrowotnych produkt wykazuje również szerokie działanie pielęgnacyjne. W swoim składzie zawiera szereg antyoksydantów w tym m.in. kinetynę (naturalny hormon wzrostu pochodzenia roślinnego). Opóźnia ona starzenie się komórek organizmu, odpowiedzialnych za jędrność i elastyczność skóry, czyli tzw. fibroblastów. Ponadto kinetyna usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki zapobiegając rozwojom groźnych chorób, w tym również nowotworów. Wykazuje także właściwości regeneracyjne dla skóry (wspomaga leczenie podrażnień powstałych na skutek poparzeń słonecznych). Wzmacnia paznokcie oraz cebulki włosów, zapobiegając ich nadmiernemu wypadaniu.

Woda kokosowa – podsumowanie

Woda kokosowa jest jednym z niewielu naturalnych produktów o tak szerokim zastosowaniu. Jej właściwości lecznicze i pielęgnacyjne zostały potwierdzone przez badania, a wiele innych nadal trwa. Niezwykłość tego napoju wynika z zawartości w składzie bardzo wartościowych składników odżywczych. Woda kokosowa jest produktem w 100% naturalnym, dlatego każdy powinien korzystać z jej dobroczynnych właściwości.

Polecane produkty

Bio Olej kokosowy (nierafinowany) 100% naturalny
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Fife B., Woda kokosowa, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
  2. Iatroudakis M., Kokosowe terapie, Wydawnictwo Vital, Białystok 2018.
  3. Jessa J., Hozyasz K., Wartość zdrowotna produktów kokosowych, Pediatria Polska, 5/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami