Aktualizacja: 18 października 2022
Masło kokosowe to produkt spożywczy wykorzystywany zarówno w kuchni jak i w kosmetologii. Stanowi zdrowy i smaczny dodatek do dań, a także wartościowy kosmetyk do pielęgnacji skóry. Jakie właściwości wykazuje to masło oraz gdzie znalazło zastosowanie? Oto wskazówki.
Spis treści
Masło kokosowe
Jest to produkt pozyskiwany z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Posiada gęstą konsystencję, ale nie aż tak tłustą jak tradycyjne masło. Masło kokosowe posiada białą barwę oraz przyjemny kokosowo-orzechowy smak i aromat. Jego konsystencja zależna jest od temperatury otoczenia. W pokojowej przybiera postać miękkiej masy, z kolei w niskiej jest stałą, twardą formą. Nazwa masła kokosowego przybiera czasami różną nomenklaturę, bowiem nazywa się je olejem lub tłuszczem kokosowym.
Jakie ma właściwości masło kokosowe?
Masło kokosowe (nierafinowane) stanowi źródło wielu wartościowych składników odżywczych. Należą do nich m.in. witamina A, E, witaminy z grup B, kwas foliowy oraz minerały takie jak potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń oraz cynk.
Dzięki tym wszystkim składnikom odżywczym masło to wykazuje działanie antyoksydacyjne. Neutralizuje bowiem szkodliwe działanie wolnych rodników, które posiadają destrukcyjny wpływ na wszystkie komórki organizmu. Witamina A i E działają nawilżająco i regenerująco na skórę. Z kolei witaminy z grupy B pomagają zwalczać trądzik ze względu na swoje właściwości antybakteryjne.
Masło kokosowe może być również stosowane na włosy. Wówczas działa na nie wzmacniająco, odżywczo i nawilżająco. Ponadto wygładza puszące się kosmyki, wzmacnia cebulki oraz chroni je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi takimi jak wysoka temperatura, słońce, wiatr czy mróz. Masło to stosuje się zarówno na suche jak i mokre włosy. Można trzymać je dłużej niż tradycyjną maskę, nawet do godziny czasu, a następnie umyć włosy szamponem.
Masło kokosowe stanowi jeden z najzdrowszych tłuszczów. Jako wartościowa forma pożywienia daje organizmowi wiele dobrego. M.in. zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii oraz zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Ze względu na obecność wielu składników odżywczych, tego rodzaju masło może również łagodzić stany zapalne na skórze oraz te występujące w organizmie. Dodatkowo regularne spożywanie wpływa na możliwości obniżenia ryzyka wystąpienia zakrzepów krwi. Działa również antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, co sprawia, że zapobiega różnym infekcjom.
Jak stosować masło kokosowe?
Masło kokosowe to bardzo uniwersalny produkt. Dlatego bardzo często wykorzystuje się je nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii.
1. Kosmetologia.
Ze względu na szeroki skład masło to znalazło szerokie zastosowanie w dziedzinie jaką jest kosmetologia. Wykorzystuje się je bowiem w kosmetykach do pielęgnacji skóry, włosów jak również i paznokci. Jego działanie powoduje nawilżenie, odżywienie oraz regenerację komórek organizmu. W związku z tym najczęściej znaleźć je można w kremach do rąk, balsamach do ciała czy odżywkach do włosów. Nie można pominąć jednak faktu, że masło kokosowe może, i jest stosowane jako odrębny kosmetyk. Taki produkt stanowi najbardziej wartościową postać, bowiem nie zawiera żadnych dodatków jak np. konserwanty.
2. Kuchnia.
Masło kokosowe to doskonały produkt spożywczy, który wykorzystuje się także w kuchni. Nic w tym dziwnego, bowiem jego spożywanie przynosi organizmowi wiele dobrego. Zmniejsza łaknienie, przez co wspomaga odchudzanie oraz utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Ponadto przyspiesza przemianę materii oraz chroni organizm przed chorobami układu krwionośnego. Masło kokosowe może stanowić zatem pyszny dodatek do kanapek oraz jako dodatek smakowy do sałatek owocowych. Dodaje się je również często do masy serowej czy kremów tortowych.
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...
Używam ,a le chciałabym spróbować oryginalnego 🙂
Oleju już próbowałam, teraz pora na masło 😉 Ciekawa jestem efektów!
Ostatnio olej kokosowy ma coraz gorszy PR ciekawe czy to tyczy się też masła kokosowego 🙂
Bardzo ciekawe. Polecę też żonie!
Przydatny wpis, z dużą dawką wiedzy. Ja stosowałam masło kokosowe w ciąży i faktycznie bardzo ujędrnia skórę 😉