Aktualizacja: 25 sierpnia 2022
Kminek zwyczajny lub tzw. kminek pospolity to roślina wykazująca właściwości łagodzące wszelkie dolegliwości trawienne. Jak jeszcze oddziałuje na nasz organizm oraz jakie zastosowanie znalazła ta cenna roślina? Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Spis treści
Kminek zwyczajny – charakterystyka
Kminek zwyczajny jest rośliną, która w Polsce rośnie dziko. Najczęściej występuje przy drogach, na pastwiskach czy łąkach. Mimo to uprawiany jest również w ogródkach i na działkach. Kminek zwyczajny jest rośliną dwuletnią, jego kwiaty są koloru białego lub różowego. Charakteryzuje się dość specyficznym zapachem.
Kminek zwyczajny – skład
Owoce kminku zwyczajnego posiadają w swoim składzie między innymi:
- 3-7% olejku eterycznego;
- białka;
- węglowodany;
- garbniki;
- flawonoidy (takie jak kwercetyna czy kemferol).
Korzeń kminku zwyczajnego bogaty jest w witaminę C, żywice, kwasy fenolowe oraz także w olejki eteryczne. Kwiaty kminku zwyczajnego posiadają głównie olejek eteryczny (olejek lotny) oraz flawonoidy.
Kminek zwyczajny – właściwości zdrowotne
Kminek zwyczajny od lat jest sprawdzonym środkiem łagodzącym dolegliwości trawienne takie jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunki czy zaparcia. Z racji swych właściwości mlekopędnych zalecany jest kobietom karmiącym, aby pobudzić procesy laktacyjne. Ponadto wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Do najbardziej charakterystycznych właściwości kminku zwyczajnego zalicza się:
- redukcję zawrotów głowy;
- usprawnienie pracy mózgu;
- zmniejszenie uczucia swędzenia;
- wspomaganie pracy śledziony;
- zmniejszenie gazów w jelitach;
- pobudzenie czynności układu pokarmowego;
- łagodzenie bólu menstruacyjnego.
Najczęściej kminek spożywa się w postaci całych nasion, które są smacznym dodatkiem np. do pieczywa.
Zastosowanie kminku zwyczajnego
Kminek zwyczajny, jako przyprawa, wzbogaca smak wielu potraw. Nasiona kminku mają intensywny, charakterystyczny, lekko piekący zapach i korzenny aromat. Wykorzystywane są głównie do potraw na bazie kapusty czy smażonych mięs. Bardzo dobrze komponują się na różnego rodzaju wypiekach np. chlebie czy bułkach. Mogą stanowić dodatek smakowy do wielu zup oraz sałatek. Nasiona kminku służą także jako aromat smakowy stosowany do alkoholi.
Jako roślina lecznicza, kminek zwyczajny polecany jest przede wszystkim osobom starszym oraz dzieciom. Łagodzi bóle brzucha, redukuje wzdęcia, biegunki, kolkę czy zaparcia. Pobudza również wydzielanie żółci, przez co wzmaga apetyt.
Odwar
1 łyżkę rozdrobnionego kminku należy zalać 1,5 szklanki wrzącej wody, a następnie przykryć i poczekać do ostygnięcia. Zaleca się spożywanie około 0,5 szklanki dziennie odwaru z kminku zwyczajnego.
Napar
1 łyżeczkę zmielonego kminku należy zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na około 15 minut pod przykryciem. Następnie napar należy dokładnie przecedzić i spożywać. Jeśli występuje częsty ból brzucha, wzdęcia, zaparcia czy chcemy zwiększyć ilość pokarmu dla dziecka zaleca się wypijać go w 2 lub 3 porcjach dziennie. Z tym, że dzieciom należy podawać mniejsze porcje, np. 1/2 łyżki 2 lub 3 razy dziennie.
Nalewka
Nalewka z kminkiem zwyczajnym zalecana jest przede wszystkim przy przewlekłym bólu żołądka oraz wątroby. Ponadto będzie likwidować wzdęcia oraz pobudzać wydzielanie soków trawiennych, co przekładać się będzie zwiększoną perystaltykę jelit.
Zaleca się pić 1 łyżkę nalewki wraz z niewielką ilością przegotowanej wody 3 razy dziennie. Z racji zawartości alkoholu w nalewce, po jej spożyciu nie zaleca się kierowania pojazdami.
Działania niepożądane kminku zwyczajnego
Medycyna naturalna zaznacza, że bardzo duże dawki oleju z kminku zwyczajnego włączane do diety mogą przyczyniać się do uszkodzenia wątroby. Kminek nie jest zalecany niemowlętom oraz osobom uczulonym m.in na koper, seler czy marchew.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Mackinaite R., Potential pathogens of common caraway (Carum carvi L.) seeds and search for measures suppressing their spread, Zemdirbyste Agriculture, 2/2012.
- Kozera W., Barczak B., Orłowska M., Knapowski T., Agrotechnical and economic assessment of intercropping of caraway (Carum carvi L.), Journal of Central European Agriculture, 19/2018.
- Mohaddese M., Caraway as Important Medicinal Plants in Management of Diseases, Natural Products and Bioprospecting, 9/2018.
Zostaw komentarz