Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 22 marca 2022

GranatGranat (Punica Granatum) rośnie na drzewie, które jest krzakiem lub małym drzewem z gałązkami pokrytym kolcami oraz lśniącymi, owalnymi lub podłużnymi liśćmi. Z pomarańczowo-czerwonych kwiatów rozwijają się owoce. Są okrągłe one, zazwyczaj czerwone z „koroną” na dole. Owoc granatu zawiera liczne nasiona otoczone różowym miąższem. W Antyku był on spożywany ze względu na symbol płodności.

 

Granat – skład chemiczny

Granat jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych, w tym:

Polecamy tylko ekstrakty ze skórki (z krzaków hodowlanych). Dokładny skład chemiczny zależy także od czynników takich jak sposób uprawy, data zbioru czy gleba, na której rośnie roślina.

Granat – właściwości

Owoce granatu są bardzo często spożywane. Nać jest słodko-gorzka, ma działanie ściągające i rozgrzewające. Działa też antywirusowo i jest środkiem leczniczym przy biegunkach. Pomaga przy owrzodzeniu jamy ustnej i infekcjach gardła. Zawarte w granacie alkaloidy połączone ze środkami przeczyszczającymi zwalczają tasiemca, który obezwładniony zostaje łatwo wydalany z organizmu. Ponadto wykazano, że granat wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit, powodując wzrost liczby bakterii probiotycznych.

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów, owoce granatu wpływają na obniżenie stresu oksydacyjnego i poziomu wolnych rodników w organizmie. Działanie przeciwutleniające jest wielokrotnie silniejsze w porównaniu do innych owoców, dlatego granat uznawany jest za owoc o działaniu funkcjonalnym, zalicza się go także do grupy super food. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym opóźnia procesy starzenia się ustroju oraz może chronić przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych, których obecność warunkuje właśnie nadmiar wolnych rodników tlenowych.

Granat wpływa korzystnie na serce i układ krążenia. Zawiera bowiem wspomniane wcześniej antyoksydanty, będące także silnymi czynnikami przeciwmiażdżycowymi. Wykazano, że sok z granatów przyczynia się do spadku zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego oraz zawartości trójglicerydów we krwi. Mogą go spożywać również osoby z już zdiagnozowaną miażdżycą, co powoduje poprawę ich zdrowia i obniżenie nasilenia objawów choroby.

Zobacz również: Ekstrakt z granatu hamuje stany zapalne.

Zastosowanie granatu w kosmetologii

Ekstrakty ze skórki granatu wkomponowywane są jako składnik kosmetycznych środków stymulujących, pobudzających, wzmacniających naczynia oraz ściągających. Granat stanowi również dodatek do różnego rodzaju suplementów diety, jak choćby kwas hialuronowy, przeznaczonych do poprawy urody. Wykazano również, że duża zawartość polifenoli w ekstrakcie z owoców granatu wywiera korzystny wpływ na spowodowany promieniowaniem UVB stres oksydacyjny, powodujący fotostarzenie ludzkich keratynocytów. Z tego względu stanowi częsty składnik preparatów ochronnych przed promieniowaniem słonecznym.

Ostatnimi czasu coraz większą popularność zyskuje olej z nasion granatu. Charakteryzuje się on niezwykle dużą zawartością kwasów omega. Wykazuje także właściwości łagodzące i odnawiające. Olej z nasion granatu, stosowany do produkcji wielu kosmetyków, sprawia, iż skóra szybciej się odnawia, jest lepiej odżywiona, nawilżona i odświeżona.

Polecane produkty

Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Karczmarczuk R., Granat – owoc mało nam znany, Wszechświat, 10/2012.
  2. Kulczyński B., Michałowska A., Granat – tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych, Nauka, Przyroda, Technologie, 9/2015.
  3. Bujko J., Podstawy dietetyki, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.
  4. Zielonka-Brzezicka J., Synowiec L., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 18/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami