Aktualizacja: 5 marca 2024
Olej z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) posiada szereg udowodnionych oraz przypuszczalnych działań prozdrowotnych, jak i leczniczych. Jego właściwości zostały zauważone już w starożytności, gdzie roślina ta odgrywała ważną rolę w takich nurtach medycznych jak medycyna ajurwedyjska, czy też medyczny kanon Tibb. Współcześnie, olej z czarnego kminku nadal pozostaje w kręgu zainteresowań lekarzy oraz farmaceutów. Każdego roku ukazują się nowe prace prezentującego jego właściwości i potencjalne zastosowania.
Spis treści
Olej z czarnuszki – czym jest?
Olej z czarnuszki jest żółtopomarańczowym płynem o lekko gorzkim smaku i wyraźnie korzennym aromacie. Otrzymuje się go w wyniku procesu tłoczenia na zimno nasion rośliny Nigella Sativa. Dzięki temu otrzymany olej zachowuje pełną aktywność zawartych w nim witamin oraz innych substancji aktywnych.
Olej z czarnuszki należy do tak zwanych olei schnących. Oznacza to, że olej w wylany w postaci cienkiej warstwy ulega procesowi utleniania i zamienia się w twardą oraz elastyczną błonę). Dlatego powinno się go przechowywać w pojemnikach nieprzepuszczających promieniowania UV. Co więcej, oleju nie należy podgrzewać, bowiem traci on wtedy swoje właściwości prozdrowotne oraz lecznicze. Dobrym sposobem na zachowanie właściwości oleju z czarnuszki, jest jego kapsułkowanie. Przyjmując taki suplement mamy pewność, że olej jest zabezpieczony przed działaniem czynników zewnętrznych.
Olej z czarnuszki – jakie związki zawiera?
Olej z czarnuszki posiada bardzo bogaty skład chemiczny, który wciąż jest uzupełniany o nowo odkryte substancje. Tak więc, wśród substancji w nim występujących można wymienić między innymi:
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie kwas linolowy (50 do 60 procent), kwas oleinowy (20 procent) oraz kwas dihomolinoleinowy (10 procent);
- nasycone kwasy tłuszczowe – głównie kwas stearynowy oraz kwas palmitynowy (do 30 procent);
- fosfolipidy – głównie fosfatydylocholina;
- fitosterole – między innymi beta-sitosterol, czy też stigmasterol (ich ilość szacowana jest na około 600 miligramów w 100 mililitrach oleju);
- witaminy z grupy B – na przykład witamina B12;
- związki mineralne – wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk.
Olej z czarnuszki – właściwości oraz działanie
Olej z czarnuszki i zawarte w nim substancje są częstymi obiektami badań naukowych, które nastawione są na poszukiwanie ich potencjalnych leczniczych zastosowań. Tak więc, dokonując krótkiego przeglądu dostępnego piśmiennictwa, można wymienić następujące właściwości oleju z czarnuszki:
- aktywność antybakteryjna – aktywność tą potwierdzają badania, jak i tradycyjne wykorzystanie oleju z czarnuszki jako remedium na zapalanie górnych, czy też dolnych dróg oddechowych;
- aktywność przeciwgrzybicza – zawarte w oleju z czarnuszki substancję wykazują właściwości niszczące zarodniki grzybów oraz pleśni;
- właściwości antyoksydacyjne – przeciwutleniacze zawarte w oleju chronią komórki przez niszczącym wpływem wolnych rodników będących jedną z przyczyn starzenia się organizmu;
- aktywność przeciwcukrzycowa – coraz częściej poszukuje się zastosowania oleju z czarnuszki w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy;
- aktywność przeciwzapalna oraz przeciwbólowa – substancje występujące w czarnuszce w sposób naturalny hamują procesy zapalne oraz przekaźnictwo bólowe w ludzkim organizmie.
- właściwości przeciwnowotworowe – jest to stosunkowo nowy kierunek badań, ale wstępne wyniki wydają się bardzo obiecujące.
Oczywiście, wymienione przez nas przykłady właściwości oleju z nasion czarnego kminku to tylko przykłady. Pokazują one jednak, że zakres jego potencjalnych zastosowań jest wręcz nieograniczony. Nie bez powodu ludzie nazywali ten olej „lekarstwem na wszystkie choroby”..
Jak stosować olej z czarnuszki?
Brak jest jednoznacznych norm spożycia oleju z czarnuszki. Jednak wydaje się, że optymalnym jest codziennie spożywanie 1 do 2 łyżeczek oleju razem z posiłkiem. Ze względu na brak odpowiednich badań naukowych nie zaleca się jego stosowania w okresie ciąży. W przypadku oleju z czarnego kminku w kapsułkach, należy przestrzegać zaleceń producenta. Ważna jest regularność stosowania oraz jakość produktu. Aby suplementacja przyniosła korzyści, sięgać należy po produkt nierafinowany, z pierwszego tłoczenia na zimno.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/
- Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, „Herba Polonica”, 55 (1), Poznań: Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, 2009.
Czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci 😂
Mam w planie zacząć go podawać dzieciom
Słyszałam co nieco wcześniej o dobrych właściwościach tego specyfiku.
zawsze chcę kupić ten olej i w końcu zapominam, a czarnuszkę uwielbiam.
Ostatnimi czasy (przynajmniej dla mnie) czarnuszka stała się bardzo popularna w wielu różnych produktach!
Miałam przyjemność stosować go przez jakiś czas, ma wiele dobrego w sobie i warto 😉
KOJARZĘ, JAK MOJA SIOSTRA UŻYWAŁA GO DO WŁOSÓW 🙂