Aktualizacja: 8 listopada 2024
Kardamon to jedna z najstarszych przypraw świata. Z jego właściwości korzystali już Egipcjanie oraz Grecy. Obecnie przyprawa ta znana jest niemalże wszędzie. Kardamon (z wyjątkiem szafranu) jest najdroższą przyprawą dostępną na rynku spożywczym. Nie ma się co temu jednak dziwić. Jego właściwości oraz smak i aromat warte są tej ceny. Jakie działanie więc wykazuje? Do jakich celów można go użyć? Poniżej przedstawiamy właściwości i zastosowanie kardamonu.
Spis treści
Kardamon – charakterystyka
Kardamon pochodzi z Dalekiego Wschodu, a dokładnie z Indii. Obecnie występuje w wielu rejonach świata m.in. w Tanzanii, Sri Lance czy Gwatemali. Stanowi on wraz z szafranem najdroższą przyprawę świata. Powszechnie występuje w dwóch rodzajach – o barwie zielonej, pochodzącej ze Sri Lanki i Indii oraz barwie czarnej z Himalai. Charakteryzuje się słodkim i jednocześnie lekko piekącym smakiem i korzennym aromatem.
Kardamon warto kupować w pełnych ziarnach, a następnie rozdrabniać, ponieważ kupowany w formie sproszkowanej bardzo szybko traci swój cenny zapach.
Właściwości kardamonu
Kardamon znany jest głównie ze swych właściwości niwelujących dolegliwości żołądkowe. Już w Indiach wykorzystywano go w problemach trawiennych, bólach żołądka, nudnościach, wzdęciach oraz w leczeniu zakażeń jamy ustnej. Wszystko dlatego, że zawiera on cenne olejki eteryczne wykazujące działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antygrzybiczne.
Przyprawa ta ma działanie mocno odświeżające, a także stanowi składnik preparatów wpływających na oczyszczanie organizmu. Działa bowiem moczopędnie, oczyszcza drogi moczowe, wspomaga pracę nerek i usuwa toksyny z organizmu. Przeprowadzone badania nad właściwościami kardamonu wykazały, że obniża także ciśnienie krwi. A to dlatego, że wraz z toksynami usuwa również nadmiar soli z organizmu.
Kardamon – zastosowanie w kuchni
Kardamon stosuje się głównie w kuchni azjatyckiej. Z kolei w kuchni polskiej nieco mniej, jednak spotykane jest dodawanie go do ryżu czy bigosu, co nadaje mu charakterystyczny, ciekawy smak. Bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi np. z drobiem oraz rybami. To jednak nie wszystko, ponieważ równie dobrze nada się do dań na słodko. Nadaje charakterystyczny smak świątecznym ciastom, piernikom, lodom czy naleśnikom.
Wykorzystywany jest także do sporządzania różnego rodzaju napojów takich jak np. nalewki, napary ziołowe, kompoty, herbaty czy kawa z kardamonem.
Kardamon a zdrowie
Kardamon wykazuje właściwości antydepresyjne, dzięki którym pomaga poprawić nastrój, redukuje stres i wspomaga wydzielanie endorfin w organizmie, co wpływa na ogólne poczucie szczęścia i dobrostanu. Regularne spożywanie tej przyprawy może przyczynić się do lepszej równowagi emocjonalnej i poprawy samopoczucia. Ponadto:
- to cenny afrodyzjak, pomaga więc w zaburzeniach erekcji oraz w impotencji;
- niweluje nudności, bóle żołądka i wzdęcia;
- skutecznie odświeża oddech;
- oczyszcza organizm z toksyn, wykazując działanie moczopędne;
- wspomaga pracę nerek;
- obniża ciśnienie krwi;
- przyspiesza przemianę materii;
- chroni organizm przed bakteriami i chorobami wirusowymi, a także grzybiczymi;
- łagodzi objawy grypy i przeziębienia.
Kardamon to wszechstronna przyprawa o wielu właściwościach prozdrowotnych, która wspiera organizm na różnych poziomach – od poprawy trawienia i krążenia, po ochronę przed infekcjami i poprawę samopoczucia.
Mleko z kardamonem
W chłodniejsze dni warto sięgać po naturalne sposoby na poprawę samopoczucia, takie jak ciepłe mleko z kardamonem. Ten prosty, a zarazem smaczny napój, dosłodzony miodem, może korzystnie wpłynąć na organizm, dostarczając cennych składników i naturalnych antyoksydantów. Przygotuj następujące składniki:
- 1 szklanka mleka;
- 1/4 łyżeczki kardamonu;
- miód.
Mleko gotuj przez około 3 minuty, a następnie dodaj 1/4 łyżeczki kardamonu. Ciepły napój można osłodzić miodem, który wzbogaci go o inne cenne właściwości. Wedle upodobań można również dodać szczyptę cynamonu, imbiru lub kurkumy.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Olejek kardamonowy. Najcenniejsze olejki eteryczne.
- Janaby S., Kufaishi A., Noor H., Al-Musawi J., Healthy effects of cardamon in the mammalian: a review, Plant Archives, 2/2020.
muszę koniecznie spróbować herbaty z kardamonem! 🙂
kardamon jest teżbardzo popularnym składnikiem wielu perfum np. Armani – Eau de Cedre, Narciso Rodriguez for Him Bleu Noir czy Rasasi Tasmeem.
Jak ja uwielbiam kardamon! Szczególnie do bułeczki cynamonowe