Aktualizacja: 6 marca 2024
Pietruszka (łac. Petroselinum) to jedno z najbardziej popularnych warzyw w naszym kraju. Często gości na stołach w postaci sałatek czy jako składnik niedzielnego rosołu. Bardzo słusznie, ponieważ jest bogactwem wielu składników odżywczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść pietruszkę.
Spis treści
Pietruszka – charakterystyka
Pietruszka pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Do Polski przybyła w XVI wieku. Zarówno liście, korzeń, jak i owoce pietruszki wykorzystywane są szeroko w medycynie naturalnej. Wszystkie jej części wykazują działanie lecznicze np. korzeń leczy zapalenie pęcherza moczowego oraz niweluje wzdęcia, liście stanowią składnik zdrowej diety, uzupełniając w dużą ilość składników odżywczych, a owoce skutecznie łagodzą bóle menstruacyjne.
Pietruszka – skład
Pietruszka jest źródłem dużej ilości witaminy C. Jej ilość jest tu znacznie większa niż zawartość witaminy C w cytrynie. Ponadto zawiera witaminę B12, związki mineralne takie jak wapń, fluor oraz chlorofil, kwas foliowy i kwas alfa-linolenowy (ALA). Zarówno w liściach, jak i w korzeniach znajdziemy liczne antyoksydanty i błonnik pokarmowy. W korzeniu pietruszki znajdują się także inne witaminy, zwłaszcza witamina A czy witamina K.
Natka pietruszki – właściwości
Natka pietruszki wykazuje wiele korzystnych oddziaływań na ludzki organizm. Przede wszystkim:
- wzmacnia napięcie mięśni gładkich;
- redukuje nadmiar wody w organizmie;
- poprawia krążenie krwi;
- usuwa toksyny i wpływa na skuteczną detoksykację organizmu;
- świeża natka pietruszki szybko neutralizuje nieświeży oddech.
Warto spożywać natkę pietruszki w przypadku kamieni moczowych, w schorzeniach wątroby, zaburzeniach miesiączkowania oraz w stanach nerwowości. Należy pamiętać, że natkę pietruszki nie powinny spożywać kobiety w ciąży z racji możliwości zwiększenia skurczów macicy. Natomiast po porodzie stymuluje ona produkcję mleka, jednak nie należy spożywać jej w dużych ilościach, ponieważ posiada w składzie szczawiany, które mogą kumulować się w nerkach.
Korzeń pietruszki – właściwości
Cenny jest także korzeń pietruszki, który:
- zmniejsza dolegliwości bólowe w chorobach takich jak reumatoidalne zapalenie stawów;
- niweluje objawy zapalenia pęcherza moczowego;
- zmniejsza dolegliwości podczas miesiączki poprzez działanie rozkurczające mięśnie;
- wykazuje działanie moczopędne, dlatego też polecany jest osobom ze skłonnością do obrzęków;
- oczyszcza organizm z toksyn, a co za tym idzie wspomaga również pracę nerek;
- poprzez obecność w swym składzie błonnika reguluje pracę układu pokarmowego;
- zwiększa odporność organizmu, chroniąc go przed różnego rodzaju infekcjami.
Dzięki zawartości antyoksydantów pietruszka usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając tym m.in. chorobom nowotworowym. Ponadto przeciwutleniacze korzystnie wpływają na ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci, spowalniając procesy starzenia.
Pietruszka – zastosowanie
Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie świeżej pietruszki. Warzywo gotowane lub poddawane innej obróbce termicznej traci swoje cenne właściwości. Zarówno natkę, jak i korzeń pietruszki, można wykorzystać jako zdrowy dodatek do sałatek czy innych potraw, np. zup i bulionów. W medycynie naturalnej wykorzystywana jest zwykle w formie naparów i napojów.
Co zrobić z pietruszki?
Z pietruszki można przygotować wiele ciekawych potraw na przykład:
Herbata z pietruszki – przepis
2 łyżeczki natki pietruszki zalej dwoma szklankami wrzącej wody. Odczekaj 5 min, aż napar będzie gotowy. Następnie przecedź go przed spożyciem. Herbatę z pietruszki zaleca się pić 2 razy dziennie.
Odchudzający napój z pietruszką – przepis
Przygotuj następujące składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki;
- świeży ogórek;
- woda;
- cytryna.
Pietruszkę umyj, ogórka obierz ze skórki, a następnie oba warzywa drobno pokrój i umieść w blenderze. Następnie dodaj sok z cytryny oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie zblenduj, aż powstanie jednolity koktajl. Smacznego!
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wójcik-Stopczyńska B., Czajka J., Kiedos P., Wpływ obróbki wstępnej na zmiany zawartości związków odżywczych i azotanów (V) w korzeniach pietruszki, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2016.
- Górnicki K., Charakterystyka wybranych surowców i produktów roślinnych w aspekcie ich utrwalania różnymi metodami, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2017.
- Lewandowska A., Warzywa, które leczą, Wydawnictwo RM, Warszawa 2022.
Muszę zacząć pić napój z pietruszki! 🙂
Uwielbiam pietruszkę i często ją dodaję nawet do kanapek. Napój pietruszkowy kiedyś piłam, bardzo podobny, na pewno do niego wrócę 🙂
Dzięki za przepis na ochładzający napój! Na pewno mi się przyda! 🙂