Truskawka (inaczej: poziomka ananasowa, łac. Fragaria x ananassa) to owoc doskonale znany każdemu. Ze względu na swój przyjemny smak oraz aromat bardzo dobrze sprawdza się jako składnik deserów, oraz dań sporządzanych w wersji słodkiej. Oprócz tego, że truskawka doskonale smakuje, stanowi również źródło wielu składników odżywczych. Jak więc spożywanie jej wpływa na nasze zdrowie oraz gdzie owoc ten znalazł największe zastosowanie?
Spis treści
Co zawiera truskawka?
W truskawce znajduje się szereg witamin, do których zalicza się: witamina A, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witamina E, witamina C, a także błonnik, białko, węglowodany oraz związki mineralne tj. mangan, potas, żelazo, sód, fosfor, wapń.
Truskawka – właściwości
Obecność żelaza w truskawkach sprawia, że spożywanie tych owoców zapobiega rozwoju anemii, wspomagając procesy krwiotwórcze. Witaminy z grupy B utrzymują natomiast skórę we właściwej kondycji, a także zapewniają właściwie funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu trawiennego.
Znajdujące się w truskawkach sole mineralne tj. wapń oraz fosfor zapewniają prawidłową budowę kości, oraz zębów. Wpływają także na funkcję mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Ponadto spożywanie truskawek korzystanie wpływa również na pracę nerek oraz wątroby, ponieważ obniżają kwasowość moczu.
Truskawki słyną również z właściwości oczyszczających i odtruwających organizm. Wszystko za sprawą bromeliny – enzymu, który odpowiedzialny jest za rozkład białka. W związku z tym owoce te poleca się w szczególności osobom borykającym się z problemami ze strony układu trawiennego. Obecność w truskawkach fitoncydów sprawia, że wykazują one właściwości przeciwbakteryjne, co odgrywa znaczącą rolę podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
Spożywanie truskawek zaleca się również diabetykom ze względu na występujące w nich łatwo przyswajalne węglowodany tj. glukoza i fruktoza.
Truskawka – zastosowanie
Truskawki są niezwykle wszechstronne i znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach.
Zdrowie
W tzw. medycynie naturalnej truskawki znalazły zastosowanie już dawno temu. Wykorzystywany był głównie napar z ich liści, który sprawdzał się w przypadku niedokrwistości, kamicy żółciowej oraz szkorbucie. Obecnie truskawki stosowanie są również zewnętrznie w postaci maseczki w schorzeniach tj. egzemy, defekty skóry (przebarwienia skóry, zaskórniki). Nagrzane wcześniej świeże liście truskawek stosuje się również na rany. Z kolei napar z truskawek do idealny naturalny specyfik na przeziębienie.
Truskawki warto jeść, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia i ochrony przed niektórymi chorobami. Duża zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga zdrowie skóry. Ponadto truskawki zawierają błonnik, który wspomaga trawienie i utrzymanie zdrowego układu pokarmowego, a flawonoidy i potas mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i zmniejszeniu ryzyka chorób serca. Niski indeks glikemiczny i zawartość błonnika mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.
Kosmetyka
Domowe preparaty na bazie truskawek, jak i profesjonalne kosmetyki z ich zawartością działają odżywczo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Przeznaczone są przede wszystkim dla cery łuszczącej się, cery suchej oraz cery zniszczonej i starczej. Ze względu na obecność witaminy C, witaminy E oraz przeciwutleniaczy polecane są również osobom ze skłonnością do powstawania przebarwień skóry. Maseczki z truskawek pomagają nawilżać skórę, rozjaśniać przebarwienia i walczyć z trądzikiem. Natomiast pestki truskawek są często wykorzystywane w peelingach do ciała i twarzy, działając jako naturalny środek złuszczający. Ponadto truskawki mogą być stosowane w domowych maseczkach na włosy, aby nadać im blask i miękkość. Ich dodatek do balsamów czy kremów pomaga nawilżyć i odżywić skórę.
Kuchnia
Truskawki to przede wszystkim zdrowa przekąska, jak i i dodatek do wielu deserów. Truskawki wykorzystywane są jako składnik ciast, lodów, sałatek owocowych, galaretek. Z owoców tych wytwarza się również przetwory w postaci kompotów, soków, dżemów, konfitur oraz nalewek.
Kto nie może jeść truskawek?
Mimo tak wielu korzystnych właściwości truskawek (podobnie jak inne owoce) mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Truskawki bowiem u niektórych mogą wywoływać reakcje alergiczne, które objawiają się pokrzywką, wysypką lub biegunką.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
uwielbiam truskawki! jednak nie wiedziałam ze mają az tyle własciwosci! 😀 mniam!