Aktualizacja: 13 listopada 2023
Cytryna i wynikające z niej właściwości zdrowotne obejmują leczenie infekcji gardła, niestrawności, zaparć, problemów z zębami, gorączkę, reumatyzm, oparzeń, otyłości, a także podwyższonego ciśnienia krwi. Warto wykorzystać ją również do pielęgnacji włosów i skóry. Znana od pokoleń ze swoich działań terapeutycznych, cytryna pomaga wzmocnić układ odpornościowy, oczyścić żołądek oraz krew.
Spis treści
Cytryna – właściwości lecznicze
Cytryna, a w szczególności jej sok, ma bardzo duże korzyści zdrowotne. Sok jest dobrze znany jako środek do leczenia kamicy nerkowej, zmniejszania wystąpienia udaru mózgu i obniżenia temperatury ciała. Orzeźwiająca lemoniada z cytryny nie tylko pomaga się odprężyć, ale również dostarcza wiele składników niezbędnych organizmowi. Właściwości cytryny spowodowane są, znajdującymi się w jej składzie, substancjami odżywczymi. Są to:
- witamina C;
- niacyna;
- witamina A;
- witamina E;
- kwas foliowy;
- tiamina (witamina B1);
- witamina B6;
- witamina B2;
- kwas pantotenowy (witamina B5);
- miedź;
- wapń;
- żelazo;
- magnez;
- potas;
- cynk;
- fosfor.
Cytryna to owoc, który zawiera flawonoidy, substancje o właściwościach przeciwutleniających. Pomaga zapobiegać cukrzycy, zaparciom, nadciśnieniu tętniczemu, gorączce, niestrawności i wielu innym problemom, jak również poprawia skórę, włosy i zęby. Badania przeprowadzone w American Urological Association wykazały, że lemoniada albo sok cytrynowy mogą wyeliminować występowanie kamieni nerkowych tworząc cytrynian w moczu, co zapobiega tworzeniu się kryształów.
Wiele osób używa cytrynę do robienia lemoniady przez zmieszanie soku z cytryny z wodą. Stosuje się ją nawet jako środek do prania, ze względu na jej zdolność do usuwania plam. Zapach cytryny można wykorzystać również do odstraszania komarów. Pijąc sok z cytryny z oliwą z oliwek można wspomóc pozbycie się kamieni żółciowych. Cytryna jest znana ze swoich właściwości leczniczych i stosowana na wiele różnych sposobów. Zgodnie z wynikami przedstawionymi w badaniu przeprowadzonym przez Annals of the Rheumatic Diseases, cytryna zapewnia ochronę przed zapaleniem stawów.
Zobacz również: Herbata z cytryną.
Cytryna – korzyści dla zdrowia
Sok z cytryny pomaga w leczeniu problemów związanych z niestrawnością i zaparciami. Wystarczy dodać kilka kropel soku do dania (lepiej nie łączyć z mlekiem), a będzie pomagać w trawieniu. Działa oczyszczająco na krew, więc warto wypić szklankę soku z cytryny po obiedzie. Należy zmieszać ze sobą świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wodę, sól i cukier/miód, a następnie pić po każdym ciężkim posiłku.
Sok z cytryny może pomóc osobie, która cierpi na przeziębienie, grypę, ma gorączkę lub katar poprzez zwiększenie wydzielania potu. Stosowanie soku z cytryny w higienie jamy ustnej pomaga w pozbyciu się bólu, krwawienia dziąseł i nieświeżego oddechu. Aplikowanie soku na powierzchni zębów może pomóc w pozbyciu się bólu. Dodatkowo z powodzeniem może być stosowany w codziennym myciu zębów. Warto zwrócić uwagę na pasty zawierające w swoim składzie cytrynę lub samodzielnie dodawać do swojej pasty kroplę soku. Trzeba jednak uważać, gdyż kwas cytrynowy to substancja o silnym działaniu i może uszkodzić szkliwo.
Picie soku z cytryny wymieszanego z miodem i wodą może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała. W chorobach takich jak malaria czy cholera może być dobrym wspomagaczem leczenia, gdyż działa oczyszczająco na krew. Cytryna jest bardzo aromatycznym środkiem antyseptycznym. Dodana do ciepłej wody zadziała relaksująco i rozluźniająco. Sok z cytryny jest również substancją moczopędną. Może wspomóc leczenie reumatyzmu i artretyzmu poprzez spłukiwanie bakterii i usunięcie toksyn z organizmu.
Cytryna to doskonały owoc na problemy z infekcjami gardła dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym. Duża zawartość potasu w soku z cytryny jest dobra dla ludzi cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe, gdyż reguluje ciśnienie krwi. Cytrynę używa się także często w celu zmniejszenia stresu.
Zobacz również: Olejek cytrynowy.
Cytryna w kosmetologii
Sok z cytryny powszechnie używany jest w kosmetologii. Używany do pielęgnacji włosów może pomóc w walce z łupieżem, wypadaniem włosów i innymi problemami związanymi z tym obszarem. Używany bezpośrednio na włosy może nadać im naturalny połysk.
Ponieważ sok z cytryny jest naturalnym lekiem antyseptycznym, może pomóc w leczeniu problemów ze skórą. Może być z powodzeniem używany na oparzenia słoneczne czy ugryzienia owadów w celu złagodzenia bólu. Można go również używać na trądzik i wypryski skórne. Działa także jako środek przeciw procesom starzenia, niwelując zmarszczki. Picie soku z cytryny zmieszanego z miodem i wodą doda blasku skórze. Ponadto z pomocą soku z cytryny można złagodzić odcień i tonację poparzeń na skórze, a także złagodzić ból i zmniejszyć uczucie pieczenia świeżego poparzenia. Cytryna działa jak czynnik chłodzący.
Zobacz również: Cytryna na twarz – powody, dla których warto ją stosować.
Cytryna – podsumowanie
Owoc cytryny jest ogólnodostępnym, naturalnym dobrodziejstwem natury. Dzięki swoim właściwościom dostarcza wielu cennych rozwiązań na problemy ze zdrowiem. Aby uzyskać maksymalne korzyści z tego niepozornego owocu, warto dołączyć ją do codziennej diety.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kłoda K., Mierzecki A., Swider K., Pawlik A., Wpływ spożywanych owoców cytrusowych oraz egzotycznych i ich soku na metabolizm leków, Farmacja Współczesna, 6/2013.
- Klimek-Szczykutowicz M., Szopa A., Ekiert H., Cytryna – owoc o cennych właściwościach prozdrowotnych i kosmetycznych, Lek w Polsce, 8/2018.
- Kościuk M., Tarasiuk I., Czurak A., Szydlik J., Perłowski J., Torbicz G., Naliwajko S., Markiewicz-Żukowska R., Bartosiuk E., Borawska M., Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców egzotycznych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2015.
- Gwóźdź E., Gębczyński P., Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
Uwielbiam z miodem, imbirem, kurkumą 🙂