Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 sierpnia 2024

Borówka amerykańska - właściwości i zastosowanieBorówka amerykańska, nazywana kuzynką czarnej jagody, posiada wiele wartościowych właściwości. Z tego też względu ceniona jest niemalże na całym świecie. Poznajmy bliżej ten owoc, jak wpływa na nasz organizm oraz jakie znalazł zastosowanie.

Jakie właściwości wykazuje borówka amerykańska?

Borówka amerykańska jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo zdrowa. Owoc ten to źródło witamin takich jak witamina A, B, C, E, D, PP, związków mineralnych (miedź, cynk, żelazo, wapń, selen, mangan), a także cukrów i barwników. Składniki borówki amerykańskiej, a zwłaszcza witamina A i C sprawiają, że wykazuje ona silne działanie antyoksydacyjne. Usuwa więc z organizmu szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając groźnym chorobom, w tym również nowotworom oraz przedwczesnemu starzeniu się. Regularne spożywanie borówki amerykańskiej wpływa także na naszą urodę. Włączenie jej do diety wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, stymuluje produkcję kolagenu, co przekłada się na zwiększenie elastyczności i jędrności skóry.

Owoc ten poprawia naszą pamięć i koncentrację. Jest również źródłem substancji czynnej zbliżonej do insuliny, która reguluje poziom cukru we krwi. Borówki amerykańskie powinny spożywać kobiety w ciąży, bowiem kwas foliowy w niej obecny wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Z kolei błonnik reguluje pracę układu pokarmowego oraz zwiększa przemianę materii. Obniża także poziom cholesterolu we krwi chroniąc organizm przed rozwojem miażdżycy i chorobami serca.

Owoc ten bardzo dobrze wpływa na komórki wątroby (hepatocyty) i chroni ją przed włóknieniem. Borówka amerykańska zawiera związki przeciwdziałające biegunce, a także substancje niszczące bakterie E. Coli. Znajdujące się w składzie flawonoidy i glikozydy flawonowe korzystnie oddziałują na funkcjonowanie gałki ocznej, co przekłada się na lepsze widzenie.

Zastosowanie borówki amerykańskiej

Poniżej przedstawiamy najczęstsze wykorzystanie borówki amerykańskiej.

Kuchnia

Borówka amerykańska to owoc idealnie sprawdzający się w sporządzaniu letnich koktajli czy smoothie. Wykorzystywana jest do lekkich sałatek owocowych, jednak może być użyty do różnego rodzajów deserów np. lodów czy ciast. Stanowi dodatek do śniadania w formie zdrowego musli czy owsianki. Dodatkowo wytwarza się z niej w przemyśle spożywczym dżemy, konfitury oraz soki.

Uroda i zdrowie

Borówka ta:

  • może być wykorzystywana jako składnik maseczki odżywczej na twarz – dzięki zawartości wielu składników aktywnych, które posiada wzmocni odporność skóry, nawilży ją i sprawi, że będzie bardziej jędrna;
  • uszczelnia naczynia krwionośne i spowalnia procesy starzenia się skóry;
  • obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • poprawia pamięć i koncentrację;
  • chroni przed nowotworami;
  • reguluje pracę układu pokarmowego;
  • zapobiega chorobom serca;
  • wzmacnia wątrobę i zapobiega jej włóknieniu;
  • obniża poziom cukru we krwi;
  • wzmacnia pracę gałki ocznej powodując lepsze widzenie.
Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wojtanowska-Krośniak A., Francik R., Krośniak M., Rodack T., Sroka S., Zagrodzki P., Porównanie właściwości antyoksydacyjnych o składu pierwiastkowego w wybranych odmianach borówki amerykańskiej, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2015.
  2. Rusnak J., Uprawa borówki amerykańskiej, Karniowice, 2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami