Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 29 stycznia 2025

BromelaninaBromelaina jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który łagodzi bóle i opuchliznę oraz wspomaga gojenie tkanek. Jest to enzym rozkładający i ścinający białko, który naturalnie występuje w świeżych ananasach. Dostępny preparat w sklepach jest zazwyczaj pozyskiwany z łodygi ananasa i różni się od enzymu występującego w owocu. Preparaty zawierające bromelainę są wytwarzane głównie w Japonii oraz na Tajwanie i w Himalajach.

Bromelaina – działanie

Uważa się, że jest ona skuteczna dzięki temu, że współdziała z prostaglandynami, czyli substancjami podobnymi do hormonów. Bromelaina hamuje działanie tych prostaglandyn, które wywołują ból i stan zapalny, a jednocześnie pobudza tworzenie się prostaglandyn przeciwzapalnych. Stymuluje także rozkład włóknika, czyli fibryny – nierozpuszczalnego białka, które jest jedną z najważniejszych substancji, biorących udział w procesie krzepnięcia krwi. Jest ona wyjątkiem wśród enzymów rozkładających białka, ponieważ przechodzi nierozłożona przez przewód pokarmowy i jest przyswajana przez organizm w pierwotnej postaci.

Bromelaina – zastosowanie

Dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym skutecznie zmniejsza ból i opuchliznę, które powstają w wyniku urazów stawów i uszkodzeń mięśni oraz leczy rany, a także oparzenia. Podczas badań przeprowadzonych wśród 700 strażaków okazało się, że u tych którzy zażywali bromelainę, oparzenia goiły się nawet dwa razy szybciej niż u pozostałych uczestników eksperymentu. Bromelaina łagodzi rany i ból po niezbyt skomplikowanych zabiegach chirurgicznych, szczególnie u kobiet, które poddano operacji z powodu komplikacji porodowych. Bromelaina razem z innym enzymem proteolitycznym, trypsyną działa skutecznie na stany zapalne dróg moczowych. Badania wskazały, że 78% pacjentów cierpiących na takie stany zapalne odczuło ulgę w wyniku przyjmowania obu tych substancji.

Enzym ten przeciwdziała nadmiernej lepkości płytek krwi, dzięki czemu pomaga zwalczyć choroby układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej, a także zapobiega zwężeniu tętnic. U osób cierpiących na chorobę wieńcową, które zażywają 1 do 1,4 grama bromelainy dziennie, w ciągu 4 do 90 dni następuje złagodzenie objawów (im bardziej zaawansowana choroba, tym potrzeba jest więcej czasu).

Bromelaina jako enzym rozkładający białko działa prawdopodobnie antynowotworowo, lecz brak na to wystarczających dowodów i dalsze badania są potrzebne. Prawdopodobnie wspomaga skuteczność chemioterapii i hamuje rozrost komórek rakowych. Stosowana doustnie powoduje powstawanie w organizmie substancji antynowotworowych.

Bromelaina zmniejsza gęstość śluzu, dzięki czemu może się okazać skutecznym środkiem w leczeniu astmy oskrzelowej oraz przewlekłego zapalenia oskrzeli. Dowiedziono, że przynosi ulgę w zapaleniu zatok. Inne badania wykazują, że prawdopodobnie pomaga w przyswajaniu przez organizm antybiotyków, takich jak amoksycylina i penicylina, a także kurkuminy, czynnego związku występującego w kurkumie. Istnieją przesłanki, które pozwalają sadzić, że w połączeniu z enzymem proteolitycznym papainą, bromelaina może łagodzić bóle miesiączkowe. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym może być bardzo skutecznym środkiem na reumatoidalne zapalenie stawów. Przeprowadzono badania, podczas których pacjentom podawano bromelainę przez okres od 3 tygodni do 13 miesięcy. Aż u 73% badanych zauważono bardzo obiecujące wyniki.

Bromelaina – jak stosować?

Bromelainę zażywa się zwykle na czczo, natomiast jako środek ułatwiający trawienie – podczas posiłków, zwłaszcza jeśli składają się one z tłustych lub zawierających dużo białka potraw. W razie obrzęków i stanów zapalnych należy przyjmować aż do chwili ustąpienia objawów. Substancja przyjmowana nawet w dużych dawkach bardzo rzadko powoduje skutki uboczne. Osoby wrażliwe mogą wykazywać reakcje alergiczne i podrażnienia skóry. Pewne badania wykazują również, że może ona przyśpieszyć czynność serca.

Polecane produkty

Koenzym Q10 (100 mg) bioalgi
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zielonka-Brzezicka J., Nowak A., Klimowicz A., Duchnik W., Ocena aktywności antyoksydacyjnej ananasa jadalnego, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.
  2. Zdrojewicz Z., Chorbińska J., Bieżyński B., Krajewski P., Prozdrowotne właściwości ananasa, Pediatria i Medycyna Rodzinna, 14/2018.
  3. Zielonka-Brzezicka J., Synowiec L., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 2/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami