Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 października 2023

Orzechy nerkowcaOrzechy nerkowca należą do najsmaczniejszych orzechów na świecie. Charakteryzują się delikatnym, dość słodkim smakiem, miękką strukturą i dużą ilością składników odżywczych. To dzięki nim możemy chronić się przed pojawieniem cukrzycy typu 2 oraz wzmocnić swoje serce. Dlaczego jeszcze warto je jeść? Poznaj właściwości i działanie orzechów nerkowca.

Orzechy nerkowca – co zawierają?

Orzechy nerkowca są owocem drzewa zwanego nerkowcem zachodnim. Pochodzą z rejonów Ameryki Południowej. Ich nazwa pochodzi od kształtu jakie posiadają. Uprawiane są głównie w Indiach i Wietnamie.

Orzechy nerkowca to przede wszystkim cenne źródło protein, a także witaminy A, witaminy D, witaminy E, witaminy K oraz witamin z grupy B. Zawierają także wiele składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, żelazo, potas czy sód. Ponadto dostarczają nam równie cennych kwasów tłuszczowych. Orzechy nerkowca w swym składzie posiadają wiele przeciwutleniaczy, które odgrywają bardzo ważną rolę. Usuwają bowiem wolne rodniki, chroniąc organizm przed wystąpieniem groźnych chorób, w tym także nowotworów.

Orzechy nerkowca – właściwości

Zawartość witamin z grupy B, a także magnezu sprawia, że wpływają one pozytywnie na układ nerwowy. Przede wszystkim chronią organizm przed pojawieniem się depresji, wspomagają pamięć i koncentrację. Z kolei obecność potasu powoduje, że organizm zachowuje właściwą gospodarkę wodno-elektrolitową. Istotny jest fakt, że orzechy nerkowca zapobiegają gromadzeniu się wody w organizmie. Witaminy, znajdujące się w składzie, także odrywają bardzo ważną rolę, bowiem warunkują prawidłowy stan skóry. Wspomagają bowiem walkę z objawami trądziku pospolitego. Regularne spożywanie orzechów niweluje nadmierne wydzielanie sebum, które jest jedną z głównych przyczyn powstawania tej choroby.

Orzechy nerkowca zapobiegają pojawieniu się anemii, osteoporozie oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Poprzez obecność witaminy K zapobiegają krzepliwości krwi. Wzmacniają układ sercowo-naczyniowy poprzez działanie NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Chronią organizm przed wysokim poziomem cholesterolu oraz trójglicerydów, a także wzmacniają naczynia krwionośne. Ponadto potas, obecny w nerkowcach, reguluje pracę serca oraz ciśnienie tętnicze.

Spożywanie orzechów nerkowca bardzo korzystnie wpływa również na naszą urodę. Związki mineralne, takie jak cynk czy selen, wzmacniają włosy i paznokcie. Spożywanie cynku głównie polecane jest osobom ze skłonnością do przetłuszczania się włosów, bowiem wpływa na regulację wydzielanego sebum i zapobiega wypadaniu włosów.

Orzechy nerkowca – ciekawostki

Warto wiedzieć, że:

  • zdarza się, że orzechy nerkowca mogą wywoływać alergie;
  • drzewo nerkowca jest „kuzynem” mango;
  • z orzechów nerkowca produkowany jest likier;
  • nerkowce uprawiane są głównie w Wietnamie, Nigerii, na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Indiach;
  • skorupki orzechów nerkowca zawierają w sobie toksyczny olejek parzący skórę (dzieje się tak wówczas gdy obiera się je bez wcześniejszego uprażenia).

Orzechy nerkowca są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze, takie jak zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i minerały. Mają delikatnie słodki smak, który jest zarówno kremowy, jak i chrupiący, co czyni je popularnym dodatkiem do dań kuchni świata oraz zdrową przekąską.

Polecane produkty

Spirulina + Cynk 100% naturalny
Spirulina z organicznie związanym, naturalnie pozyskanym cynkiem, w znacznym stopniu uzupełnia niedobory tego pierwiastka w organizmie. Wspomaga on działanie układu odpornościowego, pomaga przy zmęczeniu, w utrzymaniu płodności i funkcji rozrodczych, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Goluch Z., Haraf G., Lis S., Znaczenie orzechów w diecie człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie, 4/2019.
  2. Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2016.
  3. Wroniak M., Parzychowska J., Rękas A., Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 3/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami