Aktualizacja: 7 maja 2022
Chlor jest pierwiastkiem, który posiada bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. Do jego funkcji należy między innymi regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Odpowiada również za jego równowagę kwasowo-zasadową. Jak jeszcze chlor wpływa na nasze zdrowie oraz jakie są skutki jego nadmiaru i niedoboru? Oto wskazówki.
Spis treści
Chlor – właściwości
Chlor to pierwiastek mineralny zaliczany do grupy elektrolitów. W organizmie ludzkim element ten występuje w postaci anionu (jonu ujemnego) chlorkowego. Jego największa część – aż 70%, znajduje się w płynach pozakomórkowych, głównie w osoczu krwi. Duża część tego pierwiastka występuje także w żołądku oraz ślinie, ponieważ stanowi składnik soków trawiennych. Dodatkowo chlor odkłada się również w kościach oraz skórze.
Chlor w czystej postaci to nic innego jak gaz o mało przyjemnym zapachu. Pełni funkcje dezynfekujące i odkażające w publicznych kąpieliskach. Związek ten wykazuje właściwości bakterio, grzybo i wirusobójcze, z tego względu wykorzystywany jest do produkcji środków odkażających oraz wybielaczy.
Jaką rolę w organizmie człowieka odgrywa chlor?
Właściwy poziom chloru w organizmie człowieka warunkuje prawidłową równowagę kwasowo-zasadową. Inaczej mówiąc utrzymuje odpowiedni stosunek kationów do anionów w płynach ustrojowych. Równowaga to główny czynnik warunkujący odczyn pH we krwi, a także przebieg prawidłowych procesów życiowych. Należy zaznaczyć, że zaburzenia tej równowagi mogą doprowadzić do pojawienia się kwasicy lub zasadowicy.
Chlor podobnie jak sód i potas odpowiedzialne są za zachowanie równowagi w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu. To właśnie dzięki temu wewnątrz komórek występuje prawidłowy poziom płynów, a także właściwie przebiega proces osmozy. Chlor posiada również duże znaczenie przy wchłanianiu witaminy B12.
Chlor – występowanie
Jeśli w organizmie występuje zbyt niskie stężenie chloru można w bardzo łatwy sposób go uzupełnić np. przy użyciu soli kuchennej. Należy jednak pamiętać, że produkt ten powinien być stosowany w ograniczonej ilości – maksymalnie do 1 łyżeczki dziennie. Warto również wziąć pod uwagę fakt, że sól występuje jako składnik wielu rodzajów produktów takich jak np. chleb, wędliny, żółte sery.
Duże ilości chloru występują również w mięsie, rybach oraz mleku.
Objawy i skutki niedoboru chloru
Niedobór chloru (hipochloremia) może być wynikiem obfitego pocenia się, biegunek, wymiotów lub stosowania leków moczopędnych, które prowadzą do nadmiernej utraty chloru wraz z moczem.
Niedobór chloru objawia się osłabieniem mięśni ich bolesnymi skurczami, drgawkami oraz zawrotami i bólami głowy. Osłabiona zostaje również pamięć i koncentracja. Skutkiem niedoboru chloru może być również zasadowica metaboliczna.
Objawy i skutki nadmiaru chloru
Jednym z powodów nadmiaru chloru w organizmie może być dieta wysokosodowa oraz utrata wodorowęglanów przez układ pokarmowy. Nadmiar chloru może wystąpić również w zespole Cushinga oraz w chorobach nerek.
Objawami nadmiaru chloru są m.in. zaburzenia układu nerwowo-mięśniowego. Skutkiem może być kwasica metaboliczna. Wówczas pojawia się zmęczenie, nudności i wymioty. Ostry stan kwasicy może objawiać się przyspieszoną akcją serca oraz zaburzeniami w procesach oddychania.
W jakich produktach możemy spotkać chlor?
Głównym źródłem chloru w diecie jest przede wszystkim sól kuchenna, a także inne produkty ją zawierające np. wędliny. Niewielkie ilości chloru można znaleźć również w wodzie pitnej oraz wodzie mineralnej.
Lepsza dieta czy suplement diety?
Jeśli w organizmie występuje niewielki niedobór chloru wówczas nie ma potrzeby sięgania po suplementy z zawartością chloru. Tak naprawdę jego deficyt można uzupełnić przy pomocy soli kuchennej.
Przy większych niedoborach wskazana jest suplementacja. Po tabletki z chlorem mogą sięgnąć osoby po 55 roku życia oraz kobiety w ciąży i matki karmiące, ponieważ ich organizmy wykazują większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Suplementacja z chlorem zalecana jest również osobom, które nadużywają alkoholu oraz narkotyków, osobom narażonym na stres, sportowcom oraz osobom wykonującym intensywne treningi.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz