Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 15 września 2023

Masło sheaMasło shea stanowi bardzo wszechstronny składnik wielu kosmetyków. Wykazuje ono szerokie właściwości m.in. regeneruje i nawilża suche włosy, szorstką skórę czy pękające usta. Do czego jeszcze można je wykorzystać i jakie właściwości wykazuje? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie masła shea.

Masło shea – charakterystyka

W Europie masło shea znane było już w XVIII wieku. Z Afryki przywiózł je szkocki podróżnik Mungo Park. Już na początku XIX wieku wyraźnie zwiększyło ono swoją popularność w całej Europie, a w wieku XX wieku było już bardzo często wykorzystywane branży kosmetycznej. Surowe masło shea w stanie stałym ma postać miękkiej, kremowej pasty o barwie od białej przez beżową do żółtawej, a nawet żółtawej z lekkim zielonym odcieniem.
Różnorodność kolorów jest normalna, nie stanowi wady i nie wpływa na jakość produktu. Może wynikać ze sposobu pozyskiwania substancji. Masło shea ulega topnieniu w temperaturze ciała, zatem łatwo rozpuszcza się w dłoniach. Wówczas przyjmuje brązowawy odcień i konsystencję płynnego oleju. Nieprzetworzone surowe masło posiada charakterystyczny delikatny zapach, często opisywany jako lekko orzechowy.

Masło shea często nazywane jest również masłem karite. To nic innego jak olej pozyskiwany z nasion afrykańskiego drzewa Masłosza. Rośnie ono na terenach zachodniej środkowej Afryki. Drzewo Małosza żyje około 300 lat, a jego pierwsze owoce zbiera się dopiero po 30-40 latach. Na przebiegu tego czasu osiąga od 15 do 25 metrów wysokości. Ciekawostką jest fakt, że z około 15 kg tych nasion pozyskuje się około 1 kg masła shea.

Masło shea – skład

Najbardziej dominującymi spośród 16 występujących w maśle kwasów tłuszczowych są: kwas oleinowy, kwas stearynowy, kwas palmitynowy, kwas linolowy i kwas arachidonowy. Dodatkowo w produkcie znaleźć można spore ilości alkoholi triterpenowych, steroli, fenoli i tokoferoli. Tokoferole to pochodne α-tokoferolu, które wykazują podobne właściwości fizjologiczne i wspólnie określane są mianem witaminy E. W maśle shea można znaleźć też alantoinę i węglowodór kariten oraz makroelementy (wapń, magnez, azot, potas) i mikroelementy (żelazo, cynk, miedź, mangan).

Mało shea – właściwości pielęgnacyjne

W branży kosmetycznej masło shea stanowi bardzo wszechstronny składnik wielu kosmetyków, zarówno tych do pielęgnacji ciała jak i włosów. Bardzo dobrze nawilża suchą skórę, a także odżywia ją dzięki czemu szybciej zachodzą procesy regeneracyjne. Jest ono źródłem witaminy A i witaminy E, które warunkują prawidłową kondycję skóry oraz hamują jej procesy starzenia, więc działają odmładzająco. Masło shea pozostawia na skórze film ochronny, który działa osłonowo w przypadku szkodliwych czynników zewnętrznych np. niskich temperatur czy silnego wiatru. Główne właściwości masła shea:

  • głęboko nawilża skórę;
  • szybko regeneruje skórę;
  • opóźnia procesy starzenia się skóry;
  • stanowi naturalny filtr słoneczny o faktorze 5 SPF.

Występuje przede wszystkim jako składnik balsamów, maści i kremów ochronnych. Sprawdza się w pielęgnacji skóry oraz jej przydatków – włosów i paznokci.

Zobacz również: Nawilżanie skóry – dlaczego trzeba to robić?

Masło shea rafinowane czy nierafinowane?

Decydując się na zakup masła shea warto postawić na nierafinowane (organiczne). Masło tego typu produkuje się w sposób ręczny, poprzez wyciskanie orzechów masłosza w temperaturze poniżej 70 stopni Celsjusza. Działanie to jest mało inwazyjne i nie prowadzi do utraty jego składników odżywczych, w tym cennej witaminy E. W innym przypadku, a więc w procesie rafinacji masło shea zostaje pozbawione swoich składników m.in. antyoksydantów czy witamin. Jedyną zaletą masła shea rafinowanego jest dłuższy okres przydatności oraz brak charakterystycznego, orzechowego zapachu.

Masło shea – zastosowanie

Masło shea znaleźć można przede wszystkim w kosmetykach do pielęgnacji ust (pomadkach), kremach do twarzy (do różnych typów skóry), emulsjach czy balsamach do ciała. Właściwości masła shea wykorzystywane są również w kosmetykach do pielęgnacji włosów, a więc szamponach, odżywkach czy maskach. Jak najczęściej można je wykorzystać?

Produkt można stosować w postaci odżywczej maski na skórę głowy i całe włosy lub jako wzmacniające serum na końcówki włosów. Taki kosmetyk ochroni włosy przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych takich jak niska czy wysoka temperatura. Nawilży również suchą skórę głowy, a także odżywi i zregeneruje zniszczone końcówki włosów. Masło shea zaleca się głównie osobom często farbującym włosy i korzystającym z usług fryzjerskich, a także tym, które często korzystają z suszarki i prostownicy.

Masło shea można wykorzystać jako pielęgnujący krem na okolice oczu. Jego działanie może zmniejszyć cienie pod oczami oraz zniwelować występujące tam obrzęki. Z kolei jego właściwości regenerujące pozwalają skórze szybciej przejść procesy odnowy m.in. po opalaniu, skaleczeniu czy otarciach.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Simka W., Kowalik K., Masłosz Parka Vitellaria paradoxa jako źródło cennego surowca kosmetycznego, Herbalism, 1/2023.
  2. Tomaszkiewicz-Potępa A., Śliwa K., Masło shea (masło karite). Cz. 2, Skład chemiczny, metody przerobu i kierunki zastosowania, Przemysł Chemiczny, 12/2012.
  3. Ratz-Łyko A., Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych, Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej, 3/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami