Aktualizacja: 24 sierpnia 2022
Jarmuż to warzywo, które obecnie staje na piedestale w rankingu wszystkich warzyw świata. Dietetycy i promotorzy zdrowego trybu życia cieszą się z tego faktu. Nic dziwnego, ponieważ jarmuż jest bardzo odżywczym i wartościowym warzywem. Między innymi z tego względu jego właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych. Sprawdźmy co tak cennego zawiera w sobie jarmuż oraz w jaki sposób można go wykorzystać.
Spis treści
Co to jest jarmuż?
Jarmuż zaliczany jest do rodziny roślin kapustowatych. Stąd też jego charakterystyczny wygląd, który przypomina częściowo brokuł i częściowo kapustę. Liście jarmużu najczęściej występują w odcieniach zieleni. Można spotkać je również w barwach mieszanych m.in. fioletowo-zielonych czy fioletowo-brązowych. Występuje wiele odmian jarmużu, które różnią się od siebie smakiem oraz wyglądem. Jego zbiory rozpoczynają się zwykle jesienią i trwają do rozpoczęcia zimy. Jarmuż najbardziej popularny jest w krajach skandynawskich, a także w Holandii i Portugalii.
Jarmuż – właściwości
Liście jarmużu to źródło białka, chlorofilu, cennego dla nas błonnika oraz witamin takich jak A, C, E, K i witamin z grupy B. Ponadto jarmuż posiada wiele związków mineralnych. Są to m.in. wapń, magnez, potas i fosfor. Stanowi bogactwo aktywnych związków biologicznych – przeciwutleniaczy jak karotenoidy czy sulforafan.
Jarmuż dzięki zawartości tak wielu składników odżywczych posiada szerokie właściwości zdrowotne, wpływające bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Poprzez obecność związków mineralnych, zwłaszcza wapnia, wzmacnia układ kostny oraz zapobiega powstawaniu osteoporozy. Witamina A obecna w tym warzywie zapewnia dobre widzenie i zapobiega kurzej ślepocie.
Wapń i potas wpływają na regulację ciśnienia tętniczego krwi. Układ naczyniowy organizmu wzmacnia także zawarta w jarmużu witamina C. Oprócz tego działania, zwiększa ona ogólną odporność organizmu, chroniąc go przed niekorzystnym wpływem czynników chorobotwórczych. Spożywanie jarmużu sprawia, że krzepnięcie krwi w organizmie zachodzi w sposób prawidłowy. Zawiera on bowiem witaminę K, która bierze udział w tego rodzaju procesach. Ponadto takim działaniem zapobiega obfitym miesiączkom u kobiet. Obecny w jarmużu chlorofil odkwasza – działa alkalizująco co wpływa na mniejsze zakwaszenie organizmu.
Dzięki obecności w jarmużu przeciwutleniaczy, warzywo to usuwa z organizmu wolne rodniki, chroniąc go przed atakiem groźnych chorób, w tym nawet nowotworów. Sulforafan, który można znaleźć w tym warzywie, działa destrukcyjnie na Helicobacter Pylori, która przyczynia się do powstawania wrzodów żołądka.
Przeciwwskazania
Jarmuż, tak jak buraki, szpinak czy rabarbar, zawiera szczawiany. Z tego też względu powinny unikać spożywania go osoby z kamicą nerkową. Ponadto jarmuż posiada goitrogeny (substancje obniżające poziom jodu we krwi). Nie jest więc zalecane spożywanie go przez osoby posiadające problemy z tarczycą. Regularne spożywanie jarmużu mogłoby doprowadzić do przerostu tarczycy.
Zastosowanie jarmużu
Jarmuż posiada szerokie zastosowanie.
1. W kuchni
Jarmuż można podawać na surowo m.in. w koktajlach czy sokach. Nadaje się do gotowania (najlepiej na parze, wówczas nie traci swoich cennych właściwości), blanszowania czy pieczenia. Często wykorzystywany jest jako główny składnik lekkich i zdrowych sałatek w formie zdrowej przekąski w ciągu dniu lub dodatek do dań głównych.
2. Zdrowie
Jarmuż:
- poprzez zawartość wapnia obniża ciśnienie tętnicze krwi;
- jest cennym składnikiem diety, który wzmacnia nasz układ kostny i zapobiega osteoporozie;
- dzięki obecności wielu antyoksydantów chroni organizm przed nowotworami;
- wzmacnia układ naczyniowy i zapobiega miażdżycy;
- przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne organizmu;
- odkwasza organizm;
- zapobiega wrzodom żołądka i działa niszcząco na bakterie układu pokarmowego, w tym również na Helicobacter Pylori;
- obniża cholesterol;
- uzupełnia niedobory witamin i minerałów u osób aktywnych fizycznie;
- wzmacnia wzrok i zapobiega kurzej ślepocie;
- zmniejsza obfite miesiączki.
Z całą pewnością warto wprowadzić go do codziennej diety.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Korus A., Jarmuż – cenne warzywo kapustne, Część II. Wartość odżywcza jarmużu, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2/2015.
- Zdrojewicz Z., Kosowski W., Stebnicki M., Stebnicki M., Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo, Medycyna Rodzinna, 1/2016.
- Bąk-Stępień, Karmańska A., Kubiak K., Karwowski B., Aktywność przeciwutleniająca świeżego i termicznie przetworzonego zielonego i czerwonego jarmużu, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2017.
Pamiętam, że kiedyś dawno moja mama hodowała jarmuż, ale nie był wtedy popularny i używała go tylko do ozdoby talerzy. Teraz znowu go posadziła i jestem pewna, że będziemy wcinać:D
Uwielbiam jarmuż i często go wykorzystuję
Uwielbiam jest idealny w formie pesto !
Uwielbiam jarmuż i często stosuję 🙂
Dla mnie jarmuż może być najzdrowszy na świecie, ale przekonać się do niego nie mogę. Próbowałam już kilka razy – były chipsy z jarmużu, był jarmuż w koktajlu i niestety, ale to nie są moje smaki. Mi to przypomina po prostu zepsutą kapustę 😉
Taka niepozorna roślinka, a tyle właściwości:)
dużo słyszałam o jarmużu. że ma niesamowitą gęstość odżywcza i jest jednym z najzdrowszych produktów. ale jakoś nigdy nie było mi z nim po drodze. i nawet nie to, że nie lubię zielonych warzyw. po prostu jakoś się mijamy w sklepie.
Fantastyczny i coraz bardziej popularny. Nareszcie można go kupić w normalnej cenie. Ja uwielbiam w zielonych koktajlach (oczywiście bez łodygi, która nadaje napojowi goryczy).
Bardzo ciekawa uwaga o tych szczawianach – o tym nie wiedziałem 😉