Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 20 grudnia 2024

HibiscusHibiskus (inaczej: ketmia, kwiat malwy sudańskiej, róża chińska, łac. Hibiscus), ze względu na swój piękny, charakterystyczny wygląd w wielu rejonach świata hodowany jest głównie w celach ozdobnych. Jednak oprócz walorów estetycznych hibiskus wykazuje także cenne właściwości lecznicze dla naszego organizmu. 

Hibiskus – występowanie

Hibiskusy najczęściej można spotkać w miejscach o dużym nasłonecznieniu, a jednocześnie o wysokim poziomie wilgotności. Do takich rejonów należą m.in. Chiny, Tajwan, Indie i Malezja. Hibiskus posiada kwiaty o szerokiej palecie barw. Jednak do najbardziej popularnych należą czerwono-purpurowe, żółte, fioletowe i białe. Wyciąg z hibiskusa znalazł zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości organizmu. Nic dziwnego, bowiem w jego składzie znaleźć można cenne związków m.in. przeciwutleniacze, flawonoidy, witaminę C, kwasy organiczne oraz barwniki antocjoanowe.

Hibiskus – co zawiera?

Hibiskus jest skarbnicą cennych związków, do których zaliczamy przede wszystkim:

  • kwasy organiczne – do 30% całego składu, w tym kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas szczawiowy oraz swoisty dla surowca kwas hibiskusowy;
  • flawonoidy;
  • antocyjany;
  • kwas protokatechowy należący do związków fenolowych;
  • polisacharydy (15% o charakterze śluzów);
  • olejki eteryczne, których cennym składnikiem jest eugenol.

Najczęściej hibiskus wykorzystywany jest do parzenia naparów o działaniu prozdrowotnym. To również smaczny dodatek tradycyjnych herbat oraz leków w medycynie alternatywnej.

Hibiskus – właściwości lecznicze

Hibiskus od dawna wykorzystywany był już w medycynie naturalnej. Stosowano go przede wszystkim w celach oczyszczania organizmu z toksyn, ponieważ pobudza przemianę materii, wykazując przy tym lekkie działanie przeczyszczające oraz moczopędne. Ma to swoją dobrą stronę, ponieważ zapobiega ono zastojom wody w organizmie.

Napar z hibiskusa spożywany regularnie wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu, ciśnienia krwi w naczyniach, a także korzystnie oddziałuje na pracę wątroby. Obecna w składzie tej rośliny naturalna witamina C wykazuje pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, bowiem wzmacnia ich ściany, zapobiegając pękaniu i tworzeniu się pajączków. Ponadto jak powszechnie wiadomo, witamina C odgrywa znaczącą rolę w utrzymywaniu odporności naszego organizmu.

Przeciwutleniacze zawarte w hibiskusie zwalczają wolne rodniki w organizmie, zapobiegając tym samym rozwojowi groźnych chorób, w tym również nowotworów. Ponadto korzystnie oddziałują na naszą urodę, ponieważ przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się skóry, a więc działają odmładzająco. Napar z hibiskusa zalecany jest osobom będącym na diecie, chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów. Regularnie spożywany pobudza przemianę materii oraz procesy trawienne przy jednoczesnym przyspieszaniu spalania tkanki tłuszczowej.

Herbata z hibiskusa

Hibiskus najczęściej stosowany jest pod postacią herbaty lub naparu. Aby przygotować herbatę, należy 1 łyżeczkę suszonego hibiskusa zalać wrzątkiem. Następnie przykryć i odczekać 10 minut, aż herbata się zaparzy. W celu poprawy smaku herbaty można dodać do niej 1 łyżeczkę miodu lub odrobinę soku z cytryny lub pomarańczy jednak dopiero po lekkim ostudzeniu naparu, aby wysokie temperatury nie zniszczyły cennych związków odżywczych.

Hibiskus – przeciwwskazania

W przypadku spożywania hibiskusa nie ma wielu przeciwwskazań. Przede wszystkim powinny uważać na niego kobiety w ciąży. Wynika to z faktu, że do dziś nie istnieją badania potwierdzające, że jest on w 100% bezpieczny dla rozwijającego się płodu. Szczególną uwagę na spożywanie hibiskusa powinny zachować również osoby z niskim ciśnieniem krwi.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
  2. Znajdek-Awiżeń P., Matławska I., Właściwości lecznicze ketmii szczawiowej – Hibiscus sabdariffa L., Postępy Fitoterapii, 3/2011.
  3. Etheridge C., Ej D., Hibiscus Tea and Health: A Scoping Review of Scientific Evidence, 2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami