Aktualizacja: 4 sierpnia 2023
Estragon należy do bardzo popularnej grupy ziół, które wykorzystywane są w różnego rodzaju kuchniach na świecie. Jest na tyle cenną i lubianą przyprawą w kuchni, że ludność nadała mu miano „króla wśród wszystkich przypraw”. Jakie właściwości wykazuje oraz w czym znalazł zastosowanie? Przedstawiamy wszystko co warto wiedzieć o estragonie.
Estragon – czym jest?
Nazwa estragon pochodzi z języka łacińskiego „draco” i oznacza „węża”. To roślina należąca do rodziny astrowatych, która występuje na terenach południowo – wschodniej Europy oraz w Azji i Ameryce Północnej. Oprócz nazwy „króla przypraw”, nadanej przez ludność korzystającą z właściwości estragonu, przyprawa ta nazywana jest również bylicą draganek lub bylicą głupich.
Smak estragonu jest lekko gorzki, nieco przypominający anyż. Można stosować go pod dwiema postaciami: świeżej i suszonej. W przypadku tej pierwszej warto pamiętać o odpowiedniej długości gotowania, ponieważ byt długi czas poddawania takim procesom może wywołać jego gorzki smak, co zdominuje cały smak potrawy. Warto również pamiętać o stosowaniu umiarkowanej ilości estragonu w kuchni, ponieważ posiada intensywny smak i mocny aromat.
Estragon – właściwości lecznicze
Estragon to źródło wielu składników odżywczych. Zawiera między innymi witaminę A oraz witaminę C. Dzięki temu wykazuje właściwości wzmacniające organizm oraz korzystnie wpływa na układ krążenia. Wzmacnia bowiem ściany naczyń krwionośnych zapobiegając ich pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków. Witamina A w szczególności warunkuje prawidłowe widzenie, odpowiada za właściwą kondycję włosów, skóry i paznokci. Estragon to również źródło związków działających żółciopędnie, rozkurczowo, uspokajająco, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.
Osoby miewające problem z nerwicą oraz z nieżytem przewodu pokarmowego powinny włączyć do swej diety estragon. Ponadto wskazany jest on u osób cierpiących na chorobę refluksową żołądka oraz skurcze jelit. Estragon działa również na inne dolegliwości. Pomocny jest w likwidacji obrzęków w chorobach reumatycznych. Takie miejsca warto nacierać np. olejkiem z wyciągu estragonu, który zwiększa krążenie krwi w miejscach chorobowych, zmniejszając tym ich bolesność oraz istniejący obrzęk.
Oprócz właściwości zdrowotnych estragon równie dobrze wpływa na naszą urodę. Aby uzyskać zdrowe i piękne włosy, po każdym umyciu wypłukać je naparem z estragonu. Tego rodzaju zabiegi poprawiają ukrwienie skóry, przez co stymulują włosy do wzrostu, likwidują łupież oraz sprawiają, że włosy zachowują zdrowy i naturalny wygląd.
Estragon – zastosowanie w kuchni
Estragon wyraźnie nadaje smak sosom i dresingom, wszelkiego rodzaju sałatkom oraz daniom mięsnym. Ponadto przyprawa ta bardzo dobrze współgra z daniami wykonywanymi na bazie jajek. Ciekawostką jest fakt, że estragon stanowi bazę w produkcji octów. Jego liście oraz łodygi wykorzystuje się do kiszenia ogórków, a także kapusty. Bardzo pomocny jest również w dietach bez zawartości soli, bowiem doskonale ją zastępuje i uzupełnia smak wielu dań. Estragon najczęściej stosowany jest do potraw takie jak:
- sosy;
- owoce morza;
- sałatki warzywne;
- dania rybne;
- dania mięsne (dziczyzna, wołowina, drób);
- dania jajeczne (omlet, jajecznica).
Estragon jest ziołem o charakterystycznym smaku i aromacie, który często używany jest w kuchni. Jest popularny w kuchni francuskiej i gdzie często używa się go do aromatyzowania sosów, marynat, sałatek i potraw mięsnych.
Jest również składnikiem niektórych popularnych mieszanek ziół, takich jak zioła prowansalskie zioła. Estragon można również dodawać do pikli, octów, napojów alkoholowych, takich jak absynt.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Hasik J., Lutomski J., Ziołolecznictwo w chorobach wewnętrznych. Racjonalny poradnik dla lekarzy i farmaceutów, Wydawnictwo Borgis, Warszawa 2000.
- Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017.
Bardzo interesujący wpis, będę wchodził częściej, bo korzystam z ziół