Aktualizacja: 22 września 2022
Kwas tłuszczowy Omega 3 jest skuteczny w zapobieganiu i leczeniu depresji oraz innych problemów natury psychicznej. Udowodniono, że regularne spożycie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych poprawia samopoczucie i zmniejsza częstotliwość wahań nastroju. Nie tylko z tego względu warto wprowadzić je do diety. Kwasy Omega 3 pełnią bowiem istotną rolę w utrzymaniu sprawności układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, skóry, gospodarki hormonalnej i wielu innych.
Spis treści
Wpływ kwasu Omega 3 na układ nerwowy
Kwas Omega 3 jest składnikiem budulcowym komórek nerwowych mózgu. Zbudowane są z niego również osłonki neuronów. Tłuszcze, które dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem wbudowują się w te komórki. Nie jest zatem obojętne czy tłuszcze te pochodzą ze zwierząt (pomijam tu ryby), fast foodów czy margaryn utwardzanych. Tłuszcze nasycone i chemicznie „obrobione” powodują sztywnienie osłonek. A im mniej elastyczne osłonki, tym wolniej przebiega przewodzenie impulsów miedzy komórkami. W procesie tym biorą udział neuroprzekaźniki m.in. serotonina czy dopamina. Jeśli osłonki z powodu złej diety są usztywnione, neuroprzekaźnikom trudniej jest się przyczepić do ich powierzchni, a tym samym przepływ informacji z komórki do komórki jest upośledzony.
Upośledzone przewodnictwo serotoniny powoduje skłonność do depresji i agresywnych, impulsywnych zachowań, natomiast dopaminy – rozregulowanie układu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności. Tak więc kwasy omega 3, naturalnie zawarte w rybach, są dobrym sposobem na poprawę samopoczucia.
Omega 3 w życiu dziecka
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego już w życiu płodowym. Z tego względu tak często mówi się o suplementacji Omega 3 przez kobiety w ciąży i kobiety planujące ciążę – organizm człowieka nie posiada bowiem mechanizmów umożliwiających naturalną syntezę tego związku. Należy go dostarczać wraz z pożywieniem. Niedobory NNKT w krytycznych okresach rozwojowych mogą prowadzić do upośledzenia licznych procesów rozwojowych ośrodkowego układu nerwowego, co może skutkować zaburzeniami przetwarzania informacji w okresie rozwojowym, i upośledzenia funkcji poznawczych. Przeprowadzono również badania wskazujące na zwiększenie częstotliwości chorób psychicznych u osób, które w dzieciństwie nie spożywały odpowiedniej ilości Omega 3. Badania wymagają jednak dalszego sprawdzenia i rozszerzenia.
Omega 3 w leczeniu depresji
Jak wspomniano, kwasy Omega 3 wpływają na przekaźnictwo wewnątrzkomórkowe. Ich niskie stężenie wiąże się z między innymi z osłabieniem neuroprzekaźnictwa serotoninergicznego. Ponadto odgrywają ważną rolę w pre- i postsynaptycznej regulacji transmisji sygnału, wpływając na uwalnianie neuroprzekaźników, funkcjonowanie receptorów, kanałów jonowych, pobudliwość neuronalną oraz ekspresję genów. Wszystko to sprawia, że regularne spożycie NNKT wpływa korzystnie na czynność układu nerwowego i zapobiega depresji bądź zmniejsza intensywność objawów chorobowych u pacjentów z depresją.
Omega 3 wykazują właściwości antyoksydacyjne, ponieważ biorą udział w regulacji procesów zapalnych oraz wspomagają funkcję komórek nerwowych i błon komórkowych. Ich właściwości mogą zatem teoretycznie wpisywać się w mechanizmy związane z leczeniem zaburzeń nastroju. Uważa się bowiem, że ich fizjologiczne podłoże wiąże się z nadmierną produkcją wolnych rodników (tzw. stres oksydacyjny) i aktywacją odpowiedzi prozapalnej.
Podsumowanie
Pozytywny wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 zaobserwowano w leczeniu zaburzeń psychicznych i chorób układu nerwowego, w tym depresji, schizofrenii czy choroby Alzheimera. Suplementacja omega-3 jako uzupełniająca forma terapii jest opisywana jako szczególnie skuteczna. Nie od dziś wiadomo, że codzienna dieta w bardzo dużym stopniu oddziałuje na zdrowie psychiczne i fizyczne konsumentów.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69/2015.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Kolanowski W., Funkcje i przemiany metaboliczne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2013.
- Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2011.
- Sobiś J., Kunert Ł., Sołtysik M., Piegza M., Pudlo R., Gorczyca P., Wielonienasycone kwasy omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych. Wybrane dane epidemiologiczne dotyczące zastosowania kwasów omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych, Psychiatry, 3/2015.
- Wilczyńska A., Kwasy tłuszczowe w leczeniu i zapobieganiu depresji, Psychiatria Polska, 4/2013.
Zgadza się, dlatego przynajmniej raz w tygodniu staram się jeść ryby. Do tego suplementacja siemieniem lnianym i olejem lnianym 😉