Aktualizacja: 4 października 2022
Zarówno Spirulina i Chlorella znane są z redukcji zapotrzebowania organizmu na słodycze i węglowodany. W tym rozdziale wyjaśnię co powoduje zmniejszenie apetytu. Przez ostatnie lata poświęciłem znaczną ilość czasu (przewyższającą 4000 godzin) na badania zdrowej żywności. Chciałbym teraz przedstawić czynniki, które moim zdaniem mają istotny wpływ na redukcję apetytu.
Magnez
Obie mikroalgi zawierają duże ilości magnezu i innych minerałów, których często brakuje w nowoczesnych dietach. Brak magnezu objawia się silnym zapotrzebowaniem, zwłaszcza na wyroby czekoladowe (które zawierają magnez). Jedzenie Spiruliny i Chlorelli dostarcza minerałów, zmniejszając tym samym ochotę na słodycze.
Białko
Mikroalgi, zwłaszcza Spirulina, zapewniają utrzymanie równomiernego poziom cukru we krwi. Przeciwdziała to niedocukrzeniu i niweluje zapotrzebowania na słodycze. Innymi słowy białka wysokiej jakości zawarte w mikroalgach blokują reakcję hipoglikemiczną.
Tłuszcze
Zdrowe tłuszcze znalezione w mikroalgach, zwłaszcza w Spirulinie, również pozwalają utrzymać równomierny poziom cukru we krwi z powodu ich powolnego trawienia. W szczególności GLA pomaga regulować wydzielanie insuliny przez trzustkę, nie dopuszczając do wystąpienia zapotrzebowania na cukier.
Witaminy
Wierzę, że duża część zachcianek doświadczanych przez ludzi żyjących według diet zachodnich jest spowodowana brakami witamin, szczególnie z grupy B. Bez odpowiedniej suplementacji tych witamin w ich naturalnej formie, zostaje naruszona gospodarka hormonalna organizmu, który przekazuje gospodarzowi uczucie głodu. To czego zwykle brakuje organizmowi to składniki odżywcze, a nie puste kalorie. Jeżeli zostaną one dostarczone do organizmu, przestaje on wysyłać do mózgu sygnały głodu.
Suplementacja Spiruliną i Chlorellą
Jeżeli zaczną Państwo suplementację Spiruliną i Chlorellą musicie uzbroić się w cierpliwość. Efekty zmniejszenia uczucia głodu będą widoczne dopiero po jakimś czasie. Nie oczekujcie, że zaczniecie brać Chlorellę przez jeden dzień i nagle skończy się Wasz pęd ku jedzeniu. Organizm może potrzebować tygodni, a nawet miesięcy, aby dostosować się do nowych nawyków żywieniowych. Zwłaszcza zmiany hormonalne potrzebują dużo czasu, gdyż Wasz organizm ma prawdopodobnie nawyk zwalniania nadwyżki insuliny w odpowiedzi na żywność bez wystarczającej ilości składników odżywczych, którą w większości spożywacie.
To prowadzi do jeszcze jednego wniosku. Kilka gramów Spiruliny czy Chlorelli nie może zneutralizować setki gramów białej mąki, syropu kukurydzianego, ciastek, chlebów itd. Faktem jest, że algi mogą pomóc w redukcji zapotrzebowania organizmu na węglowodany, ale ich nie wyeliminują, jeżeli Państwo nie będą chcieli ich wyeliminować ze swojej diety. Chlorella i Spirulina mogą tylko pomóc w podjęciu tej decyzji, ale nie przeskoczą złych nawyków żywieniowych.
Rozdział 16: Usprawnianie mózgu.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz