Aktualizacja: 14 lipca 2007
Zarówno Chlorella jak i Spirulina okazały się bardzo efektywne dla ludzi cierpiących na anemię. Dodatkowo sprawdziły się u osób mających problemy ze słabym funkcjonowaniem śledziony, problemami z trawieniem i innymi podobnymi zaburzeniami.
Spis treści
Chlorella – alga, którą warto wziąć pod uwagę
Jeżeli Ty lub ktoś w Twoim otoczeniu cierpi na anemię, zawroty głowy, ma niskie ciśnienie, czyli wykazuje oczywiste objawy braku witalności, Chlorella jest czymś co należałoby rozważyć. Większość ludzi przyjmujących Chlorellę uważa, że wzmacnia ona witalność, poprawia trawienie, dodaje energii, poprawia jasność umysłu. Pomaga ludziom odzyskać młodzieńczą energię, jak również wzmacnia organy wewnętrzne i tkanki.
Zła dieta przyczyną problemów
Problem zdrowych jelit prawdopodobnie zasługuje na napisanie książki. Większość ludzi na dietach zachodnich (bogatych w rafinowaną żywność z niską zawartością błonnika, witamin, z dużą ilością białka pochodzenia zwierzęcego, produkty mleczne i cukier) doświadcza fatalnego stanu swoich organów wewnętrznych. Zespół jelita drażliwego, choroba Crohn’a, zaparcia czy biegunki to oczywiste objawy braku równowagi żywieniowej. Wszystkie te przypadłości spowodowane są złą dietą.
Spirulina i Chlorella – pomoc w utrzymaniu równowagi
Spirulina i Chlorella oferują znaczną pomoc w utrzymaniu równowagi jelitowej i to w sposób inny niż mogłoby się wydawać. To co obie algi robią najlepiej to wspieranie zdrowej flory jelitowej, przyjaznych bakterii w układzie trawiennym, chroniących przed chorobami i pomagających w trawieniu. Te właściwości dostarczane są przez mukopolisacharydy znalezione w Spirulinie:
Kolejnym sposobem na poprawę stanu jelit jest spożywanie Spiruliny. O ile nie zostały jeszcze przeprowadzone i opublikowane żadne badania na ludziach, o tyle intrygujące badania weterynaryjne wykazały, że dostarczanie koniom Spiruliny stymulowało rozwój bakterii Lactobacillus, zwanych pałeczkami Doderleina w jelicie ślepym. Badacze zasugerowali, że powodem rozwoju tych bakterii były mukopolisacharydy zawarte w Spirulinie.
– Podręcznik medycyny naturalnej – Michael T. Murray N.D.
Chlorella – właściwości
Widziałem wiele razy co potrafi Chlorella u ludzi, którym ją poleciłem. Jedna osoba cierpiąca na chroniczne zaparcia, z jednego stolca oddawanego raz na trzy dni wyregulowała metabolizm do jednego raz na dzień. Osiągnęła to tylko dzięki Chlorelli, nie nastąpiły żadne zmiany w diecie.
Więcej na temat Chlorelli opisujemy w artykule: Chlorella – właściwości i opinie.
Ludzie z chorobą Crohn’a lub biegunką powinni być bardzo ostrożni z Chlorellą, gdyż u niektórych osób może wywołać biegunkę. W takich przypadkach należy najpierw przyjmować Spirulinę. Dopiero po jakimś czasie wprowadzać Chlorellę i zwracać uwagę czy jest tolerowana przez układ trawienny. Chlorella mówiąc prosto zwiększa wilgotność stolca. Jeżeli jednak jest już wystarczająco wilgotny, powinna ona być przyjmowana w małych dawkach, aby nie pogarszać tego stanu.
Chlorella jest pożywieniem bogatym w substancje pochodzenia roślinnego zwane phytochemicals, z których część została zidentyfikowana, ale wiele z nich pozostaje nieznanych. Grupa związków znanych jako czynnik wzrostu chlorelli (CFG) zdaje się odpowiadać za zdrowotne właściwości tej algi. Chlorella stymuluje rozwój przyjaznej flory bakteryjnej, mając probiotyczne efekty wzmacniania dobrej flory jelitowej i uodparniania na choroby.
– Ziołolecznictwo, Uzdrawianie i Rak – Donald R. Yance
Rozdział 14: Zaburzenia układu nerwowego.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz