Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 21 października 2023

Spirulina wzmacnia układ immunologicznySpirulina jest naturalnym produktem, który wzmacnia układ immunologiczny. Warto ją jednak suplementować nie tylko z tego względu, uzupełnia ona także niedobory składników pokarmowych, wspiera czynność układu sercowo-naczyniowego oraz wspomaga walkę z otyłością. Stosowana zewnętrznie idealnie uzupełnia pielęgnację skóry czy włosów. 

 

Układ odpornościowy

Układ odpornościowy człowieka stanowi naturalną barierę obronną przed organizmami chorobotwórczymi, takimi jak bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty czy komórki rakowe. Chroni również ustrój przed szkodliwym działaniem toksyn czy innych związków chemicznych, których obecność może wywołać szereg skutków ubocznych. Mikroorganizmy lub cząsteczki rozpoznawane przez układ immunologiczny jako obce są atakowane przez komórki odpornościowe oraz produkowane przez nie przeciwciała i enzymy. Umożliwia to neutralizację, rozkład na fragmenty oraz usuwanie tego typu patogenów.

Stres oksydacyjny jest w rzeczywistości definiowany jako utrata równowagi między poziomem reaktywnych form tlenu w organizmie a systemami antyoksydacyjnymi. Nie tylko powoduje problemy, takie jak uszkodzenie oksydacyjne DNA i peroksydacja lipidów, ale wiąże się z zaburzeniem równowagi fizjologicznej. Nie tylko stres oksydacyjny obniża odporność. Przyczynia się do tego również niedostateczna podaż wielu składników odżywczych, niewysypianie się, brak aktywności fizycznej oraz stosowanie używek.

Zobacz również: Spirulina – dlaczego jest tak zdrowa?

Spirulina wzmacnia układ immunologiczny

Spirulina wzmacnia układ immunologiczny na kilka sposobów:

  • dostarczając dużej ilości witamin i minerałów;
  • dostarczając dużej ilości związków o działaniu antyoksydacyjnym;
  • przyspieszając produkcję przeciwciał i cytokin;
  • zwiększa proliferację komórek nabłonkowatych grasicy;
  • aktywuje limfocyty;
  • stymuluje różnicowanie się limfocytów B do komórek plazmatycznych syntezujących immunoglobuliny.

Badania wykazują, że nawet małe dawki Spiruliny budują układ immunologiczny od strony hormonalnej i komórkowej. Preparat ten, indukując zwiększenie ich produkcji stanowi pożądany suplement diety i znajduje zastosowanie w licznych preparatach farmaceutycznych wykorzystywanych m.in. w niekonwencjonalnym leczeniu niektórych nowotworów. Ze wzmacnianiem układu odpornościowego ściśle wiążą się właściwości antyalergiczne i przeciwwirusowe Spiruliny.

Zobacz również: Spirulina – właściwości, które warto znać.

Znaczenie składu Spiruliny

Dodatkowo należy zwrócić uwagę na bogaty skład omawianego suplementy. Spirulina znana jest przede wszystkim z dużej zawartości antocyjanów, które skutecznie obniżają zbyt wysoki poziom reaktywnych form tlenu w organizmie. Dzięki temu regularna suplementacja Spiruliny zmniejsza ryzyko rozwoju chorób degeneracyjnych, chorób układu krążenia czy zaburzeń psychicznych, a także wszystkich innych związanych ze stresem oksydacyjnym (tak zwane choroby cywilizacyjne).

Spirulina zawiera dodatkowo duże ilości:

Od dawna wiadomo, że niedobory składników odżywczych odpowiadają w dużym stopniu za upośledzenie odporności, która objawia się zmianami w wytwarzaniu limfocytów T, aktywności cytokin i komórek NK czy też zaburzonego wydzielania niektórych immunoglobulin. Spirulina, uzupełniając dietę w niezbędne i deficytowe składniki pokarmowe, może modulować odpowiedź układu immunologicznego.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Khan Z., Bhadauriya P., Bisen P., Nutritional and Therapeutic Potential of Spirulina, Pharmaceutical Biotechnology, 6/2005.
  2. Duda-Chodak A., Wajda Ł., Kobus M., Kubicka M., Tarko T., Wpływ bakterii z rodzaju Arthrospira na funkcjonowanie układu immunologicznego, Postępy Mikrobiologii, 1/2010.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami