Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 25 marca 2024

Kolor jajekKolor jajek ma znaczenie dla wielu konsumentów. Niektórzy uważają, że brązowe jajka są bardziej naturalne i zdrowsze, a inni zdecydowanie preferują białe, które lepiej smakują i są czystsze. Ale czy faktycznie poza kolorem skorupki jest różnica pomiędzy białymi, a brązowymi jajami?

Od czego zależy kolor skorupki jajka?

Kupując jajka można zauważyć, że często występują w różnych kolorach. Czasem w opakowaniu można znaleźć tylko białe lub brązowe, a czasem pomieszane. Jednak dlaczego tak jest i skąd ta różnica?

Kolor skorupki jajka zależy od rasy kury. Najbardziej rozpowszechnioną rasą hodowlaną jest Leghorn, której kury znoszą białe jaja, natomiast kury rasy Plymouth Rock czy Karmazyn już brązowe. Dodatkowo istnieją rasy kur (Araucana, Ameraucana, Dongxiang i  Lushi), które znoszą jaja w kolorze niebieskim i niebiesko-zielonym.

Kolor jajek zależy od proporcji różnych barwników, a te zależne są od genów danego ptaka. W skorupkach występują trzy podstawowe barwniki: protoporfiryna, biliwerdyna i jej chelat z cynkiem. Protoporfiryna IX nadaje jajkom barwę brązową i wszelkie jego odcienie. Biliwerdyna oraz chelat cynku biliwerdyny odpowiedzialne są natomiast za barwę niebieską, niebieskozieloną i zielonoszarą. Jaja kurze o barwie białej nie zawierają żadnego pigmentu.

Kolor skorupki definiuje genetyka, ale również środowisko, pokarm, a nawet stres, który w pewien sposób może wpływać na kolor jajka, choć tylko w niewielkim stopniu.

Jajka białe czy brązowe?

Wiele osób wierzy, że brązowe jajka są zdrowsze i bardziej naturalne, niż te z białą skorupką. Jednak prawda jest taka, że większość jaj pod względem wartości odżywczych jest do siebie zbliżona, niezależnie od wielkości czy koloru. Są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin i minerałów, a także wysokiej jakości białko. Dostępne są badania na ten temat, które dowodzą, że nie ma żadnej różnicy pomiędzy białymi, a brązowymi jajami. Badania te wykazały, że kolor skorupki nie ma znaczenia ani wpływu na skład i jakość samego jajka.

To, że kolor nie wpływa na jakość, nie oznacza, że nie ma innych czynników, które mogą wpływać na skład odżywczy jajka. Środowisko w jakim kura jest hodowana, jakość paszy czy warunki chowu mogą znacząco zmienić wartości odżywcze produktu. Kury często przebywające na słońcu niosą jajka nawet 4-krotnie bogatsze w witaminę D, niż te hodowane w klatkach. Tak samo pasza bogata w witaminę D również zwiększy jej ilość w jajku. Dieta kur z większą ilością kwasów tłuszczowych Omega 3 owocuje wyższą zawartością tych kwasów w jajkach.

Zobacz również: Jakie jajka są najzdrowsze?

Kolor jajek – czy ma wpływ na smak?

Tak samo jak w przypadku wartości odżywczych wiele osób twierdzi, że odczuwa wyraźną różnicę w smaku pomiędzy jajkami białymi a brązowymi. Jednak kolor skorupki w żaden sposób nie wpływa na walory smakowe. Czynniki takie jak rodzaj paszy, świeżość jaj czy sposób ich przyrządzania natomiast mają znaczenie.

Przykładowo kury karmione pokarmem bogatym w tłuszcze dają jaja znacznie bardziej aromatyczne i smaczne niż te, karmione paszą z niską zawartością tłuszczu. Również pochodzenie tłuszczy, a nawet witaminy A i witamina D ma znaczenie i może skutkować zmianą smaku jajka. Często kury hodowane na wsi, mające dostęp do świeżego pokarmu, słońca i żyjące w mniejszym stresie niż te, które żyją na fermach i hodowane są w klatkach, niosą jajka znacznie lepszej jakości i różniące się smakiem.

Kolor jajek – podsumowanie

Kolor jajek głównie determinuje rasa kury, choć niektóre czynniki mogą definiować ich ton. Jednak nie ma różnicy w walorach odżywczych czy smakowych pomiędzy jajkami białymi a brązowymi. Na ich wpływ ma natomiast sposób karmienia kur, środowisko w jakim przebywają, warunki chowu i stres.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Herman M., Starostecka E., Jajko kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 70/2016.
  2. Seweryn E., Królewicz E., Stach K., Kustrzeba-Wójcicka I., Właściwości odżywcze i alergizujące jaj kurzych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 72/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami