Aktualizacja: 8 listopada 2023
Chrom jest ważnym, choć często pomijanym pierwiastkiem. Występuje w kilku postaciach chemicznych. Preparaty zawierają zazwyczaj pikolinian chromu lub polinikotynian chromu. Inny związek chromu znajduje się w drożdżach piwnych. Ponieważ pożywienie przeciętnego człowieka zawiera mało tego minerału, warto pomyśleć o uzupełnieniu jego niedoboru preparatami.
Spis treści
Chrom – właściwości
Chrom uzupełnia działanie insuliny – hormonu, który transportuje glukozę zawarta we krwi do komórek, gdzie jest ona spalana i dostarcza organizmowi energii. Kiedy organizm ma dostateczną ilość chromu, skutecznie wykorzystuje insulinę, a stężenie glukozy we krwi utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Chrom ułatwia także rozkład tłuszczów i białek. Dostarczenie odpowiednich dawek chromu może uchronić przed cukrzycą osoby, których organizmy są mało wrażliwe na insulinę. Zaburzenie to sprawia, że organizm jest mniej wrażliwy na działanie insuliny, dlatego trzustka musi wytwarzać jej coraz więcej po to, aby utrzymać stężenie glukozy na właściwym poziomie. Kiedy trzustka przestaje nadążać, rozwija się cukrzyca typu II. Podawanie chromu może temu zapobiec, ponieważ organizm zaczyna wtedy lepiej wykorzystywać insulinę.
Dodatkowo pierwiastek ten pomaga rozkładać tłuszcze, dlatego może ograniczyć stężenie LDL – złego cholesterolu i zwiększyć stężenie HDL – dobrego cholesterolu, zmniejszając dzięki temu ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Chrom może przynosić ulgę w przypadkach bólu głowy, w stanach rozdrażnienia i w innych objawach hipoglikemii, czyli zbyt małego stężenia glukozy we krwi. U osób, które chorują na cukrzycę może regulować stężenie glukozy we krwi.
Zapotrzebowanie na chrom
Nie istnieje norma określająca dzienne zapotrzebowanie organizmu na dawkowanie chromu, jednak naukowcy uważają, że od 50 do 200 miligramów wystarcza, aby nie powstał niedobór tego mikroelementu u dorosłego człowieka. Nawet najzdrowszy sposób odżywiania nie zapewni organizmowi 200 mg chromu.
Niedobór chromu
Niedobór chromu może spowodować, że organizm nie będzie mógł skutecznie wykorzystywać glukozy. Brak chromu najprawdopodobniej nie jest przyczyną cukrzycy, jednak może przyśpieszyć jej wystąpienie u osób z takimi skłonnościami. Ponadto niedobór chromu może wywołać lęki, pogorszyć metabolizm aminokwasów oraz zwiększyć stężenie cholesterolu i trójglicerydów.
Nadmiar chromu
Preparaty zawierające chrom, nawet w dużych dawkach nie wywołują żadnych skutków ubocznych. Istnieją jednak obawy, że bardzo duże dawki mogą upośledzić przyswajanie żelaza i cynku. Można temu w większości przypadków zaradzić, zażywając dodatkowo preparaty zawierające te ważne pierwiastki.
Chrom – występowanie i przyjmowanie
Chrom jest zazwyczaj sprzedawany w dawkach po 200 mg, co jednocześnie określa maksymalną zalecaną dawką. Tyle należy go przyjmować profilaktycznie, przy odchudzaniu i aby zwiększyć skuteczność działania insuliny. Chrom należy przyjmować podczas posiłku w dawkach po 200 mg popijając dużą ilością wody, aby zmniejszyć podrażnienie żołądka. Chrom jest lepiej wchłaniany gdy przyjmuje się go z pokarmami bogatymi w witaminę C lub z witaminą C w tabletkach. Preparaty zawierające węglan wapnia mogą utrudniać jego przyswajanie przez organizm.
Chrom możemy znaleźć w produktach takich jak:
- pełnoziarniste produkty zbożowe;
- ziemniaki;
- brokuły;
- suszone śliwki;
- masło fistaszkowe;
- orzechy (orzechy włoskie, migdały i orzechy nerkowca);
- owoce morza;
- mięso (szczególnie wołowina);
- jajka kurze;
- drożdże piwne.
Chuda żywność zawiera zazwyczaj więcej chromu niż tłusta. Chrom jest dostępny w postaci kapsułek, płynu, tabletek oraz żelu, dlatego każdy z pewnością znajdzie formę idealną dla siebie.
Chrom – zastosowanie
Chrom ma wiele zastosowań w różnych dziedzinach, oto kilka przykładów:
- składnik stali nierdzewnej;
- używany do produkcji pigmentów;
- wykorzystywany w procesie galwanizacji;
- używany jako katalizator w niektórych reakcjach chemicznych;
- stosowany w produkcji fotowoltaicznych ogniw słonecznych;
- używany do produkcji stopów;
- składnik suplementów diety;
- używany do produkcji pokryć optycznych na soczewkach aparatu fotograficznego;
- związki chromu są stosowane do barwienia ceramiki i szkła.
Pierwiastek ten oraz jego związki mają szerokie zastosowanie w przemyśle, naukach przyrodniczych i innych dziedzinach ze względu na swoje unikalne właściwości chemiczne i fizyczne.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Piotrowska A., Pilch W., Tota Ł., Nowak G., Biologiczne znaczenie chromu III dla organizmu człowieka, Medycyna Pracy, 2/2018.
- Skowroń J., Konieczko K., Narażenie zawodowe na związki chromu (VI), Medycyna Pracy, 3/2015.
- Kośla T., Lasocka I., Skibniewska E., Kołnierzak M., Skibniewski M., Chrom trójwartościowy (Cr III) jako pierwiastek śladowy niezbędny dla ludzi i zwierząt, Medycyna Weterynaryjna, 9/2018.
Zostaw komentarz