Aktualizacja: 30 lipca 2022
Chlorella działanie ma wielotorowe. Warto więc zebrać najważniejsze informacje dotyczące tego, w jaki sposób alga ta oddziałuje na organizm. Lista jest dość długa, bo to także bardzo złożony preparat, jednak z oczywistych powodów przedstawimy Państwu najważniejsze. Pozwoli to zorientować się w sytuacji i bliżej zapoznać z Chlorellą jako naturalnym suplementem diety bezpiecznym do regularnego spożywania, którego charakterystyczną cechą jest oczyszczanie organizmu z toksyn.
Spis treści
Pełnowartościowe białko
W pierwszej kolejności warto opisać białko. Chlorella zawiera go bardzo dużo, bo około 60-70% w suchej masie. To oznacza, że jest lepszym źródłem kompletu aminokwasów (włączenie z tzw. aminokwasami zwierzęcymi) niż jogurty, twarogi i czerwone mięso. Ze względu na to, że zestaw białek w aldze jest zróżnicowany (bardziej zróżnicowany niż w większości innych suplementów), zaspokaja pełne potrzeby organizmu. Warto też dodać, że są to białka dobrze strawne i o wysokiej przyswajalności.
Duża zawartość magnezu i witamin
Algi z rodzaju Chlorella to jedno z najbogatszych na świecie źródeł magnezu. Wynika to z bardzo dużej zawartości chlorofilu, który jest donorem tego pierwiastka. Należy jednak pamiętać, że rozkład chlorofilu jest dla organizmu dość problematyczny, więc przyswajalność magnezu jest przeciętna. Tym, co zasługuje na uwagę jest fakt, że w przeciwieństwie do wielu innych źródeł magnezu, Chlorella nie obciąża wraz z dostarczeniem cennych substancji wątroby i nerek związkami szkodliwymi.
W Chlorelli witamin jest dość sporo i cechują się one wysoką przyswajalnością ze względu na obecność właściwych kwasów tłuszczowych. Witamina A czy witamina E z suplementów na bazie tej algi są bardzo dobrze tolerowane przez organizm. Ilość witaminy D, witaminy K i witamin rozpuszczalnych w wodzie jest stosunkowo niewielka i raczej nie stanowi głównego powodu do suplementacji.
Działanie antyoksydacyjne
Chlorella jest również świetnym źródłem przeciwutleniaczy. Tutaj jednak trzeba zwrócić uwagę na fakt, że antyoksydanty mogą należeć do różnych grup chemicznych. Część z nich to witaminy, które są przyswajane w całości, a najczęściej nawet zużywane jeszcze przez bakterie jelitowe, część to proste związki mineralne, które mogą być szybko wchłonięte, a niektóre to białka o różnej budowie, które zostaną strawione i nie da się ich wykorzystać do eliminacji wolnych rodników. Tak czy inaczej, Chlorella jest bogatym źródłem wszystkich tych trzech klas, więc jest to poważny argument przemawiający „za”.
Cenne kwasy tłuszczowe
Choć ich rodzaj i stosunek ilościowy pomiędzy różnymi związkami są niemal doskonale dopasowane do potrzeb ludzkiego organizmu, ilość jest niewielka i w całościowym bilansie tłuszczowym organizmu nie odgrywają one większej roli. Zdecydowanie lepiej pod tym względem Chlorella sprawdza się jako kosmetyk, niż jako suplement, choć nie można zapominać, że jedną z ważnych ról kwasów tłuszczowych jest transport rozpuszczonych w nich witamin.
Chlorella źródłem błonnika
Chlorella zawiera optymalną ilość błonnika pokarmowego. W związku z czym raczej nie powinien przyspieszać perystaltyki jelit, ale może być traktowany jako prebiotyk dla bakterii jelitowych. Dzięki temu dba o ich kondycję bez narażania na nieprzyjemne skutki uboczne.
Specyficzna budowa błony komórkowej pozwala na wychwytywanie i usuwanie z organizmu toksyn. Związki zawarte w Chlorelli wchodzą w reakcję z substancjami, które są szkodliwe dla nas już w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu mogą je neutralizować i przyczyniać się do rozpadu jeszcze przed ich rozprzestrzenieniem się. Dodatkowo Chlorella wzmacnia mechanizm obronny naszego ciała.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Barghbani R., Rezaei K., Javanshir A. Investigating the Effects of Several Parameters on the Growth of Chlorella vulgaris Using Taguchi’s Experimental Approach. International Journal of Biotechnology for Wellness Industries, 2/2012.
- Safi C., Merah O., Zebib B., Pontalier P., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris. A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2014.
- Lazur J., Jękot B., Szewczyk A., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny. Conference: XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego 2017.
- Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, Food Forum, 2/2016.
- Mason R., Chlorella and Spirulina – Green Supplements for Balancing the Body, Alternative & Complementary Therapies, 2001.
Zostaw komentarz