Aktualizacja: 29 grudnia 2023
Burak (łac. beta) jest bardzo popularny, jednak wciąż mało doceniany w Polsce. To niepozorne warzywo oprócz tego, że dobrze smakuje jest również doskonałym środkiem leczniczym. Zwiększa odporność organizmu, chroni przed zgagą i obniża ciśnienie krwi. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie oraz jakie składniki odżywcze posiada? Poznaj skład i właściwości buraka.
Burak – charakterystyka
Burak jest warzywem, które pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu. Wyróżniamy kilka jego odmian m.in. burak liściowy (botwina) oraz burak korzeniowy. Buraki wykorzystuje się głównie do celów konsumpcyjnych. Jednak znajdują również zastosowanie w produkcji cukrów (buraki cukrowe – należące do grupy buraków korzeniowych) oraz paszy dla zwierząt hodowlanych (buraki pastewne).
Burak jest rośliną dwuletnią, ale najczęściej uprawia się go dla jadalnych bulw korzeniowych, które są bogate w składniki odżywcze. Buraki są stosunkowo łatwe do uprawy. Są tolerancyjne na różne warunki glebowe i klimatyczne, co sprawia, że są popularnymi roślinami w wielu regionach.
Co zawiera burak?
Burak to przede wszystkim źródło wielu składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, mangan, wapń, miedź, sód czy potas. Ponadto w jego skład wchodzi witamina A, witamina B1, witamina C, kwas foliowy, błonnik oraz beta-karoten. Dodatkowo burak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje reakcji alergicznych.
Wartość odżywcza buraków może się różnić w zależności od koloru (czerwony, biały, żółty) oraz odmiany, ale ogólnie są one uważane za zdrowe warzywo, bogate w składniki odżywcze.
Burak – właściwości
Regularne spożywanie buraków obniża ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływa na cały układ krążenia m.in. zapobiegając chorobom sercowo-naczyniowym oraz warunkując właściwą kondycję naczyń krwionośnych. Zawierają one bowiem związki rozszerzające naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu w nich zakrzepów. W konsekwencji usprawnia także przepływ krwi. Ponadto buraki regulują poziom cholesterolu, a także niwelują objawy zgagi po posiłku. Buraki wykazują także działanie przeciwnowotworowe. Obecne w bulwach buraków flawonoidy są bardzo mocnymi przeciwutleniaczami, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki.
Regularne spożywanie buraków wzmacnia działanie naszej wątroby. Warzywa te stanowią doskonały dodatek do dań dla kobiet w ciąży. Zawierają witaminę C, która zwiększa przyswajanie żelaza z posiłków. Ponadto stymulują syntezę czerwonych ciałek krwi i działają oczyszczająco na krew. Dzięki obecności witaminy C buraki w pozytywny sposób wpływają na odporność organizmu. Betanina – czerwień buraczana, likwiduje wirusy, pomagając zwalczać jesienno-zimowe przeziębienia. Burak w postaci syropu działa wykrztuśnie i niweluje bóle gardła.
Warzywa te uwzględnione w naszej diecie wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn, są bardzo korzystne dla wątroby, nerek i jelit, ponieważ usuwają z nich różnego rodzaju zanieczyszczenia. Buraki wykazują również działanie zasadotwórcze. Oznacza to, że spożywanie ich łagodzi działanie kwasów pochodzących z nadmiernego spożywania mięsa, słodyczy czy kawy. Buraki spożywane w postaci koktajli są idealne na problemy z zaparciami. Wykazują bowiem właściwości usprawniające pracę układu pokarmowego.
Zobacz również: Sok z buraka – dlaczego warto go pić?
Buraki – zastosowanie
Buraki w znacznym procencie wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Pozyskiwany jest z nich m.in. barwnik pochodzenia naturalnego, który stosuje się do barwienia produktów spożywczych. Buraki znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Obecnie znajduje się wiele przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Sporządza się z niego barszcz czerwony, zupy, sałatki czy surówki. Burak może być również składnikiem deserów np. muffinek czy innych ciast.
Oprócz kulinariów buraki wykorzystuje się w medycynie domowej do wytwarzania syropów o działaniu wykrztuśnym. Takie środki skutecznie hamują męczący, suchy kaszel oraz zwalczają dolegliwości bólowe gardła. To cenne warzywo i jego szerokie spektrum działania znalazło zastosowanie także w kosmetyce. Burak bardzo dobrze wpływa na stan skóry, zapewniając jej odpowiednie nawilżenie. Zapobiega wysuszeniu oraz hamuje procesy starzenia się skóry. Z kolei wyciąg z buraka stosowany na włosy wygładza je i ułatwia ich rozczesywanie.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Górnicki K., Charakterystyka wybranych surowców i produktów roślinnych w aspekcie ich utrwalania różnymi metodami, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2017.
- Juncewicz A., Budrowski M., Surowe zdrowie, Wydawnictwo Alicante, 2017.
Zostaw komentarz