Miodunka
Miodunka (z łac. pulmonaria) to roślina z rodziny ogórecznikowatych. Może być uprawiana zarówno ze względu na walory estetyczne (posiada bowiem atrakcyjne, niewielkie kwiaty w odcieniach [...]
Jak oczyścić organizm?
Każdy człowiek w dzisiejszych czasach powinien dobrze wiedzieć jak oczyścić organizm. Każdego dnia, bez względu na wiek czy styl życia, jesteśmy narażeni na toksyny, metale [...]
Stan podgorączkowy
Stan podgorączkowy definiowany jest podobnie jak gorączka, jako podwyższenie ciepłoty ciała, będące konsekwencją nieswoistej reakcji ustroju na działanie czynników wytwarzających substancje pirogenne lub wskutek podrażnienia [...]
Gruźlica
Gruźlica to choroba zakaźna, która jeszcze 150 lat temu była jedną z głównych przyczyn zgonów wśród populacji na całym świecie. W dzisiejszych czasach częstotliwość zachorowań [...]
Chlorella vulgaris
Chlorella vulgaris (inaczej: Chlorella zwyczajna) to gatunek kosmopolityczny algi z grupy jednokomórkowych zielenic. Występuje w wodach słodkich, a miejsce, w którym się rozwija, wpływa na [...]
Synapsa
Synapsa to miejsce pomiędzy sąsiednimi komórkami, w którym następuje komunikacja ich błon komórkowych. Może pojawiać się między dwoma neuronami (komórkami nerwowymi), jak również między neuronem [...]
Białko tau
Białko tau to specyficzny rodzaj białka występującego w organizmie człowieka niemal wyłącznie w układzie nerwowym. Ściśle wiąże się z mikrotubulami i odpowiada przede wszystkim za [...]
Choroba Ealesa
Choroba Ealesa to bardzo rzadko diagnozowane, pierwotne idiopatyczne zapalenie naczyń siatkówki oka. Najczęściej rozwija się u chłopców i młodych mężczyzn w wieku 15-30 lat, zwykle [...]
Hipobetalipoproteinemia
Hipobetalipoproteinemia to w praktyce niejednorodna grupa schorzeń przebiegających z zaburzeniami lipidowymi. Charakteryzują się one obniżeniem stężenia cholesterolu całkowitego we krwi poniżej 5 centyla, a także [...]
Bolesny skurcz mięśnia
Bolesny skurcz mięśnia to zjawisko, które z całą pewnością doświadczyła większość z nas. Objawia się nieprzyjemną, bolesną zmianą długości lub napięcia włókien mięśniowych, ustępującą po [...]
Ataksja
Ataksja to inaczej niezborność ruchowa, czyli zespół objawów określających zaburzenia związane z ruchową koordynacją ciała. Ujawnia się podczas prób wykonania ruchów celowych i zamierzonych, utrudniając [...]
Dobre probiotyki
Dobre probiotyki to preparaty zawierające w składzie bakterie należące do naturalnej mikroflory jelitowej, wywołujące wielokierunkowe, korzystne efekty dla funkcjonowania organizmu człowieka. Są całkowicie bezpieczne, wręcz [...]
Neuroleptyki
Klozapina-neuroleptyk trójcykliczny Neuroleptyki to inaczej leki przeciwpsychotyczne, wprowadzone do użytku w 1952 roku. Niemal wszystkie neuroleptyki wykazują podobną skuteczność przeciwpsychotyczną: znoszą objawy wytwórcze, [...]
Mikroelementy
Mikroelementy to inaczej pierwiastki śladowe, które występują w minimalnych ilościach w organizmie człowieka. Mimo tego są niezbędne do właściwego rozwoju i zachowania funkcji wszystkich organizmów [...]
Wrzody jelita grubego
Wrzody jelita grubego (fachowo: wrzodziejące zapalenie jelita grubego) to problem natury autoimmunologicznej. Przyczyny nie są znane, a chorobę trudno jest zdiagnozować z racji niespecyficznych objawów. [...]
Kinaza pantotenianu
Kinaza pantotenianu (inaczej: kinaza pantotenowa) to niezwykle ważny enzym znajdujący się w organizmie każdego człowieka. Odpowiada przede wszystkim za syntezę koenzymu A - związku niezbędnego [...]
Chlorella sorokiniana
Chlorella sorokiniana to alga o właściwościach i składzie dorównujących Chlorelli vulgaris. Na skalę masową hoduje się je przede wszystkim w Tajwanie, gdzie zbiorniki wodne wyróżnia [...]
Fukoksantyna
Fukoksantyna to organiczny związek chemiczny należący do grupy ksantofili, czyli barwników roślinnych. Ksantofile natomiast wchodzą w skład karotenoidów. Fukoksantynę znaleźć możemy powszechnie w przyrodzie, w [...]
Beta-glukan
Beta-glukan (β-Glukan) to polisacharyd należący do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Posiada udokumentowany, korzystny wpływ na zdrowie człowieka, dzięki czemu zalicza się go do żywności funkcjonalnej. [...]
Omega 3
Omega 3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu już od momentu życia płodowego, aż do późnej starości. Należy dostarczać je wraz z [...]