Co to jest acerola?
Wiele osób zastanawia się co to jest acerola i jakie właściwości posiada. Acerola (łac. Malpighia glabra) jest tropikalnym owocem pochodzącym z wysp Karaibskich, rośnie również [...]
Zmiany hormonalne
Zmiany hormonalne mogą mieć podłoże zarówno fizjologiczne np. w okresie dojrzewania u obu płci lub w zależności od dnia cyklu miesiączkowego u kobiet, jak i [...]
Hipercholesterolemia
Hipercholesterolemia oznacza podwyższone stężenie cholesterolu LDL w osoczu. Za nieprawidłowe uznaje się stężenie frakcji LDL-C powyżej 3,0 mmol/l (115 mg/dl) oraz cholesterolu całkowitego powyżej 5,0 [...]
Splenektomia
Splenektomia to zabieg chirurgiczny polegający na usunięciu śledziony. Wykonuje się go w znieczuleniu ogólnym wyłącznie na konkretne wskazania medyczne. Choć bez śledziony można żyć, znacznie [...]
Retinoidy
Retinoidy to grupa aktywnych biologicznie związków, będących analogami retinolu i noszącymi wspólną nazwę "witamina A". Zaliczamy do nich między innymi: retinol, retinal i kwas retinowy [...]
Nefropatia
Nefropatia to dolegliwość zdrowotna odnosząca się do nerek. Obejmuje stale utrzymujące się, nieprawidłowe wydalanie albuminy wraz z moczem, sięgające powyżej 0,3 g na dobę. W [...]
Krwinki białe
Krwinki białe (leukocyty) to bardzo ważne komórki znajdujące się we krwi, związane przede wszystkim z odpornością organizmu. Ich prawidłowa ilość wynosi 4000-11000 mm3. Dzielą się [...]
Utrata wagi przez stres
Utrata wagi przez stres to powszechne zjawisko, zwłaszcza u osób narażonych na częste sytuacje stresowe (np. w miejscu pracy) oraz o wrażliwym usposobieniu. Towarzyszą temu [...]
Ceramidy
Ceramidy to grupa organicznych związków chemicznych, zaliczanych do sfingolipidów. Zbudowane są ze sfingozyny połączonej wiązaniem amidowym z kwasem tłuszczowym. To skomplikowana grupa lipidów będących głównym [...]
Aspergiloza
Aspergiloza (łac. aspergillosis) nazywana także aspergillomą to inaczej zakażenie bądź reakcja alergiczna spowodowana grzybami chorobotwórczymi rodzaju Aspergillus. W jej przebiegu dochodzi m.in. do rozwoju grzybicy [...]
Leki immunosupresyjne
Leki immunosupresyjne to niejednorodna grupa związków chemicznych oraz biologicznych o rozmaitym mechanizmie działania, mających jednak wspólny cel. Jest nim hamowanie funkcjonowania układu odpornościowego, a więc [...]
Progestageny
Progestageny to grupa hormonów steroidowych, zaliczanych do grona hormonów płciowych. Pozyskiwane syntetyczne znajdują wszechstronne zastosowanie we współczesnej medycynie. Ich działanie opiera się na uzupełnianiu działania [...]
Kwas azelainowy
Kwas azelainowy wyróżnia się wielokierunkowym działaniem, w związku z czym coraz częściej stosuje się go jako składnik kosmetyków i leków. Posiada właściwości antyoksydacyjne, keratolityczne, przeciwbakteryjne, [...]
Hormony tarczycy
Hormony tarczycy są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ich działanie dotyczy układu kostnego i całego aparatu ruchu, układu dokrewnego, układu nerwowego, układu pokarmowego i [...]
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są niezwykle ważne dla zachowania wysokiego poziomu zdrowia już od najmłodszych lat. Do ich grona zaliczamy: witaminę A, witaminę D, witaminę [...]
Węgiel aktywny
Węgiel aktywny (inaczej: węgiel aktywowany) stanowi naturalny środek leczniczy o wszechstronnym zastosowaniu. Najczęściej jednak sięgamy po niego przy bólu brzucha oraz różnego rodzaju zatruciach organizmu. [...]
Utrata wagi mimo apetytu
Utrata wagi mimo apetytu to problem, który może mieć rozmaite podłoże - zarówno patologiczne czyli wynikające z chorób, jak i związane ze stylem życia czy [...]
Ból klatki piersiowej
Ból klatki piersiowej najczęściej wynika z problemów kardiologicznych, choć przyczyny zawsze należy zróżnicować z dolegliwościami układu pokarmowego, nerwowego czy uszkodzeniami apartu ruchu. W obrębie klatki [...]
Zespół Petersa
Zespół Petersa to rzadko występująca choroba narządu wzroku, dotycząca przede wszystkim przedniej części gałek ocznych. W praktyce jest to zbiór rozmaitych wad wynikających z mutacji [...]
Kwaśne mleko
Kwaśne mleko (zwane także zsiadłym mlekiem) to popularny w Polsce produkt mleczny produkowany ze świeżego mleka odstawionego do skwaśnienia. Wyróżnia się wysoką zawartością cennych kultur [...]