Glaukoma
Glaukoma to inna nazwa stosowana w odniesieniu do jaskry - poważnej choroby oczu związanej z zanikiem nerwu wzrokowego i ubytkami w polu widzenia. Główną przyczyną [...]
Spirulina morska
Spirulina morska to popularna i niezwykle cenna alga, zaliczana do grona naturalnych suplementów diety. Jej przyjmowanie jest całkowicie bezpieczne, także dla kobiet ciężarnych i dzieci [...]
Stomia
Zgodnie z definicją, stomia stanowi operacyjnie wytworzone połączenie między przewodem pokarmowym (jelitem cienkim / jelitem grubym) lub układem moczowym, a skórą na brzuchu. Wykonywana jest [...]
Feederyzm
Feederyzm to zaburzenie preferencji seksualnych łączone z sadomasochizmem. Odnosi się do odczuwania silnego pociągu seksualnego na widok otyłego partnera. Co więcej, taka osoba specjalnie i [...]
Kwasy fenolowe
Kwasy fenolowe stanowią szeroko rozpowszechnioną w świecie roślinnym grupę metabolitów wtórnych, wykazujących pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Uczestniczą w procesach regeneracyjnych i adaptacyjnych organizmu, a [...]
Ferrytyna
Ferrytyna to niezwykle istotne białko odpowiedzialne za tworzenie kompleksów jonów żelaza Fe3+ oraz magazynowanie ich w wątrobie. Dzięki niej żelazo utrzymywane jest w formie bezpiecznej [...]
Pachnotka na alergie
Pachnotka na alergie okazuje się być jednym z lepiej działających surowców roślinnych. Intensywnie oddziałuje na układ immunologiczny i wiele innych struktur organizmu. Z tego względu [...]
Koneksony
Koneksony znajdują się w przylegających do siebie komórkach. Wytwarzają połączenia szczelinowe, kluczowe do szybkiego przenoszenia sygnału elektrycznego lub wolniejszego przepływu nieorganicznych jonów, wtórnych przekaźników i [...]
Makrofagi
Makrofagi to komórki żerne, które wykazują zdolność do przeprowadzania fagocytozy. Są niezwykle istotne dla utrzymania wysokiej odporności, ponieważ sprawnie eliminują bakterie i komórki nowotworowe, mogą [...]
Lobotomia
Lobotomia to zabieg neurochirurgiczny, który polega na przecięciu połączeń przedczołowej kory mózgowej z innymi strukturami mózgowia. Jej początek sięga lat 80. XIX wieku, gdy pierwsze [...]
Najlepiej przyswajalny kolagen
Za najlepiej przyswajalny kolagen uznaje się kolagen rybi, jednak ma on pewne wady, które mogą przełożyć się na jego skuteczność. Z tego względu niektórzy dietetycy [...]
Panel alergiczny
Panel alergiczny to pakiet badań alergicznych sprawdzających reakcję układu immunologicznego na poszczególne alergeny. Bardzo często pacjent i lekarz nie są w stanie podejrzewać wyłącznie jednego [...]
Wyrostek robaczkowy
Wyrostek robaczkowy (łac. appendix vermiformis) to zwężona część jelita ślepego, czyli kątnicy. Stanowi ona początkowy odcinek jelita grubego. Wyrostek robaczkowy lokalizuje się po prawej stronie [...]
Herbicydy
Herbicydy to związki chemiczne zaliczane do grona pestycydów, czyli sztucznych lub naturalnych substancji wykorzystywanych do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych. Głównym zadaniem herbicydów jest likwidacja [...]
Kwas wersenowy
Kwas wersenowy (zwany w skrócie EDTA) to organiczny związek chemiczny o właściwościach wiązana jonów metali ciężkich. Po raz pierwszy wykorzystano go podczas I Wojny Światowej, [...]
Psychoza
Psychoza to zaburzenie psychotyczne charakteryzujące się utratą zdolności oceny rzeczywistości, zmiennością nastroju oraz występowanie urojeń. Obraz kliniczny jest jednak znacznie szerszy i bezpośrednio wpływa na [...]
Leukocyty
Leukocyty, zwane również krwinkami białymi, to bezbarwne, jądrzaste elementy morfotyczne krwi, zróżnicowane na granulocyty (neutrofile, bazofile, eozynofile) oraz agranulocyty (limfocyty, komórki NK, monocyty). Komórki te [...]
Jakie są objawy braku kolagenu?
Jakie są objawy braku kolagenu i kto jest szczególnie narażone na takie niedobory? W dzisiejszych czasach, gdy rośnie świadomość na temat zdrowego stylu życia uzupełnionego [...]
Kolagen wołowy
Kolagen wołowy to składnik wielu suplementów diety, które cieszą się w dzisiejszych czasach tak dużą popularnością. Przyjmowanie kolagenu wpływa pozytywnie na kondycję skóry, naczyń krwionośnych, [...]
Fermentacja
Fermentacja to ogólna nazwa stosowana w odniesieniu do procesów prowadzących do przemiany różnych związków organicznych w energię. Zachodzą one w obecności odpowiednich mikroorganizmów, zwykle bakterii. [...]