Peptydy
Peptydy to organiczne związki chemiczne, które powstają przez połączenie dwóch lub więcej aminokwasów za pomocą wiązania peptydowego. Biologicznie aktywne peptydy zalicza się do składników, które [...]
Olej z ogórecznika
Olej z ogórecznika to jeden z chętniej wybieranych olejów roślinnych, zarówno celem suplementacji, jak i wykorzystania zewnętrznego w kosmetologii. Jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe [...]
Laktaza
Laktaza (LCT) to wewnątrzbłonowa lipoproteina o masie cząsteczkowej 160 kda, należąca do grupy β-galaktozydaz. Stanowi ważny enzym w życiu ssaków, produkowany przez jelito cienkie. Jej [...]
Maltaza
Maltaza (alfa-glukozydaza) to ważny enzym trawienny zaliczany do grona hydrolaz. Bierze udział w rozkładaniu węglowodanów złożonych, które dostarczamy do organizmu wraz z dietą. Przede wszystkim [...]
Płatki otrębowe
Płatki otrębowe nie są tak popularne jak kukurydziane czy płatki owsiane, powinniśmy jednak rozważyć wprowadzenie ich na stałe do swojej diety. Otręby stanowią naturalny roślinny [...]
Hipoksja
Hipoksja to stan, w którym utlenowanie tkanek niektórych organów lub całego organizmu jest niewystarczające w odniesieniu do ich zapotrzebowania na tlen. Zgodnie z inną definicją, [...]
Bóle podbrzusza
Bóle podbrzusza mogą pojawiać się u każdej osoby, bez względu na wiek czy płeć. W tej partii ciała znajdują się ważne narządy wewnętrzne, których schorzenia [...]
Kwas arachidonowy
Kwas arachidonowy (AA) to organiczny związek chemiczny zaliczany do grona kwasów tłuszczowych Omega-6. W największych ilościach występuje w orzeszkach arachidowych (stąd nazwa) oraz w innych [...]
Diastaza
Diastaza (inaczej: amylaza) to enzym odpowiedzialny przede wszystkim za trawienie węglowodanów złożonych. Przeciętna dieta dorosłego człowieka zawiera 200-400 g takich cukrów, z czego skrobia i [...]
Lipa drobnolistna
Lipa drobnolistna (Tilia cordata - łac. tilia „lipa”; łac. cordatus „sercowaty, w kształcie serca”) to gatunek drzewa należący do rodziny ślazowatych. Można spotkać ją na [...]
Erytropoetyna
Erytropoetyna (EPO) to glikoproteinowy hormon peptydowy, stymulujący produkcję erytrocytów, czyli krwinek czerwonych. Są one niezwykle istotnymi komórkami w organizmie człowieka, ponieważ zawierają hemoglobinę wiążącą cząsteczki [...]
Absorpcja
Absorpcja to pojęcie wykorzystywane w wielu dziedzinach - medycynie, farmakoterapii, dietetyce, chemii, fizyce i innych. Odnosi się do wchłaniania, a omawiając dokładniej, polega na przechodzeniu [...]
Co zawiera dużo witaminy C?
Wiele osób dbających o swoje zdrowie zastanawia się, co zawiera dużo witaminy C. Obok polifenoli jest ona ważnym przeciwutleniaczem, której głównym źródłem w diecie człowieka [...]
Leczenie immunosupresyjne
Leczenie immunosupresyjne polega na podaży odpowiednio dobranych leków, których celem jest obniżenie odporności organizmu. Znajduje zastosowanie przede wszystkim w przebiegu chorób przewlekłych z autoagresji, jednak [...]
Jak wzmocnić odporność?
W okresie jesiennym w szczególności wskazana jest wiedza, jak wzmocnić odporność. Istnieje wiele zdrowych sposobów na poprawę funkcji układu immunologicznego, przy czym podstawą jest odpowiednia [...]
Co to jest acerola?
Wiele osób zastanawia się co to jest acerola i jakie właściwości posiada. Acerola (łac. Malpighia glabra) jest tropikalnym owocem pochodzącym z wysp Karaibskich, rośnie również [...]
Zmiany hormonalne
Zmiany hormonalne mogą mieć podłoże zarówno fizjologiczne np. w okresie dojrzewania u obu płci lub w zależności od dnia cyklu miesiączkowego u kobiet, jak i [...]
Hipercholesterolemia
Hipercholesterolemia oznacza podwyższone stężenie cholesterolu LDL w osoczu. Za nieprawidłowe uznaje się stężenie frakcji LDL-C powyżej 3,0 mmol/l (115 mg/dl) oraz cholesterolu całkowitego powyżej 5,0 [...]
Splenektomia
Splenektomia to zabieg chirurgiczny polegający na usunięciu śledziony. Wykonuje się go w znieczuleniu ogólnym wyłącznie na konkretne wskazania medyczne. Choć bez śledziony można żyć, znacznie [...]
Retinoidy
Retinoidy to grupa aktywnych biologicznie związków, będących analogami retinolu i noszącymi wspólną nazwę "witamina A". Zaliczamy do nich między innymi: retinol, retinal i kwas retinowy [...]