Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
608, 2023

Olej musztardowy

6 sierpnia, 2023|Oleje i olejki|

Olej musztardowy pozyskiwany jest z nasion gorczycy. Choć na terenach krajów wschodnich wielu kucharzy nie wyobraża sobie gotowania bez jego dodatku, w Polsce produkt wykorzystuje [...]

608, 2023

Poryblin jeziorny

6 sierpnia, 2023|Rośliny świata|

Poryblin jeziorny to wyjątkowy gatunek rośliny należący do widłaków różnozarodnikowych. Naturalne tereny jego wzrastania obejmują głównie zbiorniki wodne Syberii, Europy i Ameryki Północnej. Ze względu [...]

508, 2023

Tymulina

5 sierpnia, 2023|Hormony|

Tymulina jest hormonem neuroendokrynnym produkowanym przez grasicę. Odpowiada głównie za utrzymanie wysokiej odporności poprzez stymulację tworzenia i dojrzewania limfocytów T. Wyizolowano ją i scharakteryzowano ponad [...]

508, 2023

BALT

5 sierpnia, 2023|Fizjologia|

BALT to skrót odnoszący się do tkanki limfatycznej związanej z oskrzelami. Opisano ją po raz pierwszy dopiero w 1973 roku. Mianem tym określa się przede [...]

408, 2023

SIBO

4 sierpnia, 2023|Choroby|

SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth) to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, objawiający się nadmierną kolonizacją bakterii w tym narządzie. W warunkach prawidłowych wspomniane bakterie [...]

308, 2023

Białko fibrylarne

3 sierpnia, 2023|Białko|

Białko fibrylarne nazywane jest zamiennie białkiem włóknistym bądź włókienkowym ze względu na swoją charakterystyczną strukturę. Jest podstawowym materiałem budulcowym organizmów zwierzęcych. Wyróżnia się wysoką zawartością [...]

208, 2023

Drogi żółciowe

2 sierpnia, 2023|Anatomia|

Drogi żółciowe (inaczej: przewody żółciowe) to zbiór wyspecjalizowanych przewodów odprowadzających żółć z wątroby do dwunastnicy. Wydzielina ta jest magazynowana w pęcherzyku żółciowym, zaliczanym po części [...]

208, 2023

Pak choi

2 sierpnia, 2023|Rośliny świata|

Pak choi (inne używane nazwy: pakczoj, pak-choy, bok choy) to chińska kapusta zdobywająca coraz większą popularność również w Europie. Zawdzięcza ją nie tylko wartościowemu składowi, [...]

108, 2023

Asystolia

1 sierpnia, 2023|Choroby|

Asystolia to jeden z niebezpiecznych rodzajów zatrzymania akcji serca, wyróżniający się brakiem pobudzeń mięśnia sercowego. W konsekwencji tego zjawiska mięsień sercowy nie kurczy się, nie [...]

3107, 2023

NALT

31 lipca, 2023|Fizjologia|

NALT (ang. nasal-associated lymphoid tissue) to skrót stosowany do opisywania tkanki limfatycznej związanej z błonami śluzowymi gardła i nosa. Pełni niezwykle ważne funkcje odpornościowe, tworząc [...]

3107, 2023

Choroba Addisona

31 lipca, 2023|Choroby|

Choroba Addisona jest przewlekłą i rzadko diagnozowaną chorobą endokrynologiczną, wynikającą z autoimmunologicznego zniszczenia kory nadnerczy. Konsekwencją tego zjawiska jest niedobór lub wręcz całkowity brak glikokortykoidów [...]

2907, 2023

Koenzym Q10 i witamina E

29 lipca, 2023|Koenzym Q10|

Koenzym Q10 i witamina E to korzystne połączenie, dzięki któremu związki te wykazują lepsze efekty zdrowotne. Wprawdzie można je dostarczać do organizmu osobno, jednak to [...]

2807, 2023

MALT

28 lipca, 2023|Fizjologia|

MALT (ang. mucosa-associated lymphoid tissue) to skrót stosowany w odniesieniu do tkanki limfoidalnej związanej z błonami śluzowymi. Zazwyczaj przybiera formę grudek chłonnych i nacieków limfatycznych, [...]

2807, 2023

Czy Spirulina jest bezpieczna?

28 lipca, 2023|Spirulina|

Każdy świadomy konsument decydujący się na naturalną suplementację powinien wiedzieć, czy Spirulina jest bezpieczna, jakie mogą być przeciwwskazania do jej przyjmowania oraz kto szczególnie powinien [...]

2707, 2023

Orzech ajlantolistny

27 lipca, 2023|Rośliny świata|

Orzech ajlantolistny (łac. Juglans ailantifolia Carrière) to gatunek drzewa zaliczany do rodziny orzechowatych. Naturalne stanowiska występują na terenach Japonii, zwłaszcza na wyspach Sikoku czy Kiusiu. [...]

Przejdź do góry