Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2701, 2025

Spirulina z jogurtem

27 stycznia, 2025|Spirulina|

Spirulina z jogurtem okazuje się być niezwykle korzystnym połączeniem, szczególnie w kontekście wspierania zdrowia układu pokarmowego oraz odporności organizmu. Wszystko przez to, że jogurt (bez [...]

2601, 2025

Miód ze Spiruliną

26 stycznia, 2025|Spirulina|

Miód ze Spiruliną może się okazać wyjątkowym, cennym uzupełnieniem podstawowej diety zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Łączy w sobie zalety i składniki odżywcze zawarte [...]

2501, 2025

Zespół bolesnego barku

25 stycznia, 2025|Schorzenia|

Zespół bolesnego barku (łac. periarthritis humeroscapularis) to szeroki zbiór różnorodnych objawów zlokalizowanych w obrębie obręczy barkowej. To wyjątkowo mało precyzyjne określenie, ponieważ stosuje się je [...]

2401, 2025

Dieta z zielonych koktajli

24 stycznia, 2025|Dieta|

Dieta z zielonych koktajli to zdrowy sposób na oczyszczenie organizmu i dostarczenie mu niezbędnych witamin oraz związków mineralnych. To zdrowy i pyszny sposób na wzbogacenie [...]

2401, 2025

Strzelające biodro

24 stycznia, 2025|Schorzenia|

Strzelające biodro to potoczna nazwa stosowana w odniesieniu do schorzenia zwanego zespołem trzaskającego biodra (łac. coxa saltans). Jak wskazuje nazwa, charakterystycznym objawem patologii jest słyszalny [...]

2301, 2025

Kwas benzoesowy

23 stycznia, 2025|Chemia|

Kwas benzoesowy (łac. acidum benzoicum) oznaczany jest na etykietach produktów, w których go użyto, skrótem E210. To organiczny związek chemiczny zaliczany do kwasów organicznych (kwasów [...]

2201, 2025

Cukrzyca MODY

22 stycznia, 2025|Choroby|

Cukrzyca MODY (ang. maturity onset diabetes of the young) to dość charakterystyczny typ tej choroby należący do grupy schorzeń o monogenowym, autosomalnie dominującym dziedziczeniu. Ma [...]

2101, 2025

Cyrkon

21 stycznia, 2025|Chemia|

Cyrkon (łac. zirconium) jest jednym z pierwiastków chemicznych. Choć mówi się o nim stosunkowo rzadko, zajmuje istotne miejsce w układzie okresowym. Występuje naturalnie w skorupie [...]

2001, 2025

Kwasy organiczne

20 stycznia, 2025|Chemia|

Kwasy organiczne to różnorodne związki chemiczne zawierające w swoich cząsteczkach grupy karboksylowe (-COOH). Z tego względu są nazywane także kwasami karboksylowymi. Przykładami powszechnie występujących związków [...]

1601, 2025

Pierwiastki chemiczne

16 stycznia, 2025|Chemia|

Pierwiastki chemiczne to podstawowe substancje, które nie mogą już zostać rozłożone na mniejsze, drobniejsze cząsteczki. To właśnie one budują inne związki oraz w efekcie tkanki, [...]

1501, 2025

Chlorella i młody jęczmień

15 stycznia, 2025|Suplementy|

Chlorella i młody jęczmień to superfoods bogate w chlorofil, witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Wspierają detoksykację, trawienie, regenerację oraz wzmacniają odporność, dostarczając energii i poprawiając [...]

1501, 2025

Oleje zimnotłoczone

15 stycznia, 2025|Oleje i olejki|

Oleje zimnotłoczone to szerokie grono spożywczych i kosmetycznych olejów, które pozyskuje się z surowców roślinnych metodą tłoczenia na zimno. Oznacza to, że w procesie ich [...]

1301, 2025

Warzywa psiankowate a stawy

13 stycznia, 2025|Zdrowie|

Warto wiedzieć, jak łączą się warzywa psiankowate a stawy. Coraz więcej osób, w tym dietetyków i specjalistów zajmujących się zdrowym żywieniem, interesuje się tym, jak [...]

1101, 2025

Co jeść przy chorej wątrobie?

11 stycznia, 2025|Dieta|

Co jeść przy chorej wątrobie, aby wspierać czynność tego narządu? Zarówno przy wszelkich schorzeniach wątroby, jak i w celach profilaktycznych, podstawą jest zbilansowana, starannie dobrana [...]

1001, 2025

Mucyny

10 stycznia, 2025|Fizjologia|

Mucyny to glikoproteiny, odgrywający kluczową rolę w organizmach ludzkich, szczególnie w ślinie, błonach śluzowych oraz innych wydzielinach (żółci), gdzie pełni funkcje ochronne, nawilżające i regeneracyjne. [...]

Przejdź do góry