Gospodarka lipidowa
Gospodarka lipidowa (inaczej: profil lipidowy) organizmu, opisuje ogół tkanki tłuszczowej występującej w organizmie człowieka, wraz z poziomem jej poszczególnych frakcji i przemianami metabolicznymi. Ocenia stan [...]
Ofidiofobia
Ofidiofobia (ang. ophidiophobia, inaczej: lęk przed wężami) to fobia dotycząca sporego odsetka populacji na całym świecie, a jej przyczyny nie zostały w pełni poznane (podobnie, [...]
Nowalijki
Nowalijki to młode warzywa wiosenne (po raz pierwszy ukazujące się właśnie na wiosnę). Są nie tylko smaczne, ale i niezwykle bogate w cenne witaminy, minerały [...]
Żółta wydzielina z nosa
Żółta wydzielina z nosa niemal zawsze jest objawem infekcji bakteryjnej dotyczącej zatok lub górnych dróg oddechowych. Infekcja bakteryjna przeważnie zaś jest powikłaniem wcześniejszej infekcji wirusowej, [...]
Krwotok
Krwotok to inaczej masywna utrata krwi, której bezpośrednią przyczyną jest uszkodzenie ciągłości ścian naczyń krwionośnych. To zaś bywa konsekwencją urazu mechanicznego, a rzadziej zaś znacznym [...]
Koenzym Q10 – jaki wybrać?
Jednym z cenniejszych suplementów diety dla osób zmęczonych i żyjących w stresie jest koenzym Q10. Jaki wybrać, aby cieszyć się bezpieczną i skuteczną suplementacją? W [...]
Krzywa przegroda nosowa
Krzywa przegroda nosowa to defekt dotyczący tkanki chrzęstnej zlokalizowanej w jamie nosowej. Nie tylko zaburza symetrię twarzy, ale i może stanowić przyczynę licznych problemów zdrowotnych, [...]
Oponki
Oponki to smaczne ciastka o okrągłym kształcie z dziurką pośrodku, porównywane często do klasycznych pączków. Różnią się jednak od nich wykorzystaniem twarogu, co nadaje im [...]
Dania na Tłusty Czwartek
Dania na Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, choć rzeczywiście są one od dawna symbolem tego dnia. Poza nimi w ostatni czwartek przed postem (zgodnie [...]
Aichmofobia
Aichmofobia to lęk przed ostrymi przedmiotami, zwłaszcza przed igłami. Jest on tak silny, że może wywołać niekontrolowane napady lękowe i wręcz uniemożliwiać przeprowadzenie prostych procedur [...]
Kto powinien brać Omega 3
Kto powinien brać Omega 3 i dlaczego ich suplementacja jest tak istotna dla zachowania zdrowia, urody i dobrego samopoczucia? Kwasy tłuszczowe Omega 3 należą do [...]
Jak irygatory stomatologiczne rewolucjonizują domową higienę jamy ustnej?
Lata temu irygatory znajdowały się wyłącznie na wyposażeniu gabinetów stomatologicznych. Dzisiaj możemy zauważyć je w coraz większej liczbie domostw, a irygacja stała się czynnością, bez [...]
Skutki niedoboru kolagenu
Skutki niedoboru kolagenu mogą być poważne, a ich intensywność nasila się wraz z wiekiem, jako że z każdym kolejnym rokiem życia fizjologiczna produkcja tego białka [...]
Wysypka na nogach
Wysypka na nogach obejmująca wyłącznie tę część ciała najczęściej wskazuje na alergię kontaktową. Jeśli jednak pojawia się także na innych częściach ciała, diagnostyka jest nieco [...]
Pączki dla diabetyka
Pączki dla diabetyka mogą również być smaczną przekąską z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku, jednak powinny być przygotowane zupełnie inaczej, niż ma to miejsce w klasycznych [...]
Ile pączków można zjeść w tłusty czwartek?
Ile pączków można zjeść w tłusty czwartek, aby nie dostarczyć do organizmu zbyt dużej liczby kalorii oraz aby nie wpłynąć na pogorszenie stanu zdrowia? Na [...]
Żywienie dojelitowe
Żywienie dojelitowe (inaczej: żywienie enteralne) polega na dostarczeniu do organizmu pacjenta wszystkich niezbędnych do życia i zachowania zdrowia składników odżywczych bezpośrednio do jelita (ewentualnie żołądka) [...]
Tkanka tłuszczowa
Tkanka tłuszczowa to rodzaj tkanki łącznej występujący w organizmie każdego człowieka, jednak w różnych proporcjach. Wyróżnia się białą i brązową tkankę tłuszczową. Należy zaznaczyć, że [...]
Asymetria piersi
Asymetria piersi u kobiet jest zjawiskiem niezwykle powszechnym. W rzeczywistości znaczna większość kobiet doświadcza tego zjawiska i jest ono w zupełności normalne, fizjologiczne. Jeśli asymetria [...]
Pączki
Pączki to kuliste, drożdżowe przekąski przeważnie podawane na słodko, zawierające smaczne nadzienie i pokryte lukrem lub posypane cukrem pudrem. Oryginalnie smaży się je na głębokim [...]