Domowe pączki
Domowe pączki zawsze będą bardzo dobrą alternatywą dla ciastek, placków czy innych słodkich przekąsek podawanych na rozmaite okazje. Sprawdzą się również jako słodki dodatek do [...]
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku to klasyczna przekąska spożywana głównie na Kaszubach (regionie północnej Polski, obejmującym część Pomorza Gdańskiego i wschodnią część Pomorza Zachodniego) już od ponad [...]
Jak spalić kalorie po pączkach?
Jak spalić kalorie po pączkach? W dzisiejszych czasach, gdy coraz więcej osób interesuje się zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia, dbaniem o sylwetkę oraz ograniczaniem [...]
Na co jest koenzym Q10?
Na co jest koenzym Q10? Kto powinien rozważyć jego suplementację? Związek ten naturalnie występuje w organizmie człowieka, jednak z różnych przyczyn może dojść do wzmożonego [...]
Rośliny wysokobiałkowe
Rośliny wysokobiałkowe to szerokie grono roślin (głównie z rodziny bobowatych), których cechą charakterystyczną jest ponadprzeciętna zawartość białka roślinnego w nasionach. Dzięki temu są wykorzystywane w [...]
Jaki kolagen na ból kolan?
Dzień dobry, jaki kolagen na ból kolan byłby najskuteczniejszy? Na co powinnam zwrócić uwagę przy wyborze kolagenu? Proszę o podpowiedź.
Chore jelita a wypadanie włosów
Chore jelita a wypadanie włosów to zjawiska ze sobą powiązane. Jeśli problem wypadania włosów i łysienia jest nadmierny, warto przyjrzeć się nie tylko trybowi życia, [...]
Badania prenatalne
Badania prenatalne to zbiór rozmaitych (mniej lub bardziej inwazyjnych) badań diagnostycznych wykonywanych u kobiet ciężarnych. Mają one na celu określić stan rozwijającego się płodu i [...]
Pszenżyto
Pszenżyto jest zbożem łączącym w sobie cechy zarówno pszenicy, jak i żyta, odkrytym w roku 1889. Zalicza się go do rodziny wiechlinowatych. Współcześnie należy do [...]
Renaturacja
Renaturacja to zjawisko chemiczne stanowiące odwrotność denaturacji. Polega na przywróceniu II- i III-rzędowej budowy prostych białek. Należy zaznaczyć, że w wielu przypadkach nie istnieje możliwość [...]
Brak kolagenu w skórze
Brak kolagenu w skórze dotyczy głównie osób dojrzałych i starszych, ponieważ wraz z upływem lat fizjologiczna synteza tego białka stopniowo maleje, co jest zjawiskiem nieodwracalnym. [...]
Fitofenole
Fitofenole to naturalne związki chemiczne powszechnie występujące w tkankach roślin. Należą do grona związków fenolowych, znanych głównie ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Nie spełniają funkcji [...]
Dobre pączki na Tłusty Czwartek
Dobre pączki na Tłusty Czwartek mogą być niezwykle smaczną przekąską do kawy lub herbaty, umożliwiając symboliczne zaakcentowanie ostatniego czwartku karnawału. Zgodnie z tradycją w tym [...]
Śledzie
Śledzie to jedne z najchętniej spożywanych przez Polaków ryb - zarówno na co dzień, jak i od święta. Są częstą przystawką na weselach, imprezach okolicznościowych, [...]
Zboża
Zboża to grupa różnych roślin uprawnych należących do rodziny traw, których owoce (ziarna) wyróżniają się bardzo wysoką zawartością skrobi, w efekcie czego wykorzystywane są powszechnie [...]
Brak kolagenu w kolanach
Brak kolagenu w kolanach to poważny problem, którego początek ma miejsce już w okolicach 25.-30. roku życia. Wówczas jednak nie obserwuje się jeszcze pierwszych objawów [...]
Pączki z serka homogenizowanego
Pączki z serka homogenizowanego to alternatywa dla klasycznych, drożdżowych pączków, będących najchętniej wybieraną przekąską na Tłusty Czwartek. Ich przyrządzenie jest równie proste, a co ciekawe [...]
Doustne suplementy pokarmowe
Doustne suplementy pokarmowe to szerokie grono rozmaitych związków odżywczych lub biologicznie aktywnych dostępnych w formie kapsułek, tabletek, proszków czy płynów, które należy przyjmować systematycznie przez [...]
Pęcherze na stopach
Pęcherze na stopach to powszechnie występujący problem, zwłaszcza w sytuacjach dłuższej aktywności fizycznej przy jednoczesnym źle dopasowanym obuwiu. To dolegliwość bolesna, a pękanie pęcherzy skutkuje [...]
Gospodarka lipidowa
Gospodarka lipidowa (inaczej: profil lipidowy) organizmu, opisuje ogół tkanki tłuszczowej występującej w organizmie człowieka, wraz z poziomem jej poszczególnych frakcji i przemianami metabolicznymi. Ocenia stan [...]