Wykwity solne
Wykwity solne to biały (lub nieco rzadziej szary) nalot powstający na murowanej elewacji, będący konsekwencją kontaktu substancji zawartych w powierzchni murowanej z wodą i czynnikami [...]
Achalazja przełyku
Achalazja przełyku (inaczej: kurcz wpustu, łac. cardiospasmus) to często diagnozowane schorzenie dotyczące przełyku. Odnosi się do upośledzenia rozkurczu dolnego zwieracza przełyku i/lub braku ruchów jego [...]
Babeszjoza
Babeszjoza (inaczej: babezjoza, piroplazmoza, łac. babesiosis) to choroba zakaźna i pasożytnicza wywoływana przez pierwotniaka Babesia microti, przenoszonego na człowieka najczęściej przez ugryzienie kleszcza. Najczęściej chorują [...]
Spirulina vs. Chlorella
Spirulina vs. Chlorella - która alga korzystniej oddziałuje na zdrowie człowieka i suplementację której warto rozważyć? Obie zaliczane są do grona superfoods, czyli żywności, która [...]
Sapioseksualizm
Sapioseksualizm to preferencja seksualna koncentrująca się na inteligencji i wiedzy jako podstawowych, najważniejszych czynnikach przyciągania seksualnego. Nie skupia się natomiast na cechach związanych z wyglądem, [...]
Olejek rumiankowy
Olejek rumiankowy wyróżnia się słodkim, delikatnym, owocowo-ziołowym aromatem, głównie ze względu na bardzo wysoką zawartość olejków eterycznych. Pozyskuje się go w procesie destylacji parowej kwiatów [...]
Spóźniający się okres
Spóźniający się okres (w zależności od etapu życia kobiety oraz jej celów życiowych) może być zjawiskiem niepokojącym lub pożądanym. Bardzo często wskazuje na ciążę, choć [...]
Olej z oliwek
Olej z oliwek to potoczna nazwa stosowana w odniesieniu do oliwy z oliwek. Ta zaś uznawana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych i stanowi [...]
Sok z zielonego jęczmienia
Sok z zielonego jęczmienia nazywany jest potocznie eliksirem młodości. Młody jęczmień już od tysięcy lat znany jest ze swoich odżywczych właściwości, co coraz chętniej wykorzystywane [...]
Olej z czarnuszki na cerę
Olej z czarnuszki na cerę to jeden z cenniejszych kosmetyków pielęgnacyjnych. Zaletą jest naturalne pochodzenie oraz wszechstronny skład, który oddziałuje korzystnie na każdy rodzaj skóry. [...]
Niedosłuch
Niedosłuch (łac. hypoacusis) to inaczej trudność w odbiorze dźwięków i upośledzenie słuchu, niebędące jednak całkowitą głuchotą. Przyczyny tego zjawiska mogą być różne. Od czynników genetycznych, [...]
Alergia wiosenna
Alergia wiosenna to inaczej sezonowe uczulenie na pyłki roślin i/lub grzyby, a więc alergeny zewnątrzpochodne, których ilość we wdychanym powietrzu znacznie wzrasta właśnie na wiosnę. [...]
Kosteczki słuchowe
Kosteczki słuchowe (łac. Ossicula auditora) to najmniejsze kości w ciele człowieka (ich łączna długość wynosi zaledwie 1 cm), znajdujące się w uchu środkowym. Uznaje się [...]
Naturalne barwniki do jajek
Naturalne barwniki do jajek wykorzystywane są głównie w okresie wiosennym, zwłaszcza przed Wielkanocą. Ich użycie pozwala na uzyskanie kolorowych jaj i pisanek w całkowicie przyjazny [...]
Oskoła
Oskoła to starodawna nazwa stosowana w odniesieniu do soku z brzozy, choć jej popularność ostatnimi czasy wzrasta, podobnie jak popularność samego soku. To napój chłodzący [...]
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane mogą być zarówno pyszną przekąską, jak i daniem głównym. Przeważnie znajdziemy je na stole wielkanocnym, choć miłośnicy dań jajecznych często przygotowują je na [...]
Rodzaje opatrunków – które stosować do czego?
Wybór odpowiedniego opatrunku jest kluczowym elementem skutecznego leczenia ran. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów opatrunków, każdy z nich zaprojektowany do spełnienia określonych potrzeb i [...]
Czerwone mięso
Czerwone mięso to potoczna nazwa stosowana w odniesieniu do mięsa dużych zwierząt rzeźnych i łownych, a jego podstawowymi przedstawicielami, najczęściej spożywanymi w Polsce, są wołowina [...]
Resekcja płuca
Resekcja płuc to zabieg chirurgiczny wykonywany celem usunięcia uszkodzonych lub zajętych chorobą części płuc, najczęściej ich miąższu. Istnieje kilka zabiegów w tym zakresie - przeważnie [...]
Cholera
Cholera jest chorobą infekcyjną o wysokim stopniu zakaźności, szerzącą się poprzez spożycie skażonej wody lub pokarmu. Objawy dotyczą głównie przewodu pokarmowego, choć mogą pojawić się [...]