Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1211, 2009

Jedz wolniej i nie w fast foodach

12 listopada, 2009|Czy wiesz, że ...|

Kolejny argument aby nie jeść w fast foodach. Naukowcy z Japonii przebadali ok. 3 tys. osób i stwierdzili , że ludzie jedzący w pośpiechu, są bardziej narażeni na wystąpienie insulinooporności, która prowadzi do cukrzycy typu 2.

1110, 2009

Suplementy w ciąży – jakie przyjmować?

11 października, 2009|Suplementy|

Kobiety w ciąży myślące o suplementacji diety powinny przemyśleć zarówno wymagania swoje jak i dziecka. Witaminy i minerały są konieczne w trakcie ciąży do utrzymania zdrowia matki oraz do wspierania prawidłowego rozwoju dziecka.

1708, 2009

Suplementy dla seniora

17 sierpnia, 2009|Suplementy|

Suplementy dla seniora często brane są pod uwagę, ponieważ ludzie starsi są w grupie podwyższonego ryzyka, jeżeli chodzi o nieprawidłowe odżywianie. Składa się na to wiele czynników.

1404, 2009

Suplementacja

14 kwietnia, 2009|Suplementy|

Naturalna suplementacja to nierzadko część naszej diety, ale powinna być spożywana z rozwagą. Pomimo iż środki naturalne, suplementy diety oraz zioła zostały wielokrotnie przebadane. Oczywistym jest, że potrafią znacznie poprawić zdrowie, jednak powinniśmy uważać przy ich stosowaniu, a także szczególną uwagę zwracać jakie jest ich źródło pochodzenia.

504, 2009

Przeciwutleniacze

5 kwietnia, 2009|Antyoksydanty|

Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które zapobiegają niepożądanym procesom utleniania. Dlaczego stanowią istotny element diety? To proste: podstawowym powodem starzenia się oraz uszkodzeń komórek jest właśnie proces utleniania. Wszystko co może spowolnić ten proces, zmniejszając efektywnie ilość obumierających komórek sprawia, że jesteśmy zdrowsi oraz spowalnia to proces starzenia.

1002, 2009

Suplementy diety

10 lutego, 2009|Suplementy|

Suplementy diety (zgodnie z definicją) to środki spożywcze dostępne w zielarniach, aptekach i sklepach spożywczych, stosowane zarówno przez osoby młode, dojrzałe, jak i starsze. Ich [...]

2801, 2009

Spirulina buduje krew

28 stycznia, 2009|Artykuły|

Spirulina posiada ciemno, niebiesko-zielony kolor, ponieważ jest bogata w niebieski polipeptyd fikocyjanina. Badania pokazują, że związek ten działa na szpik kostny, który z kolei umożliwia produkcje białych krwinek i dotlenia czerwone krwinki.

1110, 2008

Działanie antyrakowe Spiruliny

11 października, 2008|Artykuły|

Liczne badania wykazują, że Spirulina lub jej ekstrakty mogą niszczyć komórki rakowe u ludzi i zwierząt. Niektóre formy komórek rakowych są skutkiem zaburzenia porządku kodu DNA, co powoduje niekontrolowany wzrost.

1105, 2008

Zwykłe mydło a antybakteryjne

11 maja, 2008|Zdrowie|

Zwykłe mydło umyje ręce uzyskując taki sam efekt jaki daje mydło antybakteryjne. Różnica polega na tym, że to drugie może przyczynić się do rozwoju bakterii opornych na działanie leków. Zostało to udowodnione badaniami przeprowadzonymi w ubiegłych miesiącach na uniwersytecie Mitchigan (USA).

1104, 2008

Przeciwwirusowe działanie Spiruliny

11 kwietnia, 2008|Artykuły|

W kwietniu 1996 roku naukowcy z laboratorium Viral Pathogenesis, instytutu badań nad rakiem Dana-Faber i szkoły medyczne Harvardu, Bostonu, Massachusetts ogłosiły trwające badani na temat: „Wodny roztwór Spiruliny powstrzymuje HIV-1". HIV-1 jest wirusem wywołującym AIDS.

1102, 2008

Inne korzyści Spiruliny

11 lutego, 2008|Spirulina Platensis|

Aktualizacja: 18 października 2023

Spirulina jest naturalnym produktem o największym potencjale. Zawiera wszystkie ważne aminokwasy, chlorofil, beta-karoten i inne fotosyntezatory. Jest ona jedynym zielonym produktem [...]

Przejdź do góry