Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1311, 2013

Spirulina – bogactwo witamin i minerałów w naturalnej postaci

13 listopada, 2013|Spirulina Platensis|

Spirulina jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Spirulina jest naturalną, niebiesko-zieloną mikro algą, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu jaki przyjmuje. Alga ta pojawiła się już 3 miliardy lat temu rosnąc naturalnie, bez potrzeby nawozów organicznych pochodzących z innych roślin czy zwierząt. Wielu ekspertów twierdzi, że Spirulina odegrała ogromną rolę w produkcji tlenu w atmosferze. Aktualnie jest uznawana za pełnowartościowe i najbardziej bogate w składniki odżywcze pożywienie na Ziemi.

1410, 2013

Witamina B12 (kobalamina)

14 października, 2013|Witamina B12 (Kobalamina)|

Witamina B12, zwana inaczej Kobalaminą lub Cyjanokobalaminą współpracując z innymi witaminami z grupy B odgrywa podstawową rolę w metabolizmie, czyli przetwarzaniu energii chemicznej pożywienia na energię przydatną w organizmie. Jest niezwykle pomocna w leczeniu chorób serca, zaburzeń psychicznych, anemii, wzmacnia odporność i utrzymuje nasz organizm w dobrej kondycji.

2509, 2013

Olej arganowy z owoców Arganu (Argania Spinosa)

25 września, 2013|Argan (Argania Spinosa)|

Argan jest ciernistym drzewem, które rośnie prawie wyłącznie na zachodzie Maroka. Drzewo arganowe jest w swojej rodzinie roślin wyjątkowym egzemplarzem. Pośród około 1000 gatunków należących do rodziny Sapotaceae, Argan jest rośliną żyjącą w suchym klimacie. W przeciwieństwie do innych tego rodzaju, które są drzewami i krzewami tropikalnymi, jest także jedyną roślina spośród nich, która rośnie na północy pustyni Sahara.

2409, 2013

Fitosterole

24 września, 2013|Biologia|

Główne efekty wywoływane przez fitosterole, zaobserwowane podczas badań, to działanie anty-kancerogenne i obniżające poziom cholesterolu. Fitosterole wpływają na absorpcję w jelitach cholesterolu, który jest naturalnym składnikiem pożywienia, a także cholesterolu wydalanego z żółcią, co z kolei prowadzi do obniżenia się jego poziomu w osoczu.

1309, 2013

Spirulina, chlorella … paliwo, pokarm i leki z wodorostów

13 września, 2013|Chlorella, Spirulina Platensis|

Niektóre mikroorganizmy, w szczególności mikro wodorosty, są w stanie dokonywać przemiany energii słonecznej na energię organicznej materii, z której z kolei można otrzymywać palne gazy jak np. metan i wodór. Rosnące zainteresowanie biotechnologiami opartymi na glonach wynika z możliwości wykorzystania ich biomasy nie tylko do przetwarzania energii promienistej, lecz także do uzyskiwania biologicznie aktywnych substancji pokarmowych, preparatów medycznych itp.

1308, 2013

Często zadawane pytania na temat Spiruliny

13 sierpnia, 2013|Algi, Spirulina Platensis|

Prezentujemy zestaw najczęściej zadawanych pytań przez naszych klientów. W razie dodatkowych pytań prosimy pozostawić je w komentarzach do tego artykułu lub napisać do nas na adres mailowy sklep@spirulina.pl. Odpowiadamy na wszystkie pytania i staramy się, aby czas nie przekraczał 24 godziny (dłuższy okres oczekiwania może wynikać z dużej ilości pytań kierowanych do nas).

3107, 2013

Witamina B3 (Niacyna)

31 lipca, 2013|Witamina B3 (Niacyna)|

Witamina B3 (inaczej niacyna) w połączeniu z innymi witaminami z grupy B bierze udział w wielu przemianach metabolicznych. Uwalniana jest dzięki temu energia w komórkach ciała, reguluje się krążenie krwi, a także gospodarka hormonalna. Dodatkowo, niacyna zapewnia odpowiedni poziom glukozy i kwasu solnego w organizmie.

3007, 2013

Witamina B9 (kwas foliowy)

30 lipca, 2013|Witamina B9 (kwas foliowy)|

Witamina B9, czyli kwas foliowy (inne nazwy to folik lub folacyna) jest niezbędna do produkcji energii w tkankach i wzmocnienia odporności organizmu. Reguluje wzrost komórek, a także warunkuje odpowiedni poziom białych i czerwonych krwinek krwi. Wspomaga również formowanie się kwasów DNA i RNA w naszych komórkach genowych. Jest niezwykle potrzebna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

2007, 2013

Żelazo

20 lipca, 2013|Żelazo|

Żelazo jest bardzo ważnym minerałem niezbędnym przy produkcji hemoglobiny, biorącej udział w transporcie tlenu z płuc do tkanek organizmu. Hemoglobina nadaje krwinkom czerwonym barwę, a jej głównym składnikiem jest właśnie żelazo, które magazynuje. Żelazo jest również zlokalizowane w naszych tkankach mięśniowych, które zaopatruje w tlen potrzebny do ich właściwego funkcjonowania.

1707, 2013

Znaczenie witaminy C

17 lipca, 2013|Witamina C|

To, że znaczenie witaminy C dla organizmu jest niezwykle duże, nie ulega dyskusji. Pomimo to, że jest jedną z najpopularniejszych witamin, zna ją prawie każdy człowiek, to  jej ważnej roli wiele osób nie docenia. Większość z nas kojarzy kwas askorbinowy (witaminę C) tylko z tym, że trzeba go zażywać jedynie w specjalnych porach roku. Dla wielu wyczerpują się przy tym możliwości i znaczenie witaminy C.

1607, 2013

Witamina E – skuteczny system obronny

16 lipca, 2013|Witamina E|

Witamina E, inaczej zwana alfa-tokoferolem jest kluczowym przeciwutleniaczem występującym w komórkach naszego ciała. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy zwalczając infekcje poprzez podwyższanie poziomu interferonu i interleukin- mechanizmów obronnych systemu immunologicznego. Wspomaga oddychanie tkankowe pomagając naprawiać uszkodzenia w błonach komórkowych jakie powoduje cukrzyca i stymuluje procesy naprawcze komórek narządu wzroku.

407, 2013

Cholina

4 lipca, 2013|Cholina|

Cholina wchodzi w skład grupy witamin B i należy do substancji lipotropowych zajmujących się przetwarzaniem, stapianiem i transportowaniem molekuł tłuszczu. Wzmacnia wątrobę oraz wspomaga leczenie wielu chorób związanych z podwyższonym cholesterolem. Wykorzystuje się ją w leczeniu zaburzeń pamięci, a także w chorobie Alzheimera.

207, 2013

Właściwości witaminy C

2 lipca, 2013|Witamina C|

Właściwości witaminy C to nie tylko udział w wytwarzaniu niezwykle potrzebnego nam do życia, zdrowego kolagenu w tkankach. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran, wpływa na nasze uzębienie, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, jak również wzmacnia naszą odporność.

Przejdź do góry