Suplementacja
Naturalna suplementacja to nierzadko część naszej diety, ale powinna być spożywana z rozwagą. Pomimo iż środki naturalne, suplementy diety oraz zioła zostały wielokrotnie przebadane. Oczywistym jest, że potrafią znacznie poprawić zdrowie, jednak powinniśmy uważać przy ich stosowaniu, a także szczególną uwagę zwracać jakie jest ich źródło pochodzenia.
Przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które zapobiegają niepożądanym procesom utleniania. Dlaczego stanowią istotny element diety? To proste: podstawowym powodem starzenia się oraz uszkodzeń komórek jest właśnie proces utleniania. Wszystko co może spowolnić ten proces, zmniejszając efektywnie ilość obumierających komórek sprawia, że jesteśmy zdrowsi oraz spowalnia to proces starzenia.
Suplementy diety
Suplementy diety (zgodnie z definicją) to środki spożywcze dostępne w zielarniach, aptekach i sklepach spożywczych, stosowane zarówno przez osoby młode, dojrzałe, jak i starsze. Ich [...]
Spirulina buduje krew
Spirulina posiada ciemno, niebiesko-zielony kolor, ponieważ jest bogata w niebieski polipeptyd fikocyjanina. Badania pokazują, że związek ten działa na szpik kostny, który z kolei umożliwia produkcje białych krwinek i dotlenia czerwone krwinki.
Działanie antyrakowe Spiruliny
Liczne badania wykazują, że Spirulina lub jej ekstrakty mogą niszczyć komórki rakowe u ludzi i zwierząt. Niektóre formy komórek rakowych są skutkiem zaburzenia porządku kodu DNA, co powoduje niekontrolowany wzrost.
Czy masa ciała jest odpowiednim wskaźnikiem zdrowia osoby?
Ostatnie badania medyczne pokazują, że masa nie jest właściwym wskaźnikiem zdrowia. W artykule opublikowanym przez "The Archives of Internal Medicine" naukowcy porównali masę ciała i wydolność sercowo-naczyniową wśród 5400 dorosłych osób. Połowa osób z nadwagą oraz jedna trzecia osób otyłych była metabolicznie zdrowa.
Spirulina wzmacnia układ immunologiczny
Spirulina jest naturalnym produktem, który wzmacnia układ immunologiczny. Warto ją jednak suplementować nie tylko z tego względu, uzupełnia ona także niedobory składników pokarmowych, wspiera czynność [...]
Zwykłe mydło a antybakteryjne
Zwykłe mydło umyje ręce uzyskując taki sam efekt jaki daje mydło antybakteryjne. Różnica polega na tym, że to drugie może przyczynić się do rozwoju bakterii opornych na działanie leków. Zostało to udowodnione badaniami przeprowadzonymi w ubiegłych miesiącach na uniwersytecie Mitchigan (USA).
Przeciwwirusowe działanie Spiruliny
W kwietniu 1996 roku naukowcy z laboratorium Viral Pathogenesis, instytutu badań nad rakiem Dana-Faber i szkoły medyczne Harvardu, Bostonu, Massachusetts ogłosiły trwające badani na temat: „Wodny roztwór Spiruliny powstrzymuje HIV-1". HIV-1 jest wirusem wywołującym AIDS.
Inne korzyści Spiruliny
Aktualizacja: 18 października 2023
Spirulina jest naturalnym produktem o największym potencjale. Zawiera wszystkie ważne aminokwasy, chlorofil, beta-karoten i inne fotosyntezatory. Jest ona jedynym zielonym produktem [...]
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 18. Cukrzyca i niedobory cukru (hipoglikemia).
Dla diabetyków i osób z niedoborami cukru, zarówno Spirulina jak i Chlorella wykazują fenomenalne korzyści podczas kontroli ciśnienia krwi. To jednak nie wszystko.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 17. Równowaga kwasowo-zasadowa.
Dieta większości ludzi jest dietą kwasową. Prawie każda żywność oczyszczona, zrobiona z cukru, białej mąki i innych, szkodliwych składników jest kwasowa w swojej naturze. Napoje oraz większość sztucznie przetworzonych soków mają również odczyn kwaśny. To kwasowe pożywienie przyjmowane przez nas regularnie powoduje utratę równowagi pH organizmu.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 16. Usprawnianie pracy mózgu.
Interesujące badania przeprowadzone w 1995 roku udowodniły, że grupa studentów, która przyjmowała po 1 gramie Spiruliny dziennie przez 6 miesięcy poprawiła swoje wyniki akademickie o 81%! Nie znam jeszcze innych wyników badań mających na celu zbadanie wpływu mikroalg na funkcje intelektualne. Jednak ten pojedynczy przypadek jest wystarczająco interesujący żeby się mu przyjrzeć z bliska.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 15. Redukcja apetytu.
Zarówno Spirulina i Chlorella znane są z redukcji zapotrzebowania organizmu na słodycze i węglowodany. W tym rozdziale wyjaśnię co powoduje zmniejszenie apetytu. Przez ostatnie lata poświęciłem znaczną ilość czasu (przewyższającą 4000 godzin) na badania zdrowej żywności. Chciałbym teraz przedstawić czynniki, które moim zdaniem mają istotny wpływ na redukcję apetytu.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 14. Zaburzenia układu nerwowego.
Czynnik wzrostu Chlorelli (CGF) czyni Chlorellę bardzo przydatną w rozwoju dzieci i utrzymaniu zdrowia w starszym wieku. Dodatkowo okazuje się skuteczna w leczeniu ran oraz inicjowaniu poprawy tam gdzie została zahamowana przez choroby lub zwyrodnienia takie jak choroba Alzheimera, rwa kulszowa, porażenie mózgowe, skleroza, napady, niepokoje i inne zaburzenia układu nerwowego.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 13. Źródła witalności i zdrowych jelit.
Zarówno Chlorella jak i Spirulina okazały się bardzo efektywne dla ludzi cierpiących na anemię. Dodatkowo sprawdziły się u osób mających problemy ze słabym funkcjonowaniem śledziony, problemami z trawieniem i innymi podobnymi zaburzeniami.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 12. Utrata masy ciała i dieta.
W wyniku wielu badań klinicznych udowodniono, że mikroalgi takie jak Spirulina i Chlorella są bardzo efektywne podczas odchudzania. Jest tak głównie z powodu dwóch czynników: uzupełniają niedobory związków mineralnych, witamin itp., oraz zawierają kwas GLA (gamma-linolenowy).
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 11. Niskowęglowodanowe diety.
Jak już wcześniej podkreśliłem, wysokoproteinowe (niskowęglowodanowe) diety wymuszają niejako na osobach je stosujących potrzebę spożywania Spiruliny. Dzieje się tak z powodu bardzo słabego zbilansowania składników odżywczych u osób, które je stosują. Wwłaściwie sama dieta teoretycznie nie powoduje tego problemu, ale sposób w jaki wiele ludzi ją praktykuje. Organizmy większości osób popierających ten rodzaj odżywiania jest uboga w pewne witaminy, minerały i inne składniki niezbędne dla optymalnego zdrowia.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 10. Spirulina kontra Chlorella.
Dotychczas mówiłem o Spirulinie i Chlorelli tak jakby to było jedno i to samo. Różnią się jednak od siebie m.in. zawartością i proporcjami składników odżywczych. Pomimo tego, że zalecam spożywanie obu tych roślin jednocześnie, jako część posiłku, możesz potrzebować tylko jednej z nich w zależności o warunków.
Wosk pszczeli
Wosk pszczeli to tłuszczowiec, wytwarzany i wydzielany w postaci płynnej przez gruczoły woskowe pszczoły miodnej. Plastry są roztapiane gorącą wodą i oczyszczane w płynnej postaci [...]