Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1306, 2013

Wapń

13 czerwca, 2013|Wapń|

Wapń jest podstawowym budulcem kości, zębów oraz tkanki łącznej. Niewielu zdaje sobie sprawę z innej bardzo ważnej roli, jaką spełnia on w naszym organizmie. Wapń poprzez produkcję hormonów i enzymów wspomaga trawienie, wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi, aktywność neuroprzekaźników i przewodzi impulsy nerwowe potrzebne do pracy mięśnia sercowego oraz innych tkanek mięśniowych. Dodatkowo zapobiega procesom rozwoju raka jelita grubego.

1306, 2013

Bor

13 czerwca, 2013|Bor|

Bor jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wapniowej organizmu. Przypuszcza się również, że jego działanie warunkuje zwiększenie stężenia witaminy D2, wapnia, miedzi oraz magnezu w organizmie.

2905, 2013

Magnez

29 maja, 2013|Magnez|

Magnez to minerał odpowiadający za wiele życiowych przemian biochemicznych zachodzących w naszym ciele. Odgrywa rolę w dostawie energii do tkanek i komórek organizmu, w tym zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór, komórek nerwowych mózgu. Bierze udział w syntezie oraz stabilizacji nukleinowych kwasów DNA. Przyczynia się do poprawy wchłaniania potasu, fosforu, wapnia, adrenaliny i insuliny.

2505, 2013

Granat (Punica Granatum)

25 maja, 2013|Granatowiec właściwy (Punica granatum)|

Granat rośnie na drzewie, które jest krzakiem lub małym drzewem z gałązkami pokrytym kolcami oraz lśniącymi, owalnymi lub podłużnymi liśćmi. Z pomarańczowo-czerwonych kwiatów rozwijają się owoce. Są okrągłe one, zazwyczaj czerwone z „koroną” na dole. Owoc granatu zawiera liczne nasiona otoczone różowym miąższem. W Antyku był on spożywany ze względu na symbol płodności.

1403, 2013

Właściwości kwasu hialuronowego

14 marca, 2013|Kwas hialuronowy|

Pamiętasz jak Twoja skóra wyglądała gdy miałaś 20 lat? Była gładka, elastyczna i potrafiła zgromadzić optymalną, potrzebną ilość wody. Odpowiada za to dość specyficzny system opracowany przez naturę, zapobiegający naturalnemu parowaniu. Nasz organizm sam produkuje kolagen i kwas hialuronowy.

503, 2013

Kolagen

5 marca, 2013|Kolagen|

Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej, która jest jedną z najpowszechniejszych tkanek budujących organizm. Skóra właściwa zbudowana jest z tkanki łącznej, zapewniającej jej wytrzymałość oraz [...]

2802, 2013

Żeń-szeń syberyjski

28 lutego, 2013|Żeń szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus)|

W Rosji, USA, Australii, Japonii i Korei miliony ludzi rok rocznie zażywa fitopreparaty z Eleutherococcus. W Niemczech ta roślina lecznicza jest praktycznie nieznana. Zasłużyła sobie jednak na dobrą sławę. Ponieważ Żeń-szeń syberyjski, o którym mowa, charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością zastosowań.

2802, 2013

Spirulina a Wołowina

28 lutego, 2013|Spirulina Platensis|

Spirulina a wołowina mogą być oceniane pod względem zawartości białka. Te dwa produkty były tematem zainteresowań niektórych badań wiążących przyszłość z naturalną suplementacją. Okazało się [...]

2901, 2013

Cynk

29 stycznia, 2013|Cynk|

Cynk jest minerałem śladowym uczestniczącym w wielu ważnych procesach zachodzących w organizmie człowieka. Jest skutecznym antyoksydantem chroniącym nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Posiada również wyjątkowe właściwości, których brak innym antyutleniaczom. Otóż, wywiera szczególny wpływ na funkcjonowanie grasicy, jednego z najważniejszych organów układu odpornościowego. Jej funkcją jest wspomaganie dojrzewania limfocytów T odpowiedzialnych za odporność komórkową.

2711, 2012

Wpływ spiruliny na równowagę kwasowo-zasadową organizmu

27 listopada, 2012|Spirulina Platensis|

Na świecie jest wiele gatunków bakterii występujących w środowiskach o różnych parametrach fizyko-chemicznych. Bakterie chorobotwórcze mają swoje "ulubione" siedlisko, w którym czują się dobrze i rozmnażają. Jednym z tych środowisk warunkujących możliwość bytu i spełniania swych funkcji fizjologicznych jest kwaśne pH krwi człowieka.

2211, 2012

Algi i ich wykorzystanie w kosmetyce

22 listopada, 2012|Algi|

Maski algowe, stosowane już od czasów starożytnych dostarczają nam dużą porcję składników regenerujących i nawilżających, dzięki czemu skóra jest dogłębnie odżywiona. Zawierają niezwykłe bogactwo substancji organicznych doskonale przyswajalnych.

1111, 2012

Koenzym Q10 dodaje energii, usprawnia pracę serca i pomaga w utracie masy ciała

11 listopada, 2012|Koenzym Q10|

Koenzym Q10 jest niesamowitym związkiem, który przyspiesza reakcje biochemiczne. Jest on obecny w każdej komórce, gdzie istotną rolę odgrywa produkcja energii. Koenzym Q10 dostarcza energię niezbędną dla naszego układu odpornościowego i przyczynia się do atakowania patogenów. Ponadto poprawia wykorzystanie tlenu i pomaga w utracie zbędnego tłuszczu.

810, 2012

Biotyna

8 października, 2012|Biotyna|

Stan zdrowia można ocenić na podstawie wyglądu ciała. Skóra, włosy, paznokcie potrafią dużo powiedzieć o samopoczuciu naszych komórek. Jeśli paznokcie są łamliwe i rosną nieprawidłowo, a pozbawione blasku włosy wypadają, to najprawdopodobniej komórki naszego ciała są niedożywione. Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Do witamin z grupy B należy też biotyna (B7), czyli witamina H. Nazwa witaminy „H" pochodzi od niemieckiego słowa Haut — skóra.

1309, 2012

Zalety Chlorelli jako dodatku do codziennej diety

13 września, 2012|Chlorella|

Z licznych badań wynika, że szczególne działanie mają cztery składniki Chlorelli: chlorofil, beta-karoten, czynnik wzrostu Chlorelli (CGF - Chlorella Growth Factor) oraz sama ściana komórkowa. Chlorella używana jest często jako dodatek do codziennej diety.

2708, 2012

Beta karoten – pogromca wolnych rodników

27 sierpnia, 2012|Beta-karoten|

Beta karoten jest naturalnym prekursorem witaminy A, a także znaczącym jej źródłem w naszej diecie. Spośród przeciwutleniaczy zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ nawet nieprzekształcony w witaminę A chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Beta karoten, szczególnie obficie występuje w korzeniu marchwi. Od marchwi pochodzi zresztą łacińska nazwa karotenu - „Daucus Carota”.

708, 2012

Algi Spirulina i Chlorella: podobieństwa i różnice

7 sierpnia, 2012|Chlorella, Spirulina Platensis|

W obecnych czasach natura oferuje nam wiele pokarmów, które dostarczają kilka, a nawet kilkadziesiąt razy więcej najważniejszych składników odżywczych - białek, minerałów, witamin - niż pożywienie, które stanowi podstawę typowej diety współczesnego człowieka. Zapewne wielu słyszało o niezwykłych właściwościach mikroalgi Spirulina i Chlorella. Przyjrzyjmy się jednak im nieco bliżej.

Przejdź do góry