Zielone koktajle dla małych dzieci
Zielone koktajle są doskonałym sposobem, aby dostarczyć dziecku łatwo przyswajalne i strawne, a także bardzo pożywne porcje owoców i warzyw każdego dnia. Warto wykorzystać ten rodzaj posiłków, ponieważ pozwolą one na prawidłowy rozwój naszej pociechy.
Zdrowi obywatele są największym atutem
"Zdrowi obywatele są największym atutem jaki każdy kraj może mieć." - Winston S. Churchill
Błonnik
Błonnik nie ma prawie żadnej wartości odżywczej. Jednak jego rozpuszczalna jak i nierozpuszczalna postać ma bardzo ważne znaczenie dla organizmu. Przede wszystkim utrzymuje człowieka w zdrowiu. Błonnik rozpuszczalny występuje w owocach, jarzynach, mące owsianej, orzechach i warzywach strączkowych. Jest on materiałem budulcowym roślinnych błon komórkowych. W jelicie grubym jest on rozkładany przez bakterie na prostsze substancję substancje.
Aloes
Aloes jest sukulentem liściowym. Z jego mięsistych liści uzyskuje się miąższ, który jest stosowany miejscowo na skórę już od bardzo dawnych czasów. Aloes odkryli starożytni [...]
Nikt inny tego za Ciebie nie zrobi…
Jeżeli samemu nie zadbasz o swoje zdrowie, nikt inny tego za Ciebie nie zrobi.
Prawdziwa reforma zdrowia
Prawdziwa reforma zdrowia zaczyna się w Twojej kuchni, nie w sejmie.
Niech pożywienie będzie lekarstwem…
"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." - Hipokrates
To, że nie jesteś chory…
To, że nie jesteś chory, nie znaczy, że jesteś zdrowy. Dbaj o siebie naturalnie!
Spirulina dla psów
Spirulina to alga, która pod mikroskopem przypomina kształtem idealny, spiralny zwój. Zawiera ona najbardziej niezwykłą koncentrację składników odżywczych z jakiejkolwiek żywności, roślin, ziaren czy ziół. Jej najwyższy atut to wysoka zawartość, bo aż od 60-70%, bardzo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Spirulina posiada również najwyższe stężenie beta-karotenu, żelaza i pierwiastków śladowych oraz niezbędne kwas tłuszczowy GLA (kwas gamma-linolenowy). Ze względu na swoje właściwości jest najlepszym naturalnym wsparciem organizmu człowieka, ale czy można ją również podawać psu?
5 dowodów pokazujących, że Spirulina jest jednym z najlepszych Superfood
Superfood to naturalny pakiet potężnych, gęsto upakowanych składników odżywczych, które poprawiają zdrowie i chronią przed chorobami. Na ogół pochodzą z roślin. Tak, słowo "superfood" jest wszędzie. Zdarza się, że jest ono czasami mocno nadużywane. Ale jak każdy termin istnieje z jakiegoś powodu. Wyróżniamy pewne owoce i warzywa, które wykazują ogromne korzyści dla naszego zdrowia. Myślisz, że znasz je wszystkie? Poznaj bliżej algę Spirulina.
Choroby wirusowe skóry
Choroby wirusowe skóry: opryszczka, ospa wietrzna, półpasiec, brodawki. Opryszczka - choroba ta jest wywołana przez wirus herpes simplex 1 (opryszczka wargowa), herpes simplex 2 (opryszczka narządów płciowych). Opryszczka zwykła (wargowa) – są to zmiany drobno pęcherzykowe, umiejscowione głównie na granicy błon śluzowych. Czynnikiem wywołującym chorobę jest wirus herpes simplex, można wyróżnić kilka rodzajów tego wirusa:
Gruźlica skóry
Gruźlica skóry to jedna z postaci gruźlicy pozapłucnej. Posiada przewlekły charakter i występuje u osób ze stosunkowo dobrą odpornością swoistą. Gruźlica skóry może występować jako [...]
Czarnuszka (Nigella sativa)
Czarnuszka, czyli Nigella sativa była już znana w starożytnych kulturach Europy, Azji i Afryki Północnej. Wspomina o niej Biblia, Koran, Hipokrates i Karol Wielki. Czarne nasiona kminku stosuje się jako lek w chorobach dróg oddechowych, skóry, zwalczaniu stanu zapalnego oraz ogólnego osłabienia organizmu. W kulturze wschodu, w medycynie azjatyckiej od przeszło 2000 lat Czarnuszka pozostaje nadal podstawowym lekiem na wszelkie dolegliwości.
Trądzik
Trądzik jest chorobą skóry, której często towarzyszy stan zapalny. Dotyczy prawie wszystkich począwszy od 12-13, aż do 20-25 roku życia. Powstają wtedy zmiany zapalne - "pryszcze" (zaczerwienione i bolesne przy dotyku) oraz niezapalne (zaskórniki) - "wągry" (niebolesne, jasne bądź ciemne punkty). Trądzik może występować nie tylko na twarzy, ale też na ramionach, klatce piersiowej i plecach.
Właściwości spiruliny
Właściwości Spiruliny były znane od setek lat - obecnie alga wróciła do łask i jest jednym z częściej wybieranych naturalnych suplementów diety. Spirulina to niebiesko-zielona [...]
Spirulina chroni nerki i odwraca toksyczny wpływ rtęci
Rtęć jest to bardzo wysoce toksyczna, jednak używana jest wszędzie wokół nas. Może ona znacznie uszkodzić układ odpornościowy, a także układ moczowy w tym nerki. W zeszłym roku Anthony Gucciardi poinformował, że podczas gdy inne kraje robią wszystko, aby wyeliminować stosowanie rtęci, FDA (Food and Drug Administration ) zezwala na zastosowanie jej w żywności. Na szczęście ostatnie badania wykazały, że superfood takie jak Spirulina jest skutecznym sposobem leczenia zatrucia rtęcią.
Utrata witamin
Zawartość niektórych składników mineralnych i witamin w wybranych warzywach oraz owocach.
Lista Superfood
Superfood to naturalne produkty, które pomagają zoptymalizować zdolność organizmu do prawidłowego funkcjonowania za pomocą wysokiej ilości składników odżywczych. W ich składzie znajdziemy m.in. witaminy, minerały, a także ważne dla zdrowia przeciwutleniacze.
Witamina B12 – jak działa na nasz ogranizm
Witamina B12 inaczej zwana jest kobalaminą. Nasze pożywienie zawiera spore ilości witaminy B12, jednak osoby po pięćdziesiątym roku życia powinny ją suplementować, ponieważ mają kłopoty z jej przyswajaniem. Nawet niewielki niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, depresji, a prawdopodobnie również choroby Alzheimera.
Witamina B5
Witamina B5 - inna nazwa to kwas pantotenowy. Jest bardzo rozpowszechnionym kwasem w świecie roślinnym i zwierzęcym (pantotenowy to inaczej wszechobecny). Jest on niezbędny dla każdej żywej komórki. Niestety w stanie wolnym bardzo rzadko występuje w przyrodzie. Termin witamina B5 odnosi się do następujących substancji: kwasu pantotenowego, pantenolu (należącego do grupy alkoholi, nie występującego w przyrodzie, ale aktywnego biologicznie w stosunku do ludzi i zwierząt), panteiny (pochodnej kwasu pantotenowego), koenzymu A (aktywnej biologicznie formy kwasu pantotenowego).