Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2202, 2016

Zielone koktajle dla małych dzieci

22 lutego, 2016|Koktajle|

Zielone koktajle są doskonałym sposobem, aby dostarczyć dziecku łatwo przyswajalne i strawne, a także bardzo pożywne porcje owoców i warzyw każdego dnia. Warto wykorzystać ten rodzaj posiłków, ponieważ pozwolą one na prawidłowy rozwój naszej pociechy.

1902, 2016

Błonnik

19 lutego, 2016|Biologia|

Błonnik nie ma prawie żadnej wartości odżywczej. Jednak jego rozpuszczalna jak i nierozpuszczalna postać ma bardzo ważne znaczenie dla organizmu. Przede wszystkim utrzymuje człowieka w zdrowiu. Błonnik rozpuszczalny występuje w owocach, jarzynach, mące owsianej, orzechach i warzywach strączkowych. Jest on materiałem budulcowym roślinnych błon komórkowych. W jelicie grubym jest on rozkładany przez bakterie na prostsze substancję substancje.

1802, 2016

Aloes

18 lutego, 2016|Aloes|

Aloes jest sukulentem liściowym. Z jego mięsistych liści uzyskuje się miąższ, który jest stosowany miejscowo na skórę już od bardzo dawnych czasów. Aloes odkryli starożytni [...]

1202, 2016

Spirulina dla psów

12 lutego, 2016|Spirulina|

Spirulina to alga, która pod mikroskopem przypomina kształtem idealny, spiralny zwój. Zawiera ona najbardziej niezwykłą koncentrację składników odżywczych z jakiejkolwiek żywności, roślin, ziaren czy ziół. Jej najwyższy atut to wysoka zawartość, bo aż od 60-70%, bardzo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Spirulina posiada również najwyższe stężenie beta-karotenu, żelaza i pierwiastków śladowych oraz niezbędne kwas tłuszczowy GLA (kwas gamma-linolenowy). Ze względu na swoje właściwości jest najlepszym naturalnym wsparciem organizmu człowieka, ale czy można ją również podawać psu?

902, 2016

5 dowodów pokazujących, że Spirulina jest jednym z najlepszych Superfood

9 lutego, 2016|Spirulina|

Superfood to naturalny pakiet potężnych, gęsto upakowanych składników odżywczych, które poprawiają zdrowie i chronią przed chorobami. Na ogół pochodzą z roślin. Tak, słowo "superfood" jest wszędzie. Zdarza się, że jest ono czasami mocno nadużywane. Ale jak każdy termin istnieje z jakiegoś powodu. Wyróżniamy pewne owoce i warzywa, które wykazują ogromne korzyści dla naszego zdrowia. Myślisz, że znasz je wszystkie? Poznaj bliżej algę Spirulina.

802, 2016

Choroby wirusowe skóry

8 lutego, 2016|Choroby|

Choroby wirusowe skóry: opryszczka, ospa wietrzna, półpasiec, brodawki. Opryszczka - choroba ta jest wywołana przez wirus herpes simplex 1 (opryszczka wargowa), herpes simplex 2 (opryszczka narządów płciowych). Opryszczka zwykła (wargowa) – są to zmiany drobno pęcherzykowe, umiejscowione głównie na granicy błon śluzowych. Czynnikiem wywołującym chorobę jest wirus herpes simplex, można wyróżnić kilka rodzajów tego wirusa:

502, 2016

Gruźlica skóry

5 lutego, 2016|Choroby|

Gruźlica skóry to jedna z postaci gruźlicy pozapłucnej. Posiada przewlekły charakter i występuje u osób ze stosunkowo dobrą odpornością swoistą. Gruźlica skóry może występować jako [...]

402, 2016

Czarnuszka (Nigella sativa)

4 lutego, 2016|Czarny kminek (czarnuszka siewna)|

Czarnuszka, czyli Nigella sativa była już znana w starożytnych kulturach Europy, Azji i Afryki Północnej. Wspomina o niej Biblia, Koran, Hipokrates i Karol Wielki. Czarne nasiona kminku stosuje się jako lek w chorobach dróg oddechowych, skóry, zwalczaniu stanu zapalnego oraz ogólnego osłabienia organizmu. W kulturze wschodu, w medycynie azjatyckiej od przeszło 2000 lat Czarnuszka pozostaje nadal podstawowym lekiem na wszelkie dolegliwości.

302, 2016

Trądzik

3 lutego, 2016|Choroby|

Trądzik jest chorobą skóry, której często towarzyszy stan zapalny. Dotyczy prawie wszystkich począwszy od 12-13, aż do 20-25 roku życia. Powstają wtedy zmiany zapalne - "pryszcze" (zaczerwienione i bolesne przy dotyku) oraz niezapalne (zaskórniki) - "wągry" (niebolesne, jasne bądź ciemne punkty). Trądzik może występować nie tylko na twarzy, ale też na ramionach, klatce piersiowej i plecach.

302, 2016

Właściwości spiruliny

3 lutego, 2016|Galeria|

Właściwości Spiruliny były znane od setek lat - obecnie alga wróciła do łask i jest jednym z częściej wybieranych naturalnych suplementów diety. Spirulina to niebiesko-zielona [...]

2701, 2016

Spirulina chroni nerki i odwraca toksyczny wpływ rtęci

27 stycznia, 2016|Spirulina|

Rtęć jest to bardzo wysoce toksyczna, jednak używana jest wszędzie wokół nas. Może ona znacznie uszkodzić układ odpornościowy, a także układ moczowy w tym nerki. W zeszłym roku Anthony Gucciardi poinformował, że podczas gdy inne kraje robią wszystko, aby wyeliminować stosowanie rtęci, FDA (Food and Drug Administration ) zezwala na zastosowanie jej w żywności. Na szczęście ostatnie badania wykazały, że superfood takie jak Spirulina jest skutecznym sposobem leczenia zatrucia rtęcią.

2201, 2016

Lista Superfood

22 stycznia, 2016|Produkty|

Superfood to naturalne produkty, które pomagają zoptymalizować zdolność organizmu do prawidłowego funkcjonowania za pomocą wysokiej ilości składników odżywczych. W ich składzie znajdziemy m.in. witaminy, minerały, a także ważne dla zdrowia przeciwutleniacze.

1901, 2016

Witamina B12 – jak działa na nasz ogranizm

19 stycznia, 2016|Witamina B12 (Kobalamina)|

Witamina B12 inaczej zwana jest kobalaminą. Nasze pożywienie zawiera spore ilości witaminy B12, jednak osoby po pięćdziesiątym roku życia powinny ją suplementować, ponieważ mają kłopoty z jej przyswajaniem. Nawet niewielki niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, depresji, a prawdopodobnie również choroby Alzheimera.

1201, 2016

Witamina B5

12 stycznia, 2016|Witamina B5 (Kwas pantotenowy)|

Witamina B5 - inna nazwa to kwas pantotenowy. Jest bardzo rozpowszechnionym kwasem w świecie roślinnym i zwierzęcym (pantotenowy to inaczej wszechobecny). Jest on niezbędny dla każdej żywej komórki. Niestety w stanie wolnym bardzo rzadko występuje w przyrodzie. Termin witamina B5 odnosi się do następujących substancji: kwasu pantotenowego, pantenolu (należącego do grupy alkoholi, nie występującego w przyrodzie, ale aktywnego biologicznie w stosunku do ludzi i zwierząt), panteiny (pochodnej kwasu pantotenowego), koenzymu A (aktywnej biologicznie formy kwasu pantotenowego).

Przejdź do góry