Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1003, 2016

Jak zaspokoić zapotrzebowanie na białko bez spożywania mięsa?

10 marca, 2016|Zdrowie|

Białko jest niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania składnikiem odżywczym. Stanowi podstawowy element budulcowy naszego organizmu oraz determinuje i reguluje procesy metaboliczne, a także energetyczne. Proteiny (białka) są bardzo ważnym składnikiem codziennej i dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Istnieje możliwość zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na białka bez spożywania mięsa.

303, 2016

Cynk – niezbędny pierwiastek dla organizmu

3 marca, 2016|Cynk|

Każda komórka naszego ciała potrzebuje cynk, a większość z nas nie otrzymuje odpowiednich ilości tego pierwiastka. Jest on składnikiem wielu enzymów oraz jest niezbędny żeby układ odpornościowy mógł skutecznie zwalczać infekcje, nawet zwykłe przeziębienie.

203, 2016

Dlaczego Spirulina z Tajwanu jest jedną z najlepszych na świecie?

2 marca, 2016|Spirulina|

Spirulina jest uprawiana w wielu miejscach na świecie: w USA, Meksyku, Australii, Nowej Zelandii, Chinach, Tajwanie i nie tylko. Mogłoby się wydawać, że przecież skoro jest to ten sam glon, to nie będzie miało znaczenia, skąd on pochodzi. W praktyce jednak różnice są dość znaczne. W ścisłej czołówce producentów znajdują się Stany Zjednoczone, Australia i Tajwan, jednak wiele wskazuje na to, że właśnie w tym ostatnim miejscu powstają suplementy o najwyższej jakości. Dlaczego?

203, 2016

Trzeba nam

2 marca, 2016|Galeria|

"By przeżyć, trzeba nam czterech uścisków dziennie. By zachować zdrowie, trzeba nam ośmiu uścisków dziennie. By się rozwijać, trzeba nam dwunastu uścisków dziennie". Virginia Satir [...]

203, 2016

Chlorella na zespół napięcia przedmiesiączkowego

2 marca, 2016|Chlorella|

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS - premenstrual syndrome) jest zespołem różnych, nieprzyjemnych objawów. Pojawia się nawet u 90% kobiet w wieku rozrodczym. Przyczyną PMS są szybkie oraz znaczne zmiany w gospodarce hormonalnej. Choć na to raczej nie ma się wpływu, stosując odpowiednia dietę, można łagodzić sporą część objawów.

103, 2016

Dlaczego tak głośno jest o suplementach ze Spiruliną?

1 marca, 2016|Spirulina|

Głośne jest to, co jest modne i trendy. Czy sama Spirulina jest modna? Cóż – mimo wszystko raczej nie. Ale jest to rodzaj algi na tyle wszechstronny, że pojawia się często przy omawianiu bardzo popularnych tematów: odchudzania, redukcji zakwaszenia, diecie wegetariańskiej czy diecie sportowej. I słusznie, bo jest ona bardzo skuteczna.

2902, 2016

Spirulina – wszechstronna alga

29 lutego, 2016|Spirulina|

Spirulina jest obecnie najpopularniejszym i najczęściej polecanym suplementem pochodzenia naturalnego. Nie dzieje się tak oczywiście bez przyczyny. Aktualnie hodowane linie tego glonu wyróżniają się bardzo wszechstronnych działaniem, które zawdzięczają złożonemu składowi, jakiego nie mają prawie żadne inne suplementy.

2602, 2016

Dziurawiec zwyczajny

26 lutego, 2016|Dziurawiec|

Dziurawiec to uprawiana na całym świecie bylina (roślina zielna) o jaskrawożółtych kwiatach. Nazwa poprzednia tej rośliny to ziele świętego Jana. Zaczyna ona kwitnąć około 24 czerwca, czyli dnia świętego Jana Chrzciciela. Nazwa dziurawiec pochodzi od małych wypustek, które znajdują się na liściach tej rośliny,wyglądem przypominające otworki. Wypustki te najlepiej widać gdy patrzy się na liście pod światło. Dziurawiec stosuje się jako środek uspokajający, leczący rany i oparzenia. Zioła robi się z wysuszonych kwiatów dziurawca, które zawierają liczne substancje lecznicze, między innymi barwnik hiperycynę oraz hiperforynę.

2402, 2016

Spirulina na trądzik

24 lutego, 2016|Spirulina|

Trądzik, czyli różnego rodzaju krosty i wypryski to wypełnione ropą zmiany, które mogą powodować stan zapalny, ból, a nawet obrzęk w miejscu zakażenia. Istnieje wiele metod leczenia trądziku, przy użyciu leków bez i na receptę. Istnieją również sposoby na trądzik przy pomocy naturalnych środków. Jeden z nich to alga Spirulina. Jest ona znana jako super żywności (superfood), która może znacznie przyczynić się do poprawy jakości skóry.

2302, 2016

Zanim kupisz produkt

23 lutego, 2016|Galeria|

E to oznaczenie kodów substancji dodawanych do żywności. Są to głównie konserwanty, barwniki i środki zagęszczające. Nie wszystkie E są szkodliwe, nie wszystkie trzeba omijać, ale są takie, które szkodzą naszemu zdrowiu.

Przejdź do góry