Węgiel aktywny w pielęgnacji skóry
Węgiel aktywny kojarzony jest głównie z lekarstwem na dolegliwości żołądkowe, biegunkę i zatrucia. Ma on jednak szersze zastosowanie, bowiem świetnie sprawdza się jako naturalny produkt w dziedzinie jaką jest kosmetologia. Leczy trądzik, wybiela zęby, niweluje nadmierne przetłuszczanie się włosów. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom kosmetycznym węgla aktywnego.
Herbata z mlekiem
Herbata z mlekiem w Wielkiej Brytanii to napój, który szczyci się wielką popularnością. W Polsce nazywana potocznie "bawarką" znana jest nieco mniej. Fani tego napoju [...]
Zielona kawa
Zielona kawa jest obecnie wciąż mało znanym produktem, w porównaniu do tradycyjnej małej czarnej. Wielu z nas uwielbia ją pić, najlepiej jednak smakuje z dodatkami [...]
Morele
Morele, po za smakiem, również sprzyjają naszemu zdrowiu i urodzie. Dzieje się tak głównie poprzez ich cenne składniki, do których należą m.in. przeciwutleniacze. Jakie właściwości wykazują i czy faktycznie każdy może spożywać morele? Przyjrzyjmy się bliżej tej tematyce.
Jagody
Jagody i ich właściwości wykorzystywane były już od najdawniejszych czasów. Z tego też względu znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetologii, a nawet w farmakologii. Jakie działanie wykazują jagody oraz do jakich celów są wykorzystywane? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Jeżyna
Jeżyna (inaczej: ożyna, ostrężyna, łac. Rubus) występują latem i właśnie wtedy należy korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Owoce te bogate są w wiele witamin i [...]
Cebula
Cebula to warzywo, które znane jest każdemu. Wiele potraw nie obejdzie się bez niej. Wyraźnie wzmacnia smak dania, działa antybakteryjnie, zwiększa odporność organizmu. Jakie jeszcze właściwości wykazuje? Poznajmy działanie i zastosowanie cebuli.
Lubczyk ogrodowy
Lubczyk ogrodowy swą popularność zawdzięcza szerokim właściwościom leczniczym i zastosowaniu. Znany był już w średniowieczu. Według dawnych wierzeń lubczyk uznawany był za afrodyzjak, który miał przynosić szczęście w miłości. Poznajmy dokładnie działanie i zastosowanie lubczyku ogrodowego.
Udar słoneczny
Udar słoneczny lub tzw. udar cieplny występuje na skutek przegrzania organizmu poprzez działanie silnego nasłonecznienia. Następuje nieoczekiwanie i może przyczynić się nawet do śmierci. Jak go rozpoznać oraz jak się zachować? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Pietruszka
Pietruszka to jedno z najbardziej popularnych warzyw w naszym kraju. Często gości na stołach w postaci sałatek czy jako składnik niedzielnego rosołu. Bardzo słusznie, ponieważ jest bogactwem wielu składników odżywczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść pietruszkę.
Rokitnik zwyczajny
Rokitnik zwyczajny z racji swoich szerokich właściwości zdrowotnych znalazł zastosowanie zarówno w kulinariach jak i w dziedzinie kosmetologii. Jego główny wyróżnik to witamina C (której posiada największą ilość) stawia go na wysokim 2 miejscu pod względem jej zawartości wsród roślin. Przyjrzyjmy się więc bliżej właściwościom oraz zastosowaniu rokitnika zwyczajnego.
Cykoria
Cykoria (łac. Cichorium), choć w Polsce wciąż jeszcze mało znana, to już w starożytności uważana była za roślinę leczniczą. Nic dziwnego, bowiem posiada wiele wartościowych [...]
Jarzębina – jak wpływa na nasz organizm?
Jarzębina to roślina wykazująca właściwości oczyszczające i moczopędne. Z tego też względu korzystnie oddziałuje na nasz układ moczowy i tym samym wzmacnia pracę nerek. W jaki jeszcze sposób oddziałuje na nasz organizm? Poznajmy bliżej właściwości jarzębiny.
Gorczyca
Gorczyca stanowi zarówno cenną przyprawę, jak i zioło posiadające wiele korzystnych właściwości. Jakie są jej rodzaje? Jakie działanie wykazuje oraz do jakich celów możną ją wykorzystać? Przyjrzyjmy się bliżej gorczycy.
Bazylia
Bazylia stanowi jedną z głównych przypraw stosowanych w kuchni na całym świecie. Swoim aromatem wzbogaca smak wielu potraw. Oprócz tego wykazuje wiele cennych właściwości, a uprawiana w warunkach domowych stanowi również roślinę o charakterze ozdobnym. Przyjrzyjmy się dokładniej działaniu i zastosowaniu bazylii.
Rabarbar
Rabarbar (inaczej: rzewień, łac. Rheum rhaponticum L.) należy do grupy warzyw sezonowych. Dużą uwagę zwraca nie tylko swoim smakiem, ale również bogatą gamą składników odżywczych. [...]
Kminek zwyczajny – właściwości i zastosowanie
Kminek zwyczajny lub tzw. kminek pospolity to roślina wykazująca właściwości łagodzące wszelkie dolegliwości trawienne. Jak jeszcze oddziałuje na nasz organizm oraz jakie zastosowanie znalazła ta cenna roślina? Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Kolendra
Kolendra na pierwszy rzut oka przypomina natkę pietruszki. Jednak jej smak i zapach zdecydowanie wyróżnia się na tle innych roślin. Głównie kojarzona jest jako przyprawa kuchenna. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz tego posiada wiele właściwości leczniczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść kolendrę.
Jemioła – co warto o niej wiedzieć
Jemioła to krzew o kulistym kształcie. Często spotkać ją można rosnącą na koronach drzew. Ponadto jemioła kojarzy nam się z ozdobą świąteczną i jak tradycja mówi należy się pod nią pocałować. Poznajmy bliżej tę roślinę oraz jakie właściwości posiada.
Chmiel zwyczajny – właściwości lecznicze
Chmiel zwyczajny najbardziej znany jest z wykorzystywania go w produkcji piwa. Jednak oprócz właściwości przydatnych w przemyśle spożywczym, chmiel ceniony jest także w medycynie naturalnej. To dobry środek uspokajający, łagodzi objawy klimakterium oraz wspomaga leczenie łupieżu. Jakie jeszcze działanie wykazuje? Przyjrzyjmy się temu bliżej.