Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2211, 2016

Spirulina – właściwości, które warto znać

22 listopada, 2016|Spirulina|

Spirulina jest jednym z najnowszych odkryć pośród dostępnych suplementów diety na rynku. W chwili obecnej najczęściej zwracamy uwagę na naturalne produkty, ponieważ są bezpieczne i nie mają praktycznie żadnych skutków ubocznych jeżeli są przyjmowane zgodnie z zaleceniem.

1511, 2016

Spirulina w okresie jesienno-zimowym

15 listopada, 2016|Spirulina|

Najnowsze badania potwierdzają, że przyjmując regularnie Spirulinę można skutecznie walczyć w naturalny sposób z częstym przeziębieniem lub grypą, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ta mała zielono-niebieska alga jest bardzo bogata w naturalne składniki odżywcze. Poniżej przedstawiamy 6 najważniejszych powodów dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety.

911, 2016

Sposoby na ból

9 listopada, 2016|Wskazówki zdrowotne|

Ból, migreny, dyskomfort i wiele podobnych objawów. Każdy z nas czasami odczuwa jakiś rodzaj bólu. Jakie sposoby na ból najczęściej są stosowane przez znaczną część społeczeństwa? Leki przeciwbólowe. Większość ludzi nawet nie zawaha się, a nawet nie przemyśli tego kroku i natychmiast sięga po leki z apteki czy dostępne w większości sklepów.

711, 2016

Jak jeść Spirulinę?

7 listopada, 2016|Spirulina|

Spirulina jest idealna dla każdego kto chce uzupełnić swoją dietę w witaminy i minerały, a także inne, ważne dla organizmu składniki odżywcze. Szczególne znaczenie ma dla tych, którzy wybrali dietę wegańską lub wegetariańską. Spirulina jest również doskonałym dodatkiem do każdego stylu życia. Można spożywać ją na różne sposoby. Jednak nie każdy wie jak jeść Spirulinę. Zobacz jak i gdzie najlepiej ją dodawać.

311, 2016

Olejek lawendowy

3 listopada, 2016|Oleje i olejki|

Olejek lawendowy wytwarzany jest z kwiatów lawendy, głównie metodą destylacji z parą wodną. Korzyści zdrowotne wynikające z jego używania to między innymi zdolność do eliminowania napięcia nerwowego oraz łagodzenia zaburzeń oddychania. Olejek lawendowy wpływa również na zmiany skórne, oparzenia czy otarcia, leczenie przeziębień i zapaleń dróg oddechowych.

311, 2016

Spirulina dla dzieci – korzyści dla zdrowia i rozwoju

3 listopada, 2016|Spirulina|

Spirulina to rodzaj alg bogatych w białko, witaminy, minerały, karotenoidy i przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki ciała przed uszkodzeniem. Zawiera przede wszystkim składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę E, mangan, cynk, miedź, żelazo, selen i kwas gamma linolenowy (niezbędny kwas tłuszczowy). Jakie korzyści wiążą się z jej regularnym zażywaniem? I czy Spirulina dla dzieci to dobry pomysł?

3110, 2016

Spirulina – zielona bomba witaminowa

31 października, 2016|Spirulina|

Spirulina jest rodzajem mikroalgi, która szturmem podbija serca osób dbających o swoje zdrowie. Rośnie w alkalicznych zbiornikach wodnych: jeziora, stawy i baseny. Spirulina jest pełna kluczowych dla naszego organizmu wartości odżywczych: białka, witamin i minerałów. Po włączeniu jej do swojej diety w bardzo krótkim czasie odczujemy pozytywne oddziaływanie tej z natury niepozornej algi poprzez poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Dostarcza składników odżywczych, ma silne właściwości przeciwzapalne, dodatkowo też tak jak chlorella oczyszcza nasz organizm z toksyn.

2710, 2016

5 powodów, aby przekonać się do algi Spirulina

27 października, 2016|Spirulina|

Spirulina w ostatnim czasie zyskuje na popularności ze względu na niesamowite właściwości energetyczne. Wszystko dlatego, że jej skład jest bardzo bogaty w łatwo przyswajalne substancje przez organizm człowieka. Ale czy wiesz, że te algi były źródłem pożywienia w Ameryce Środkowej już od IX wieku? Spirulina była podstawowym składnikiem diety Azteków i uważali ją za główne źródło niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości Spiruliny.

2410, 2016

Witamina d dla wegan – źródła

24 października, 2016|Witamina D|

Witamina D w przeciwieństwie, do niektórych witamin i popularnych superfoods, jest w naszej diecie bardzo ważna. Jej niedobór może prowadzić m.in. do krzywicy i osłabienia układu kostnego. Ze względu na brak mięsa w diecie, witamina D dla wegan jest niezwykle ważna i warto znać jej źródła.

2410, 2016

Lawendowa lemoniada

24 października, 2016|Przepisy|

Lęk to trzeci najczęściej występujący problem zdrowia psychicznego na całym świecie, a każdy cierpi z powodu bólu głowy gdy pojawi się on raz na jakiś czas. Lekarze mogą przepisać leki, aby pomóc nam z tymi problemami walczyć i choć czasami w niektórych przypadkach może to być przydatne, to nie każdy chce korzystać z syntetycznych leków. Istnieją naturalne sposoby zwalczania bólu głowy i lęku. Jednym z nich jest smaczna lawendowa lemoniada.

2010, 2016

Kurkuma, imbir i mleko kokosowe – na problemy żołądkowe

20 października, 2016|Przepisy|

Ciężkostrawne posiłki i słabe trawienie mogą mieć wpływ na problemy żołądkowe w godzinach wieczornych. Mogą również prowadzić do pogorszenia się jakości snu, częstego budzenia czy wystąpienia zgagi, a nawet refluksu. Jednak te problemy mogą być w łatwy sposób zażegnane po użyciu tego naturalnego lekarstwa, składającego się z mleka kokosowego, kurkumy i imbiru.

1910, 2016

Maseczka z czarnuszki

19 października, 2016|Przepisy|

Maseczka z czarnuszki zawiera naturalne składniki odżywcze pochodzące z tej rośliny, duże ilości mikroelementów i witamin znajdujących się w miodzie oraz płatkach owsianych. To doskonała alternatywą dla maseczek dostępnych w drogeriach.

1810, 2016

Sok z dyni

18 października, 2016|Przepisy|

Dynia ma wiele zastosowań w kuchni. Jej miąższ można użyć do zrobienia zupy, placków, muffinów, racuchów czy wykorzystać jako farsz lub zrobić sok dyniowy. Pestki dyni są źródłem żelaza, magnezu, cynku, potasu oraz miedzi.

1710, 2016

Diagnozowanie z języka

17 października, 2016|Zdrowie|

Badanie języka jest jedną z głównych metod diagnostycznych w tradycyjnej medycynie chińskiej, tak jak badanie tętna. Diagnozowanie z języka opiera się na kilku głównych punktach w celu rozpoznania stanu pacjenta.

1710, 2016

Herbata z imbirem – oczyszcza wątrobę, rozpuszcza kamienie nerkowe

17 października, 2016|Przepisy|

Herbata z imbirem jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Posiada bardzo silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i anty-pasożytnicze. Korzeń imbiru jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych takich jak witamina C, B1 oraz B2 czy magnez. Zawiera również olejek eteryczny mający wpływ na motorykę przewodu pokarmowego oraz wykazuje działanie żółciopędne. Właściwości imbiru warto wykorzystać pijąc regularnie herbatę z tą rośliną.

1210, 2016

Naturalny syrop na kaszel

12 października, 2016|Przepisy|

Kaszel, katar, zapalenie oskrzeli to niestety nieprzyjemne dolegliwości, które dopadają nas w okresie jesienno-zimowym. Zanim sięgniemy po produkty z aptecznej półki spróbujmy sami naturalnymi metodami zwalczyć katar i kaszel. Można to zrobić przy pomocy naturalnego syropu z miodu i banana.

710, 2016

Co na wzdęcia i gazy?

7 października, 2016|Wskazówki zdrowotne|

Każda osoba, która doświadczyła problemu jakim są wzdęcia i nadmierne gazy, wie jak czasami jest to kłopotliwe. Intensywność gazów zależna jest od gospodarki jelitowej i znajdujących się tam bakterii oraz gromadzeniu związków siarki.

410, 2016

Wzdęcia – dlaczego pierdzimy?

4 października, 2016|Wskazówki zdrowotne|

Wielu z nas doświadczyło zakłopotanie i dyskomfort pojawiający się podczas niekontrolowanych wzdęć. Niektórzy mogą się do tego nie przyznać, ale pierdzenie jest na porządku dziennym i jest to normalne u zdrowych ludzi. Można tego nie zauważyć, ale przeciętny człowiek pierdzi szacunkowo co najmniej 14 razy dziennie. Niektórzy ludzie puszczający bardzo nieprzyjemne gazy, częściej niż inni mogą zmagać się tym problemem i doszukiwać przyczyny, a także powodów zaburzeń trawiennych.

Przejdź do góry