Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1301, 2017

Spirulina dla kobiet

13 stycznia, 2017|Spirulina|

Regularnie przyjmując algi Spirulina, w naturalny i nieinwazyjny sposób jesteśmy w stanie utrzymać znacznie dłużej młodą i elastyczną skórę. Wszystko dlatego, że jest ona bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które utrzymują młody i promienny wygląd. Dlatego Spirulina dla kobiet może być idealnym wyborem. Pomaga skutecznie spowolnić skutki przedwczesnego starzenia się i chroni strukturę skóry, włosów i paznokci. W licznych badaniach naukowych, Spirulina udowodniła swoje właściwości przeciwutleniające.

1101, 2017

Olejek goździkowy

11 stycznia, 2017|Oleje i olejki|

Olejek goździkowy to olejek eteryczny pozyskiwany z drzewa goździkowego. Goździki w przyrodzie występują jako nieotwarte, różowe pąki kwiatów. Zbierane ręcznie pąki kwiatów suszy się do momentu ich [...]

1001, 2017

Kozieradka

10 stycznia, 2017|Kozieradka pospolita|

Kozieradka to roślina, która posiada bardzo dużo korzyści wpływających na zdrowie człowieka. Jak wykazują ostatnie badania, kozieradka pomaga zmniejszyć stan zapalny organizmu. Dodatkowo poprawia, a także usprawnia funkcje rozrodcze i seksualne. To tylko niektóre z jej właściwości.

801, 2017

Zielone smoothie na metabolizm

8 stycznia, 2017|Koktajle|

Zła dieta, nadwaga, używki i inne czynniki mogą mieć bezpośredni wpływ na nasz metabolizm. Aby temu zaradzić i utrzymać organizm w zdrowiu należy być aktywnym fizycznie, odżywiać się prawidłowo oraz utrzymywać swoją kondycję psychiczną w formie.

601, 2017

Napady głodu

6 stycznia, 2017|Zdrowie|

Napady głodu i ograniczenie łaknienia mogą okazać się bardzo trudnym wyzwaniem. Zwłaszcza gdy podjadanie jest tak proste i smaczne. Całe szczęście istnieje wiele ogólnodostępnych produktów, które mogą pomóc ograniczyć głód. Są to m.in.: awokado, fasola, jabłka i seler - produkty bogate w składniki odżywcze i witaminy. To znacznie lepsza, a także zdrowsza alternatywa dla batonów, ciastek i słodkich bułek.

401, 2017

Witamina B12

4 stycznia, 2017|Witamina B12 (Kobalamina)|

Witamina B12 (kobalamina) jest niezwykle ważnym składnikiem naszej diety. Jest ona niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina B12 wchodzi w skład kompleksu witamin z grupy B. Jej wchłanianie jest bardzo złożonym procesem. Niezbędny jest udział kwasu solnego dzięki czemu witamina B12 zostaje oddzielona od białek, a w jelicie cienkim następuje jej wchłanianie. Niestety z wiekiem może dochodzić do zaburzenia tego procesu, a tym samym powstawaniu niedoborów witaminy B12.

401, 2017

Jak przyspieszyć metabolizm?

4 stycznia, 2017|Odchudzanie|

Jak przyspieszyć metabolizm? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób mających problemy z nadwagą. Dlaczego niektórzy ludzie mają szybką przemianę materii i są mniej narażeni na odkładanie się dodatkowej tkanki tłuszczowej? Czy jest to możliwe? Postaramy się odpowiedzieć na powyższe pytania w tym artykule.

2912, 2016

Olej kokosowy na zmarszczki

29 grudnia, 2016|Kokos (Cocos nucifera)|

Zmarszczki pojawiają się wraz z upływem wieku, gdy komórki tłuszczowe skóry kurczą się, a wewnętrzna warstwa skóry zaczyna się przerzedzać co jest naturalnym procesem starzenia się. Jednak zmarszczki mogą pojawić się również z powodu szybkiej utraty masy ciała, poprzez czynniki genetyczne oraz nadmierne opalanie. O skórę dbamy najczęściej stosując kremy przeciwzmarszczkowe, zabiegi oferowane przez gabinety medycyny estetycznej czy suplementy diety takie jak np. kapsułki z kwasem hialuronowym. Istnieją również alternatywne, naturalne sposoby na zmniejszenie (spłycenie) zmarszczek. Jest to olej kokosowy.

2712, 2016

Soki wyciskane – najczęściej popełniane błędy

27 grudnia, 2016|Wskazówki zdrowotne|

Dla ludzi odżywiających się zdrowo i dbających o formę, soki wyciskane są częścią codziennej rutyny. Przygotowane w prawidłowy sposób dostarczają wiele cennych witamin i minerałów oraz niosą wiele korzyści zdrowotnych. Mimo, że soki z owoców i warzyw są bardzo smaczne, można niestety popełnić kilka błędów podczas ich przygotowywania i spożywania, przez co późniejsza ich konsumpcja może być mniej przyjemna. Jakie są więc najczęstsze błędy podczas wyciskania i spożywania soków? Oto kilka z nich.

2612, 2016

Oczyszczanie z metali ciężkich

26 grudnia, 2016|Detoks|

Oczyszczanie z metali ciężkich stosowane jest w celu usunięcia szkodliwych substancji z naszego organizmu. Wysoki poziom w środowisku takich związków jak rtęć, ołów, glin czy arsen i ich [...]

2212, 2016

Zastosowanie oleju kokosowego

22 grudnia, 2016|Kokos (Cocos nucifera)|

Olej kokosowy posiada szerokie spektrum zastosowania, z którego w bardzo prosty i przyjemny sposób możemy korzystać każdego dnia. Powszechnie stosuje się go w kosmetyce, głównie do zmiękczania i nawilżenia skóry, łagodzenia chorób skóry takich jak łuszczyca, egzema, atopowe zapalenie skóry oraz do ogólnej poprawy kondycji włosów w postaci serum na włosy. Oprócz tego warto zastosować olej kokosowy jako jeden ze składników peelingu do ciała. Jednak kosmetyka to nie jedyne zastosowanie oleju kokosowego - również często stosuje się go w kuchni.

2112, 2016

Spirulina a karmienie piersią

21 grudnia, 2016|Spirulina|

Karmienie piersią, w przypadku gdy pojawiają się różnego rodzaju powikłania lub zmiany biologiczne, może być powodem do niepokoju, u niektórych kobiet. Ostatnimi czasy, matki karmiące często przerzucają się na zdrowe jedzenie, a w szczególności superfood. Jednym z nich, posiadającym bogactwo wszystkich niezbędnych składników odżywczych do produkcji zdrowego i wystarczającej ilości mleka, jest Spirulina.

1712, 2016

Czarnuszka na astmę

17 grudnia, 2016|Czarnuszka|

Astma to przewlekła choroba dróg oddechowych wywołująca zwężenie oskrzeli, które są podstawowymi narzędziami, niezbędnymi przy prawidłowym oddychaniu. Tradycyjne leki mogą pomóc w zapobieganiu i skutecznej kontroli objawów astmy, a większość z nich jest przepisywana przez lekarza po uprzednim przeprowadzeniu szczegółowych badań. Istnieją również alternatywne metody leczenia - czarnuszka na astmę może złagodzić niektóre z objawów tej choroby.

1312, 2016

Spirulina – przeciwwskazania

13 grudnia, 2016|Spirulina|

Spirulina to bogate źródło białka pochodzenia roślinnego. Zawiera szereg witamin, minerałów i składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, miedź, mangan, żelazo, selen, a także kwas linolenowy - nie jest wytwarzany w organizmie ludzkim. W jej składzie znajdują się również duże ilości karotenoidów - rodzaju przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki.

912, 2016

Kolagen w organizmie

9 grudnia, 2016|Kolagen|

Kolagen w organizmie to najobficiej występujące białko, szczególnie typ 1. Znajduje się w kościach, mięśniach, ścięgnach, naczyniach krwionośnych, układzie trawiennym i skórze. Jest on niezbędną substancją w naszym organizmie. Najprościej mówiąc, jeżeli chodzi o ścięgna i stawy, kolagen jest jak klej, ponieważ pomaga utrzymać ciało razem, a także wzmacnia i nadaje elastyczność skórze.

612, 2016

Spirulina

6 grudnia, 2016|Spirulina|

Spirulina to zielono-niebieska alga, posiadająca niezaprzeczalne właściwości wpływające na zdrowie organizmu człowieka. Uprawia się ją w różnych rejonach świata. Są to specjalnie wyselekcjonowane miejsca ze [...]

312, 2016

Spirulina w ciąży – dlaczego warto ją przyjmować?

3 grudnia, 2016|Spirulina|

Ciąża to wspaniały okres w życiu kobiety, który liczy się od momentu poczęcia aż do momentu narodzin. Utrzymanie zdrowia przez cały okres ciąży jest niezwykle ważne zarówno dla matki, jak i płodu. Odpowiednio zbilansowana dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze jest wręcz konieczna. Czy Spirulina w ciąży to dobry wybór?

212, 2016

„Zdrowa” żywność, którą lepiej unikać

2 grudnia, 2016|Wskazówki zdrowotne|

Zdrowa żywność i i zewsząd otaczające nas reklamy, etykiety, a także banery różnych produktów spożywczych często prowadzą do niezrozumiałego przekazu oraz mogą być mylnie interpretowane. Zdrowa żywność może okazać się wcale nie taka zdrowa, a nawet czasem szkodliwa. "Bez cukru", "ekologiczne", "organiczne", "naturalne" - hasła reklamowe często wprowadzają konsumentów w błąd. Dzięki takim zabiegom, możemy myśleć o naszej diecie jako zdrowiej i odpowiednio zbilansowanej. Jednak jeśli przyjrzymy się jej głębiej, okaże się, że wiele produktów lepiej jest unikać. Przedstawiamy listę najpopularniejszej "zdrowej" żywności, którą warto odstawić.

Przejdź do góry