Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1306, 2017

Kolendra

13 czerwca, 2017|Kolendra (Coriandrum)|

Kolendra na pierwszy rzut oka przypomina natkę pietruszki. Jednak jej smak i zapach zdecydowanie wyróżnia się na tle innych roślin. Głównie kojarzona jest jako przyprawa kuchenna. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz tego posiada wiele właściwości leczniczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść kolendrę.

1206, 2017

Jemioła – co warto o niej wiedzieć

12 czerwca, 2017|Jemioła (Viscum)|

Jemioła to krzew o kulistym kształcie. Często spotkać ją można rosnącą na koronach drzew. Ponadto jemioła kojarzy nam się z ozdobą świąteczną i jak tradycja mówi należy się pod nią pocałować. Poznajmy bliżej tę roślinę oraz jakie właściwości posiada.

1206, 2017

Chmiel zwyczajny – właściwości lecznicze

12 czerwca, 2017|Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)|

Chmiel zwyczajny najbardziej znany jest z wykorzystywania go w produkcji piwa. Jednak oprócz właściwości przydatnych w przemyśle spożywczym, chmiel ceniony jest także w medycynie naturalnej. To dobry środek uspokajający, łagodzi objawy klimakterium oraz wspomaga leczenie łupieżu. Jakie jeszcze działanie wykazuje? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

806, 2017

Koper włoski

8 czerwca, 2017|Koper włoski (Foeniculum vulgare Mill.)|

Koper włoski najbardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. Powoli zdobywa również sławę i zainteresowanie wśród Polaków. Jakie właściwości wykazuje, skąd pochodzi i jakie zastosowanie znalazł koper włoski? Poznajmy kilka cennych informacji o tym warzywie.

706, 2017

Bambus – doceniany dar natury

7 czerwca, 2017|Bambus (Bambusa Shreb.)|

Bambus jest rośliną bardzo odporną, ponieważ zdolny jest przetrwać w najgorszych warunkach środowiska. Jakie właściwości kryje w sobie bambus, jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz jakie zastosowanie znalazła ta egzotyczna roślina? Poznajmy ją bliżej.

706, 2017

Awokado

7 czerwca, 2017|Awokado|

Awokado od dawien dawna wśród owoców uważa się za symbol zdrowia i urody. Jako jedne z niewielu bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe wykazujące właściwości zdrowotne m.in. szybkie spalanie tkanki tłuszczowej, regulację ciśnienie krwi czy ochronę układu naczyniowego przed różnymi chorobami. Jakie jeszcze właściwości wykazuje oraz jakie zastosowanie znalazł ten tropikalny owoc?

606, 2017

Orzechy laskowe

6 czerwca, 2017|Orzechy|

Orzechy laskowe są owocem krzewu leszczyny. Stanowią one świetną przekąskę w ciągu dnia o dużej zawartości witamin, związków mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co jeszcze w sobie kryją oraz do jakich celów można je wykorzystać? Przyjrzyjmy się im bliżej.

506, 2017

Nieświeży oddech

5 czerwca, 2017|Zdrowie|

Nieświeży oddech to nieprzyjemna dolegliwość, która może posiadać wiele przyczyn. Może świadczyć o problemach zdrowotnych, a także często staje się przeszkodą w codziennym funkcjonowaniu. Z czego wynika nieświeży oddech oraz jak można wyleczyć tę dolegliwość? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

506, 2017

Olejek eukaliptusowy

5 czerwca, 2017|Oleje i olejki|

Olejek eukaliptusowy należy do grupy najpopularniejszych olejków eterycznych. Dzięki swoim szerokim właściwościom znalazł zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetologii. Przyjrzyjmy się [...]

206, 2017

Woda klonowa – właściwości i wpływ na zdrowie

2 czerwca, 2017|Zdrowie|

Woda klonowa posiada wiele korzyści zdrowotnych. W krajach takich jak Ukraina czy Rosja uważana jest nawet za napój medyczny. Z kolei ludność Korei nazywa ją "klon gorosoe" oznaczające drzewo dobre dla kości. Jakie właściwości posiada więc woda klonowa oraz jak wpływa na zdrowie człowieka? Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.

106, 2017

Orzechy włoskie

1 czerwca, 2017|Orzechy|

Orzechy włoskie to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Nic dziwnego, są przede wszystkim zdrowe i doskonale niwelują uczucie głodu. Warto więc zajadać orzechy włoskie i czerpać z nich same korzyści. Poznajmy zatem ich właściwości oraz jak wpływają na organizm człowieka.

3105, 2017

Laktoza – dlaczego jej nie tolerujemy?

31 maja, 2017|Zdrowie|

Laktoza, a właściwie jej nietolerancja, dotyka obecnie coraz większą ilości osób. Jest to coraz częstszy problem wśród ludzi i dotyczy około 25% Polaków. Jakie są jej przyczyny oraz czym jest zjawisko nietolerancji laktozy? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

3005, 2017

Szpinak

30 maja, 2017|Szpinak|

Szpinak w dużej mierze uznawany jest nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych, za jeden z najgorszych dodatków do wielu dań. Bardzo niesłusznie, ponieważ [...]

2905, 2017

Woda brzozowa – naturalna pielęgnacja włosów

29 maja, 2017|Zdrowie|

Woda brzozowa to kosmetyk o szerokich właściwościach pielęgnacyjnych. Jest skuteczna w walce z cienkimi, słabymi i przetłuszczającymi się włosami. Zapobiega także ich wypadaniu. Czym jest woda brzozowa, co w sobie kryje oraz jak należy ją stosować? Przyjrzymy się jej bliżej.

2905, 2017

Orzechy nerkowca

29 maja, 2017|Orzechy|

Orzechy nerkowca należą do najsmaczniejszych orzechów na świecie. Charakteryzują się delikatnym, dość słodkim smakiem, miękką strukturą i dużą ilością składników odżywczych. To dzięki nim możemy chronić się przed pojawieniem cukrzycy typu 2 oraz wzmocnić swoje serce. Dlaczego jeszcze warto je jeść? Poznaj właściwości i działanie orzechów nerkowca.

2605, 2017

Burak

26 maja, 2017|Burak (Beta)|

Burak jest bardzo popularny, jednak wciąż mało doceniany w Polsce. To niepozorne warzywo oprócz tego, że dobrze smakuje jest również doskonałym środkiem leczniczym. Zwiększa odporność organizmu, chroni przed zgagą i obniża ciśnienie krwi. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie oraz jakie składniki odżywcze posiada? Poznaj skład i właściwości buraka.

Przejdź do góry