Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1107, 2017

Bób

11 lipca, 2017|Bób (Vicia faba)|

Bób (inaczej wyka bób) (łac. Vicia faba) należy do roślin strączkowych. Tak jak inne warzywa zaliczane do tej rodziny, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Bób to [...]

1007, 2017

Mak – właściwości i zastosowanie

10 lipca, 2017|Mak (Papaver)|

Mak i jego właściwości znane były już w czasach starożytnych. To właśnie wtedy odkryto, że posiada on nie tylko właściwości lecznicze. Dziś wiemy, że wykazuje także doskonałe walory smakowe oraz właściwości pielęgnacyjne. Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie maku.

807, 2017

Orzeźwiające napoje

8 lipca, 2017|Zdrowie|

Orzeźwiające napoje doskonale sprawdzą się w upalne dni, kiedy temperatura otoczenia wysoko sięga słupka rtęci. Wtedy wzrasta także zapotrzebowanie naszego organizmu na spożywanie płynów. W [...]

607, 2017

Węgiel aktywny w pielęgnacji skóry

6 lipca, 2017|Zdrowie|

Węgiel aktywny kojarzony jest głównie z lekarstwem na dolegliwości żołądkowe, biegunkę i zatrucia. Ma on jednak szersze zastosowanie, bowiem świetnie sprawdza się jako naturalny produkt w dziedzinie jaką jest kosmetologia. Leczy trądzik, wybiela zęby, niweluje nadmierne przetłuszczanie się włosów. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom kosmetycznym węgla aktywnego.

607, 2017

Herbata z mlekiem

6 lipca, 2017|Zdrowie|

Herbata z mlekiem w Wielkiej Brytanii to napój, który szczyci się wielką popularnością. W Polsce nazywana potocznie "bawarką" znana jest nieco mniej. Fani tego napoju [...]

507, 2017

Zielona kawa

5 lipca, 2017|Zdrowie|

Zielona kawa jest obecnie wciąż mało znanym produktem, w porównaniu do tradycyjnej małej czarnej. Wielu z nas uwielbia ją pić, najlepiej jednak smakuje z dodatkami [...]

207, 2017

Morele

2 lipca, 2017|Morela zwyczajna (Prunus armeniaca)|

Morele, po za smakiem, również sprzyjają naszemu zdrowiu i urodzie. Dzieje się tak głównie poprzez ich cenne składniki, do których należą m.in. przeciwutleniacze. Jakie właściwości wykazują i czy faktycznie każdy może spożywać morele? Przyjrzyjmy się bliżej tej tematyce.

3006, 2017

Jagody – owoce dla zdrowia i urody

30 czerwca, 2017|Jagoda|

Jagody i ich właściwości wykorzystywane były już od najdawniejszych czasów. Z tego też względu znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetologii, a nawet w farmakologii. Jakie działanie wykazują jagody oraz do jakich celów są wykorzystywane? Przyjrzyjmy się im bliżej.

2906, 2017

Jeżyna

29 czerwca, 2017|Jeżyna|

Jeżyna (inaczej: ożyna, ostrężyna, łac. Rubus) występują latem i właśnie wtedy należy korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Owoce te bogate są w wiele witamin i [...]

2806, 2017

Cebula

28 czerwca, 2017|Cebula (Allium cepa)|

Cebula to warzywo, które znane jest każdemu. Wiele potraw nie obejdzie się bez niej. Wyraźnie wzmacnia smak dania, działa antybakteryjnie, zwiększa odporność organizmu. Jakie jeszcze właściwości wykazuje? Poznajmy działanie i zastosowanie cebuli.

2706, 2017

Lubczyk ogrodowy

27 czerwca, 2017|Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale)|

Lubczyk ogrodowy swą popularność zawdzięcza szerokim właściwościom leczniczym i zastosowaniu. Znany był już w średniowieczu. Według dawnych wierzeń lubczyk uznawany był za afrodyzjak, który miał przynosić szczęście w miłości. Poznajmy dokładnie działanie i zastosowanie lubczyku ogrodowego.

2606, 2017

Udar słoneczny

26 czerwca, 2017|Zdrowie|

Udar słoneczny lub tzw. udar cieplny występuje na skutek przegrzania organizmu poprzez działanie silnego nasłonecznienia. Następuje nieoczekiwanie i może przyczynić się nawet do śmierci. Jak go rozpoznać oraz jak się zachować? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

2406, 2017

Pietruszka

24 czerwca, 2017|Pietruszka zwyczajna|

Pietruszka to jedno z najbardziej popularnych warzyw w naszym kraju. Często gości na stołach w postaci sałatek czy jako składnik niedzielnego rosołu. Bardzo słusznie, ponieważ jest bogactwem wielu składników odżywczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść pietruszkę.

2206, 2017

Rokitnik zwyczajny

22 czerwca, 2017|Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)|

Rokitnik zwyczajny z racji swoich szerokich właściwości zdrowotnych znalazł zastosowanie zarówno w kulinariach jak i w dziedzinie kosmetologii. Jego główny wyróżnik to witamina C (której posiada największą ilość) stawia go na wysokim 2 miejscu pod względem jej zawartości wsród roślin. Przyjrzyjmy się więc bliżej właściwościom oraz zastosowaniu rokitnika zwyczajnego.

2106, 2017

Cykoria

21 czerwca, 2017|Cykoria (Cichorium)|

Cykoria (łac. Cichorium), choć w Polsce wciąż jeszcze mało znana, to już w starożytności uważana była za roślinę leczniczą. Nic dziwnego, bowiem posiada wiele wartościowych [...]

1906, 2017

Gorczyca

19 czerwca, 2017|Gorczyca|

Gorczyca stanowi zarówno cenną przyprawę, jak i zioło posiadające wiele korzystnych właściwości. Jakie są jej rodzaje? Jakie działanie wykazuje oraz do jakich celów możną ją wykorzystać? Przyjrzyjmy się bliżej gorczycy.

1606, 2017

Bazylia

16 czerwca, 2017|Bazylia pospolita (Ocimum basilicum)|

Bazylia stanowi jedną z głównych przypraw stosowanych w kuchni na całym świecie. Swoim aromatem wzbogaca smak wielu potraw. Oprócz tego wykazuje wiele cennych właściwości, a uprawiana w warunkach domowych stanowi również roślinę o charakterze ozdobnym. Przyjrzyjmy się dokładniej działaniu i zastosowaniu bazylii.

1506, 2017

Rabarbar

15 czerwca, 2017|Rabarbar (Rheum)|

Rabarbar (inaczej: rzewień, łac. Rheum rhaponticum L.) należy do grupy warzyw sezonowych. Dużą uwagę zwraca nie tylko swoim smakiem, ale również bogatą gamą składników odżywczych. [...]

Przejdź do góry