Sól himalajska
Sól himalajska różowa w ostatnim czasie zyskała bardzo dużą popularność i dołączyła do grona jednych z najzdrowszych produktów na świecie. Wszystko to dzięki swoim właściwościom. Poprzez korzystne działanie na organizm znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, pielęgnacji ciała jak i dziedzinie kosmetologii. Przyjrzyjmy się bliżej jej działaniu oraz temu do jakich celów możemy ją wykorzystać.
Kapusta pekińska
Kapusta pekińska (łac. Brassica rapa L. subsp. pekinensis) to bardzo popularne warzywo. Ze względu na zawartość wielu składników odżywczych stanowi zdrowy dodatek do licznych potraw. [...]
Roszponka
Roszponka warzywna (łac.Valerianella locusta) to warzywo bardzo mocno przypominające sałatę. Mimo to różni się od niej m.in. wymiarem swych liści, a także wartościami odżywczymi jakie [...]
Seler naciowy
Seler naciowy to warzywo znane każdemu. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego cennych właściwości. W czasach starożytnych wykorzystywany był jako środek leczniczy na bóle reumatyczne, neuralgię oraz wysokie ciśnienie krwi. Obecnie seler naciowy stanowi składnik nie jednej diety odchudzającej. Jakie więc wykazuje właściwości i czy faktycznie jest tak zdrowym warzywem?
Brukselka
Brukselka (łac. Brassica oleracea L. var. Gemmifera) (nazywana również kapustą warzywną brukselską) to jedna z odmian kapusty, a dokładniej rzecz biorąc, jest krzyżówką jarmużu i [...]
Kasza jaglana
Kasza jaglana to jedna z odmian kasz. Jest stosunkowo tania, zdrowa i to właśnie z tego względu coraz częściej zastępuje tradycyjne ziemniaki czy makaron. Co [...]
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna stanowi jedną z najbardziej popularnych kasz w Polsce. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz związków mineralnych takich jak selen czy [...]
Cukinia
Cukinia (inaczej: kabaczek, łac. Cucurbita pepo convar. giromontiina) zagościła w polskiej kuchni na stałe. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Może być przyrządzana na wiele [...]
Bakłażan
Bakłażan, czyli botanicznie psianka podłużna. Nazywany również gruszką miłości czy oberżyną to charakterystyczna roślina o podłużnym kształcie i oryginalnym, fioletowym kolorze. Dzięki wielu składnikom odżywczym wykazuje bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie bakłażana.
Kasza gryczana
Kasza gryczana nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Wyróżnia się bowiem na tle innych smakiem, bogactwem składników odżywczych i wyjątkowymi właściwościami. Kiedyś często gościła [...]
Szczaw
Szczaw polny (łac. Rumex acetosella) to roślina zielna, która często jest używana w kuchni do przygotowywania zup i sałatek ze względu na swój charakterystyczny, kwaskowaty [...]
Bataty – właściwości i zastosowanie
Bataty (słodkie ziemniaki) coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nic dziwnego bowiem posiadają wiele cennych składników odżywczych oraz wykorzystać je można na wiele różnych sposób. Poznaj zdrowotne właściwości batatów i ich zastosowanie.
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa (łac. Chenopodium quinoa Willd.) jest jedną z najstarszych i najbardziej wartościowych roślin na świecie. Charakteryzuje się dużą ilością białka i cennych dla nas [...]
Woda kokosowa
Woda kokosowa to bardzo lubiany napój przez osoby dbające o swoje zdrowie i urodę. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Czym dokładnie jest oraz jakie właściwości posiada? Przyjrzyjmy się bliżej wodzie kokosowej.
Ziemniak
Ziemniak jest warzywem, o którym słyszy się wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają go za bezwartościowy i tuczący dodatek, inni z kolei nie wyobrażają sobie życia bez jego obecności na talerzu. Kto wobec tego posiada rację? Czy ziemniaki stanowią zdrowe i cenne warzywo? Poznajmy właściwości oraz zastosowanie ziemniaków.
Chrzan
Chrzan od lat stanowi bardzo ważny element kuchni polskiej. Bez jego obecności nie powstałoby wiele potraw, a nasza sztuka kulinarna nie byłaby tak bogata. Chrzan jest źródłem wielu witamin i minerałów, stanowi naturalny antybiotyk z racji swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Jak jeszcze może wpływać na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej zdrowotne działanie chrzanu.
Karczoch zwyczajny
Karczochy swoje działanie lecznicze zawdzięczają szerokiej gamie składników odżywczych. Do ich głównych funkcji należy ochrona komórek wątroby, przyspieszanie procesów wydzielania żółci i usprawnianie trawienia. W jaki inny sposób warzywa te wpływają na nasz organizm i jakie właściwości wykazują? Poznajmy bliżej ich działanie.
Dynia
Dynia należy do roślin z rodziny dyniowatych. Stanowi nie tylko smaczną przekąskę, ale również roślinę o właściwościach leczniczych. Dynia jest bardzo uniwersalna, ponieważ można wykonywać z niej dania zarówno na słodko jak i na słono. Oprócz tego możemy spożywać jej miąższ oraz pestki, które posiadają równie cenne składniki odżywcze co sam owoc. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o dyni? Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Szparagi
Szparagi ( łac. Asparagus) nie tylko smakują, ale również stanowią źródło wielu witamin i minerałów przez co chętnie goszczą na naszych stołach. Dzięki zawartości tak [...]
Papryka – moc witamin i minerałów
Papryka to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Posiada bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z tego też względu wykorzystywana jest pod różnym kątem - gotowania, pieczenia, smażenia. Można powiedzieć, że papryka kusi swoim smakiem, zapachem oraz wyglądem zdobi nie jedną potrawę. Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie tego warzywa.