Blizny potrądzikowe
Blizny potrądzikowe to często występujące następstwo trądziku pospolitego. Niekiedy występują one w mniejszej ilości, niekiedy w większej. Mimo wszystko nie dodają naszej skórze urody. Dlatego gabinety kosmetyczne oferują coraz szerszą gamę zabiegów pozwalających pozbyć się tych niechcianych zmian. Jednak zanim wybierzemy się do profesjonalisty warto zainteresować się naturalnymi metodami niwelacji blizn potrądzikowych. Dziś przedstawiamy kilka z nich.
Węgiel aktywny na zęby
Węgiel aktywny posiada szerokie zastosowanie w pielęgnacji naszego ciała. Jednym z nich jest wybielanie zębów. Jednak zanim zdecydujemy się na taki zabieg, warto zapoznać się ze informacjami na temat tej metody. Przedstawiamy na czym polega wybielanie zębów węglem aktywnym oraz jakie właściwości posiada ten związek.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to produkt, który znany jest nam doskonale. W kuchni polskiej znalazły szerokie zastosowanie: stanowią bazę wielu sałatek podawanych do obiadu, są składnikiem zup [...]
Ocet jabłkowy – niezwykłe właściwości lecznicze
Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych i z dużym powodzeniem stosowano go w wielu kulturach. Ludność Chin uważała go za symbol życia. W Babilonie stanowił produkt do konserwacji mięsa. Kleopatra zaś wykorzystywała go do swoich kąpieli pielęgnacyjnych. Cenne właściwości lecznicze octu jabłkowego opisywał również Hipokrates - ojciec medycyny, który często wykorzystywał go lecząc swoich pacjentów. Jakie właściwości posiada ocet jabłkowy? Poznajmy bliżej jego działanie i zastosowanie.
Czerwona kapusta
Czerwona kapusta (łac. Brassica oleracea var. Capitata f. rubra), zwana również kapustą modrą, jest połączeniem warzyw z rodziny kapustnych oraz tych posiadających kolor czerwony, które [...]
Natka pietruszki
Natka pietruszki od wieków ceniona jest za swoje wartości odżywcze i smakowe. W dobie dzisiejszych czasów stosowana jest jako panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Co [...]
Sałata masłowa – właściwości i zastosowanie
Sałata masłowa to warzywo doskonale znane praktycznie każdemu. W Polsce dostępna jest niemalże we wszystkich warzywniakach i nie musimy płacić za nią fortuny. Jakie działanie wykazuje na nasz organizm oraz jakie znalazła zastosowanie? Poznajmy co takiego kryje w sobie sałata masłowa.
Oliwki
Oliwki stanowią nieodłączny element diety śródziemnomorskiej. Są one składnikiem wielu potraw greckich, bez których nie mogą się obejść. Oprócz tego, że oliwki bardzo dobrze smakują, korzystnie wpływają także na nasze zdrowie. Wspomagają trawienie, są niskokaloryczne i obniżają poziom złego cholesterolu. Jakie jeszcze właściwości wykazują? Poznajmy powody, dla których warto jeść oliwki.
Biała rzepa – jak wpływa na nasz organizm?
Biała rzepa często mylona jest z białą rzodkwią. Bardzo niesłusznie, ponieważ mimo podobnego wyglądu zewnętrznego znacznie różnią się od siebie. Co takiego w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje? Oto kilka cennych informacji na temat białej rzepy.
Przekąski, które doskonale nawadniają
Podczas wakacji cieszymy się gdy temperatury za oknem są wysokie. Nie każdy jednak wie, że są one dużym wyzwaniem dla naszego organizmu. W tak upalne dni warto chronić się przed słońcem odpowiednio dobraną odzieżą oraz właściwie się odżywiać i nawadniać. Dziś podpowiemy jakie przekąski doskonale nawadniają nasz organizm podczas gorącego lata.
Sałata lodowa – właściwości i zastosowanie
Sałata lodowa to bardzo uniwersalne warzywo. Komponuje się z wieloma potrawami i jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Sałata lodowa stanowi jedną z najpopularniejszych odmian sałat i pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego.
Por
Por, obok cebuli i czosnku, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Ze względu na swoje właściwości znalazł on szerokie zastosowanie w kuchni jak i w medycynie naturalnej. Jego regularne spożywanie zapobiega anemii, niweluje bóle reumatyczne oraz łagodzi kaszel. Jakie jeszcze działanie lecznicze wykazuje? Czy wszyscy powinni spożywać to warzywo? Przyjrzyjmy się bliżej.
Czarna rzepa – właściwości i zastosowanie
Aktualizacja: 3 kwietnia 2024
Czarna rzepa, choć niepozorna, stanowi bogactwo wielu witamin i minerałów. Dzięki składnikom odżywczym jakie posiada wykazuje także szereg właściwości zdrowotnych [...]
Drożdże
Drożdże są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Posiadają wiele cennych składników odżywczych jak np. witaminy z grupy B, cynk czy fosfor. Jakie właściwości wykazują oraz jakie znalazły zastosowanie? Oto kilka cennych informacji na temat drożdży.
Groszek zielony
Groszek zielony to warzywo, którego nasiona można spożywać także na surowo. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, a jego walory smakowe sprawiają, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Co w sobie kryje oraz jakie są powody, dla których warto jeść groszek zielony? Oto odpowiedź.
Skorzonera
Skorzonera (inaczej: wężymord czarny korzeń, czarne korzonki, szparag zimowy, łac. Scorzonera hispanica) to warzywo, które w Polsce wciąż jest mało znane. Należy do roślin jadalnych [...]
Błoto z Morza Martwego
Błoto z Morza Martwego, choć zapachem i wyglądem nie zachwyca, to stanowi jeden z bardziej wartościowych kosmetyków. Jego wyjątkowy skład sprawił, że znalazł szerokie zastosowanie [...]
Sok z arbuza
Sok z arbuza to idealny napój na upalne dni. Największy dostęp mamy do niego latem i to właśnie wtedy powinniśmy korzystać z dobroczynnych właściwości jakie posiada. [...]
Brokuł
Brokuły należą do jednych z najbardziej odżywczych warzyw. Nic dziwnego bowiem w ich składzie znaleźć można same cenne składniki. To właśnie dzięki nim spożywanie brokułów jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Warunkują dobre widzenie, chronią organizm przed rozwojem nowotworów i zapobiegają anemii. Jak jeszcze brokuły potrafią wpłynąć na nasz organizm? Przyjrzyjmy się im nieco bliżej.